понеделник, 31 декември 2012 г.

Стратосферата и нейната връзка с характера на зимата


Малко като Ин и Ян, нали? Това всъщност са температурите на върха на стратосферата (10хПа) над най-северните ширини на Земята. Има установена връзка, макар и оспорвана от някои, между температурата на стратосферата и това, което се случва в ниската част на тропосферата. Тази връзка се използва най-вече за определяне характера на зимата в Северното полукълбо. Как?

През студеното полугодие стратосферата започва бързо да се охлажда, създавайки се температурна разлика със средните ширини. Това от своя страна създава над Северния полюс стратосферен вихър. Над същото място, но в по-ниската част на атмосферата - в тропосферата, се образува идентичен вихър. С натрупването на студен въздух, температурната разлика със средните ширини се увеличава, а тези вихри стават все по-ясно изразени. Колкото е по-ясно изразен този полярен вихър, толкова по-здраво студът остава заключен над крайните северни ширини. В този случай има ясно изразен +АО индекс. Какво показва АО индексът?

АО индексът показва разликата в атмосферното налягане между най-крайните северни ширини и средните ширини. Ако индексът е положителен (+АО), имаме наличие на полярен вихър, студът остава заключен над полярните области, а на юг от тях времето е меко. Когато индексът е отрицателен (-АО), има изградена област от високо налягане над полярните ширини (блокаж), студът по южната периферия на тази област започва да се спуска  към средните ширини и логично времето вече над тях ще е студено.

И така. След кратко отклонение се връщаме отново на темата за стратосферата и нейното влияние върху ниските части на атмосферата и в частност определяне характера на зимата. Нека си представим обаче, че започва затопляне на стратосферата над полярните ширини. Това  ще започне да оказва влияние върху полярния вихър, неговата цялост ще бъде разстроена или направо ще бъде частично изместен. Тук идват теориите, че със затоплянето на стратосферата и в последствие отслабване на полярния вихър, при земната повърхност ще започне да се образува блокаж, област от високо налягане. Това от своя страна ще доведе до отрицателен АО индекс, като именно с отрицателен АО индекс се свързват надеждите за студ и истинска зима в районите, намиращи се на юг от крайните северни ширини. Четох, че тази теория е по-скоро подходяща да се прогнозира зимата за Северна Европа, но мога да кажа, че и италиански, и испански метеоролози също следят най-горните части на стратосферата в опит да определят характера на зимата за техните региони.

Ако сте останали до край на това общо взето кратко обяснение на теорията за затопляне на стратосферата и характера на зимата, нека погледнем още веднъж изображението най-отгоре. С червен кръг съм обозначил северните части на Европа. От това изображение, показващо очакванията към 4.01.2013, можем да направим извод, че АО индексът ще е по-скоро положителен, но, като че ли, има наченка за започване на затопляне на стратосферата и един по-скоро отрицателен АО в съвсем близко бъдеще. Ще видим, тази теория наистина изглежда интересна и как не - правят се опити за прогноза за това, каква ще бъде зимата, като се следят температури на височина от близо 40 километра над земната повърхност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар