четвъртък, 29 март 2012 г.

Едра градушка в Мадисън, САЩ - 28.03.12

Вчерашните модели прогнозираха голяма нестабилност за части от Равнините, но съчетана със силен задържащ слой. Прогнозите бяха там, където успее да бъде пробит този слой, да станем свидетели на явления като едра градушка и по-малък шанс за изолирани торнада. Точно буря с едра градушка премина през град Мадисън, щата Канзас, като на снимката отгоре може да видите, впечатляващия размер на ледените зърна.
Горещото за сезона време ще продължи и в следващите дни да генерира висока нестабилност минаваща над 2500J MLCAPE.

вторник, 20 март 2012 г.

Първа пролет или последна зима?

Днес е началото на астрономическата пролет. Тези дни беше рекордно топло за това време на годината - много градове прехвърлиха топлите дори и за май 25 градуса. А само до преди месец, месец и половина отчитахме същите температури, само че с един мразовит "–" отпред. Да не би случайно да преминахме от зима направо на лято? Да не бързаме с изводите. Както има една поговорка - една птичка пролет не прави. По същия начин и два-три дни топло време (макар и рекордно) не са достатъчни, за да обявим началото на пролетта и окончателния край на зимата. А и имаме много солидни доводи, да не го правим.

Погледнете тази карта. На нея е показана състоянието на морския лед и снежната покривка около Европа:



Вижда се ясно, че на североизток от България, в Русия, е все още зима и има снежна покривка. Даже в момента (20 Март) в Москва вали сняг. С една дума, ако се смени циркулацията и има нахлуване от североизток, то би могло да бъде достатъчно студено за валежи от сняг, дори и в равнините.
А дали ще има такова нахлуване? Отговора е по-скоро да. В момента над Северно море се изгражда мощен антициклон, които с периферията си ще докара студена въздушна маса в нашия регион. Ако студеното нахлуване обхване и топлите морета около Балканите това от своя своя би генерирало циклон и валежи над страната, които в зависимост от дълбочината и интензивността на студеното нахлуване биха били или от дъжд и в планините сняг, или от повсеместен сняг и няколкодневна снежна покривка в равнините. Дори и да няма циклон, не са изключени орографски извалявания по северните склонове и високите места, а мразът е почти сигурен.
С една дума пролетта дойде, чакаме първия пролетен сняг.

събота, 17 март 2012 г.

Силният тропически циклон Lua заплашва СЗ Австралия

На IR-изображението отгоре виждате силния тропически циклон Lua почти до бреговете на СЗ Австралия. Бурята, в момента от 2-ра категория, впечатлява с хомогенния си и много здраво изграден център от гръмотевични бури, носещи със себе си проливни валежи, достигащи до интензитет 40л/м2 за час. Именно това ще е основната заплаха за сушата, като прогнозите са на места, падналите валежи за следващите 24 часа, да надхвърлят 100л/м2. Опасността от наводнения е голяма, а допълнително обстановката ще бъде затруднена от силни ветрове.

събота, 10 март 2012 г.

Уникални кадри от торнадото в Уест Либърти, САЩ - 02.03.12

Видеото, на което попаднах днес, отново ме накара да се върна към обстановката в САЩ в началото на март. Охранителни камери са заснели уникални кадри от момента, в който торнадо, категоризирано като ЕФ-3, удря градчето Уест Либърти, щата Кентъки. С тези кадри съвсем можем да се потопим в атмосферата на торнадо генезисна буря и да се уверим, колко брутално може да бъде подобно явление.
На приложеното отгоре радарно изображение виждаме бурята, малко преди да връхлети градчето. Суперклетката е изглеждала като за учебник.
Видео:

Впечатляваща буря над С Африка - 10/11.03.12

Забележителна циклонална система е активна в момента над С Африка. Циклонът се зароди над Сахара и бавно прогресира на север; изграждайки се, бурята атакува Средиземноморието с ветрове над 120км/ч; втората опасност от нея са проливните дъждове, които ще се изсипят в коментираните райони; прашни (пясъчни) бури също се вихрят в момента. Рядко се вижда такова ярко изобразяване на облачността в IR-режима на сателитите, така както се вижда на сателитното изображение, приложено най-отгоре. Подобни случаи съм срещал при облачност, достигнала високите етажи в атмосферата и при пренос на прах, идващ от Сахара. На цветното изображение отдолу в тъмно червен цвят е изобразена високата облачност, а в розов - наличие на прах (пясък).
Моделът GFS прогнозира бурята да стационира до северните брегове на Африка, носейки валежи от бреговете на Алжир до ЮЗ райони на България. И в момента се вижда (сателитната снимка отгоре), че облачността от тази циклонална система вече е достигнала и до България. Няма да е изненадващо на места да превалят и "кални" валежи. Друг любопитен момент с тази буря е, че при достигане и навлизайки над Средиземно море, тя ще придобие "топъл" характер, т.е. черти типични за бури, които се развиват в тропическите райони.
Прогнозите на GFS за следващите дни е, циклонът да се придвижва бавно на ИСИ, достигайки района на Ю Гърция, Кипър във втората половина на неделния ден.


сряда, 7 март 2012 г.

Опасност от наводнения в Сицилия, Италия - 07/08.03.12

Актуалната обстановка в момента показва плитка област от ниско налягане в района Сицилианския канал, поставяйки под наблюдение за локални наводнения о-в Малта и райони от о-в Сицилия. Малта в изминалите часове на този ден беше под "атаката" на интензивна гръмотевична дейност, такава в момента се регистрира и в някои южни области на о-в Сицилия, която е придружена и от по-силен вятър. Именно там вече има данни за локални наводнения, като на приложената снимка може да видите наводнен стадион на местен отбор от градчето Гиаре.
Очаква се в следващите часове валежната област да се изнася на И, засягайки други части от Италия, а също така и З Балкани.

понеделник, 5 март 2012 г.

Tornado Outbreak в САЩ - 02.03.12

Дойде ред да напишем няколко думи за изминалия петък и крайно екстремната обстановка в САЩ, която в англоговорящите страни наричат outbreak. В този блог вече стана дума за много интензивното начало на годината там и явно, перифразирайки, че денят си личи от сутринта, годината ще бъде доста тежка. И всичко това веднага след 2011 година - годината, която разби множество рекорди. Бяха подобрени рекорди в щети от гръмотевични бури, брой на торнада, за съжаление и човешки жертви. Имаше отново ЕФ5 торнадо, имаше и наистина запомнящи се дългоживущи вихри.
Като любител на гръмотевичните бури, който е научил много именно от анализи на обстановки в Америка, следя това, което се случва отвъд Океана вече четвърта година и очаквах тази година да бъде по-спокойна, най-малкото защото беше трудно да се повярва, че може да бъде надградена година кто 2011-та. Съдейки по реакциите на водещи фактори в Щатите, такова начало на 2012-та е било неочаквано не само за мен. Ако можем да се опитаме да въведем някакво обяснение, то ще бъде следното. Може би до повечето от вас са стигали новини за необичайно меката зима там. Именно с това се свързват тези екстремни условия. За два месеца някои части от САЩ така и не видяха сериозна зима. Мексиканският залив, един от “виновниците” за сериозните гръмотевични бури в Америка, така и не бе охладен достатъчно. С постоянното подхранване с топли и влажни въздушни маси, с преминаващите височинни долини, осигуряващи добро гориво за силни гръмотевични бури и изменение на вятъра с издигане във височина, не бе трудно до момента да имаме вече няколко MDT риска и даже един HIGH риск(именно този от петък). Това, което прави впечатление, че обстановките до тук много добре се зареждат с високи стойности на SRH (да го кажем възможно най-кратко и опростено, това е задължаващ фактор за образуване на суперклетки и торнада), като дори и при по-слаба нестабилност, вече имаме една опасна смес.
Да се върнем на петък. Новината за случилото се в няколко американски щата обиколи родните медии като една стандартна новина, получена по някой от международните новинарски канали. Затова няма да задълбаваме в подробности и ще ви предложим снимки, радарни изображения и видеа, взети по време на директното отразяване на outbreak-а (който можехте да проследите в по-голяма степен и на стената ни във фейсбук). Накратко няколко суха статистика. Имаме 128 репорта за торнада, 290 репорта за силен вятър и 454(!) репорта за градушка или общо Центъра за прогнозиране на бури е регистрирал 872 репорта (цифрата за градушката е изумителна). Имаме отнояо ЕФ4 торнадо (за втори път тази година), което взе най-много човешки жертви и разрушения в градчето Хенрисвил, Индиана.
И като за финал. Може би всички се питаме, какъв ще бъде сезона на гръмотевичните бури, както в Европа, така и в България. Едва ли може да се направи каквато и да е точна сезонна прогноза, но ако използваме обяснението от САЩ за екстремното начало на годината там, то тогава в Европа (в частност и България) би трябвало да ни чака един по-късен старт на сериозната конвективна дейност. Всичко много зависи от характера на пролетта, като към момента тя е по-скоро студена, отколкото обратното.
Радарни изображения:

Снимки:





Видео:




петък, 2 март 2012 г.

Първи за годината HIGH риск в Щатите?

На изображението отгоре виждате анализа за приземното налягане към 21 ГМТ за територията на САЩ. Област от ниско налягане пресича в момента централните райони, бъдейки причина за гръмотевини бури в Мисури и Арканзас. По-интересно е това, което ще се случва в петъчния ден (петък срещу събота българско време). Тази област от ниско налягане, прогресирайки на ИСИ, ще продължи да се понижава, за да донесе потенциал за силни гръмотевични бури за районите на Илинойс, Индиана, Кентъки, Тенеси и даже до Мисисипи и Алабама. От вчера Центъра за прогнозиране на бури към НОАА е обявил риск MDT, което за началото на март и то ден по-рано от обстановката, е доста тревожно. Обстановката се следи много внимателно, като не се отписва вероятно да бъде надградена до най-високата степен на опасност - HIGH. Ден преди коментираната обстановка, анализът на региона под наблюдение показва температури на въздуха в рамките от 16-23 градуса. Температурата на оросяване е ниска, варираща от 1 до 13 градуса, което е нормално за момента, тъй като влажността тепърва ще нараства.
Това, което може да “препъне” обстановката, е по-голямата част от потенциала й да се реализира в тъмната част от денонощието, което обаче няма да я направи по-безопасна, заради липсата на видимост. Дори там, където няма да могат да възникнат торнада, ще присъства заплахата от силни ветрове и градушка. Но там, където условията се реализират, при прогнозираната 1500-2000J нестабилност, силен вятърен срез в ниските и високи слоеве, възникналите торнада ще са с потенциал да бъдат твърде опасни и дългоживущи.
Нямайте съмнение, че всякакви вероятности, промени и новини за тази обстановка ще бъдат следени от нашия блог и ще бъдат отразени, както тук, така и на стената ни във фейсбук.

четвъртък, 1 март 2012 г.

EF4 торнадо в Харисбърг, САЩ - 29.02.12

Както акцентирахме на стената ни във фейсбук, последният ден на февруари се очертава да бъде доста екстремен за САЩ. За съжаление в ранните часове (около 4 сутринта) на 29.02 торнадо, определено като EF4, удари градчето Харисбърг в щата Илинойс. Има данни за 6 жертви, а други 100 са ранени. Между 200 и 300 домове са разрушени, като инфраструктурата на градчето е напълно пострадала. Силата на ветровете на торнадото е достигала 200км/ч, а това е едва второто торнадо от категория EF4 в Илинойс от 1950 година.
Няма съмнения вече, че тази година в Америка започна доста обезпокояващо, а топлата зима в тази част на света, според някои, ще рефлектира в един тежък сезон на бури.
Снимки:





Видео: