сряда, 28 ноември 2012 г.

Мощно торнадо с много ранени удари Таранто, Италия - 28.11.12


Гледки, на които сме свикнали да ставаме свидетели в Алеята на торнадата, изумиха днес както любителите на бури, така и неутрални. Широко торнадо, което може би е било от степен ЕФ-2 или дори ЕФ-3, ненадейно връхлетя южния италиански град Таранто и по-точно - металургичен завод. Думата ненадейно не я употребявам случайно по две причини: първо, че явлението е възникнало в предобедните часове и второ - основният модел, който следим, GFS, не е "усетил" обстановката, изненадвайки дори и метеоролози, занимаващи се с прогнози на гръмотевични бури.
Редовната нестабилност над топлите води на Средиземноморието е била налице, но показателите, по които съдим, дали ъпдрафта на бурята има потенциал да ротира, не показваха нищо такова. Вятърният срез се е характеризирал по-скоро със скорост, отколкото с изменение на посоката си във височина. Гледайки сега и анализа на УКМО, никога не бих предположил, че толкова далеч от топлия фронт ще може да възникне подобно торнадо и то по това време на годината. Иначе, обстановката е идеална, локално за бърз растеж на конвективните клетки/дълбока конвекция/обилни валежи.
Още преди няколко месеца акцентирахме върху една карта за положителната аномалия на температурата на Средиземно море, като предположихме, че ни очаква доста интензивна есен в този район. Ето как горещото лято намира резултат в подобна екстремна есен с подобни аномални явления. Сетете се и за онова торнадо над вода, което удари португалски град преди няколко дни.
Торнадото малко преди да връхлети металургичния завод.
Какво намиране в италианските медии, като повече информация за тази обстановка. Според местна телевизия, поне 38 са раненните, като 9 от тях са деца; по-рано днес имаше слухове и за един смъртен случай.
Забележете оградената зона. Това трябва да е бурята, от която се е спуснала торнадото. По всичко изглежда, че се е образувала над водната повърхност, след което бързо е преминала на сушата, връхлитайки споменатия завод. Добре си личи V-образната форма на бурята, дългия flanking line и някъде на съвсем микро ниво е имало условия за ротация на ъпдрафта, което, както споменахме в началото, не бе уловено от моделите.
Завършвайки с няколко страхотни видеа и снимки, навявайки асоциации с обстановки от САЩ, ви напомням, че всичко интересно с тази обстановка ще продължим да следим на стената ни във фейсбук.
Снимки:









Видео:



Торнадото малко преди да връхлети завода:

След торнадото:

Няма коментари:

Публикуване на коментар