понеделник, 8 октомври 2012 г.

Екстремна събота за САЩ?

Това е картата за очакваните стойности на температурата на оросяване за идващата събота в САЩ. Това може да бъде доста сериозна екстремна обстановка и то в сърцето на есента. В последните дни задочен спор се води между редица екстремни метеоролози (преследвачи на бури) и официозите от Центъра за прогнозиране на бури (SPC). Последните все още оценяват обстановката като "с нисък потенциал", докато чейзърите я оценяват на "потенциално опасна" с възможен "аутбрейк". Все пак, днес видях, че е започнало смекчаване от страна на SPC, като последните вече поставят оценка "невъзможна твърда прогноза", т.е. нещо ще се случи, но какво точно - с 100% не може да се каже, поради някои разногласия при някои модели, или поради факта, че някои от тях не обхващат този срок. А какво всъщност се прогнозира?

 GFS и ECMWF чертаят височинна долина откъм Калифорнийското крайбрежие да прогресира на изток със съпътстващата я на различни височини силен джет стрийм, който ще осигури сериозен вятърен срез - една от съставките за екстремно време. Другата съставка - нестабилността, е загатната именно с картата, с която започнах. Топли и влажни въздушни маси, представени в случая от температурата на оросяване на 2м, ще се влеят от Мексиканския залив, намирайки резултат в генериране на приземна потенциална конвективна енергия. 

Оттук нататък мисля, че е малко трудно да се каже, как точно очакваният "аутбрейк" ще бъде представен - дали от висок брой торнада, дали от едра градушка или дали от силен вятър. Всичко това зависи от типа на вятърния срез, който ще доминира. Към момента моята прогноза е, че можем да очакваме по-скоро типична дерехо система, в която да има локално вградени суперклетки, способни да произведат торнадо; отколкото обстановка с добре сепарирани и развити, дългоживущи суперклетки.

По един или друг начин представена, тази обстановка със сигурност отново ще привлече погледите на хилядите фенове на гръмотевични бури не само от САЩ, но и от цял свят. Разбира се, ние също ще я следим, отразявайки всичко интересно на страницата ни във фейсбук и блога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар