неделя, 23 декември 2012 г.

Кой с какво време ще посрещне коледните празници

Коледата буквално чука на вратата, а какво по-хубаво от това един от най-големите семейни празници да бъде придружен с любимото ни време. Но какво всъщност предстои за различни точки по света?

Почваме с Нова Зеландия и позабравения тропически (вече "екс-тропически") циклон Evan.


За последно го следихме, когато беше достигнал 4-а категория и с центъра си закачи част от островите на Фиджи. Както и се очакваше, той пое на юг и вече оказва въздействие върху бреговата ивица на северния остров на Нова Зеландия. Остатъците от Evan продължават да бъдат с тропически характеристики, така че местното население за празничните дни ще трябва да е готово за гръмотевични бури и локални обилни извалявания и по-силни пориви на вятъра при обстановките.

След Нова Зеландия се пренасяме към Южна Америка. Там и в Австралия, както вече знаете, е сезонът на най-активната гръмотевична активност, сезона на бурите.
И за доказателство вижте графиката отгоре за районите на Росарио и Буенос Айрес в Аржентина. Показателите отгоре говорят само за едно - крайно нестабилна атмосфера с потенциал за наистина опасни гръмотевични бури. Най-добре развитите бури ще са с потенциал да нанасят материални щети, като конвективните пориви ще надхвърлят 100км/ч. Няма да са изненада и локални, с потенциал за наводнения, дъждове. Освен Аржентина, под внимание ще бъде и Уругвай.

Наскоро писахме за торнадата в САЩ, като споменахме, че в тази част на света по това време на годината, откъм топлата страна на циклоните се образуват гръмотевични, с летен характер бури, способни даже да произведат и торнадо, докато, откъм студената страна - не рядко се образуват снежни бури.

Подобно се очертава да бъде положението някъде в периода Коледа - денят след Коледа. Област от ниско налягане ще се предвижи през централните южни райони на североизток, като Мисисипи, Алабама и бреговата ивица по Мексиканския залив ще бъдат под предупреждение за гръмотевични бури, някои от тях, придружени от торнадо. В студената част на приземния циклон пък ще има условия за снеговалежи.

И накрая завършваме с Европа, където само преди няколко дни очакванията ни бяха за съвсем различно нещо.
Топло ще бъде в централните и южни части на континента, като зимата ще отстъпи място точно за Коледа. По-неприятно ще е времето над западните части; там ще е по-хладно, на север - по-студено, като всичко това ще е придружено от дъждове и вятър. Сериозният студ ще е бъде изтласкан далеч на север и на североизток, към централните части на Русия. Местата с дебели снежни покривки най-вероятно ще я запазят в по-голямата си част, давайки допълнително настроение за празника.


Няма коментари:

Публикуване на коментар