понеделник, 19 ноември 2012 г.

Обиколка по света (към 18.11.12)

В началото на седмицата ще направим кратък обзор на по-интересно случващото се из света.
Започвам с това, което на мен ми направи най-сериозно впечатление и което не се случва толкова често в Европа, поне не с такава мощ. А именно - торнадото, което удари южна португалска община преди няколко дни. 
Видето от Португалия ми напомня за гледки от САЩ, при които експерти се връщат на местата, ударени от торнада, за да определят силата им и щетите. Кадрите затвърждават още веднъж мненията, че степента на суперклетъчния вихър е била поне ЕФ-2.


След торнадото над вода край европейските брегове, ново такова влезе в новините, но този път от другия край на света - Австралия. Този суперклетъчен воден вихър бе заснет край бреговете на област Нов Южен Уелс, Югоизточна Австралия. За щастие няма ранени и щети по крайбрежните зони.
Оставаме на австралийска територия. Там в момента се намират в активен на гръмотевична дейност период, навлизайки все повече в местното лято. 
автор на снимката: Jamie Nicols
Тази страхотна суперклетка без заснета в южните части на област Куинсланд (Източна Австралия). 
Пак там, в град Брисбейн, е паднала градушка с подобни размери:
автор на снимката: Gregory Hadley
Екстремна нестабилност се очертава и за Западна Австралия, като моделите прогнозират стойностите на Lifted Index (LI) да достигнат -8 за четвъртък. 
Този показател отчита температурната разлика между температурата на 500хПа (малко над 5000м височина) и температурата на издигнат до тази височина термик. Колкото по-голям минус, толкова по-нестабилна атмосфера. За пролетно-летните месеци от годините е добра подсказка, но съм забелязал за нашите ширини, че редките гръмотевични бури през зимните месеци, често се "прикриват" от него, и той е почти неизползваем за този период от годината.

И накрая завършваме с графиката, показваща площта на леда към днешна дата в Северния ледовит океан. Червената крива представя количеството за тази година. След рекордно малко за последните 10 години количество лед от средата на август до към средата на октомври, кривата изглежда е с тенденция поне да се върне отново в снопа. Как мислите, дали това ще се случи или тази година ще подобри още отрицателни рекорди.


Няма коментари:

Публикуване на коментар