събота, 30 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 01.07.12


Важи за периода от 01.07.12 06GMT до 02.07.12 06GMT

Във височина... разширяващ се към СИ гребен ще покрива Ю и И райони на континента; при земята... област от високо налягане се прогнозира за И части от Европа, включително и България. Условията за организирана, дълбоко развита, масова конвекция ще бъде лимитирани.

Местата под наблюдение за утре ще бъдат планинските райони... най-вече тези от ЮЗ България, където шансовете за слаби гръм бури са най-големи. Части от И България също ще имат условия за развитие на купеста облачност, но вероятността за нещо повече, ще бъде минимална. Все пак... не бива да бъде подценявано присъствието на много места на вятърен срез в слоя 0-6км, който е възможно допълнително да подхрани и удължи живота на зародилите се гръм клетки. Заради разпокъсания/локален характер на обстановката, не поставяме зона с риск.

Дълго живуща гръмотевична система в САЩ, 1млн домакинства без ток - 29.06.12

Отново използваме акцент от стената ни във фейсбук, за да развием темата. Мощна и обширна гръмотевична система, наречена bow echo, заради начина, по който изглежда на радара, измина близо 600 мили и остави милион домакинства без електричество.
Накратко, какво представлява този вид гръмотевична система. Това е система от бури, характеризираща се със силен низходящ поток, със способност да държат за по-дълъг период от време висока скорост на конвективните ветрове. Това е и водещото явление тук. Заради мощта на низходящия поток, при срещата му със земната повърхност, малко пред самата система се образува т.нар. gust front, а на радарното изображение отгоре съм обозначил неговото местоположение. Възможни, макар и рядко, са явления като вертикални вихри, наречени gustnado.
И да продължим сухата статистика, прилагам графиката отдолу, изготвена от Националната метео служба на САЩ. По данни към момента, имаме над 500 репорта за силен вятър, 41 за градушка и 2 за торнадо. Към щетите по електропреносната мрежа прибавяме и множеството материални, причинени от съборени дървета.

В малко по-дългото видео може да видите, какви са били вчера условията в щата Охайо:

петък, 29 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 30.06.12


Важи за периода от 30.06.12 06GMT до 01.07.12 06GMT

Утре гръмотевични бури не се очакват. Ще попадаме в област от високо атмосферно налягане и вертикалните движения ще са твърде ограничени. Възможни са над планините от западните райони, където има шанс да се генерира и слаба нестабилност. Това ще доведе до формирането на отделни купести облаци, но валеж е малко вероятен.

Торнадо край Суорби, Англия - 28.06.12

Вчера на страницата ни във фейсбук ви показахме класическо радарно изображение на суперклетъчна буря от Англия, което почти на 100% загатваше за торнадо. Оказа се, че наистина е имало подобно явление, след като вчера излезе новина, за наблюдавано торнадо край градчето Суорби, област Слийфорд. Вихърът е предизвикал материални щети.







Видео:

Риск от гръмотевични бури за 29.06.12

Важи за периода от 29.06.12 06GMT до 30.06.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за крайните североизточни райони главно за краткотраен конвективен валеж и гръмотевична дейност.

Утре времето като цяло в страната ще е спокойно. Само в крайните североизточни райони ще се създадат слаби условия за бури, малки количества нестабилност (<500J/kg MLCAPE) ще се комбинират с известно количество вода за изваляване и вятърен срез. Тъй като районът ще попада и в тилната част на висока долина, не е изключено образуването на някои бури. Те ще носят със себе си малък риск, главно от интензивен конвективен валеж, възможни са също и силни пориви на вятъра, поради ниската относителна влажност на въздуха в средната атмосфера.

сряда, 27 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 28.06.12


Важи за периода от 28.06.12 06GMT до 29.06.12 06GMT

Риск “Незначителен” се поставя за части от З България и за части от Ц България главно за конвективен валеж и гръмотевична дейност.

Риск “Незначителен” се поставя за части от И България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Област от високо налягане ще покрива по голямата част от И Европа; във височина... височинен гребен над Ц райони на континента ще продължи разширението си... попадайки в CAA зоната, условията за по-дълбока/организирана конвекция над нашия регион ще бъдат лимитирани.

Двете зони с риск “Незначителен” ще се характеризират с малки количества нестабилност... средните и високи слоеве ще се характеризират с вертикален темп градиент под 6С/км, което затвърждава общата тенденция за утре. Появата на вятърен срез в слоя 0-6км, както и наличието на зони с конверигране на влага, ни кара да мислим, че все пак локално е възможно развитие на по-организирана купеста облачност с потенциал за гръм дейност и конв краткотрайни превалявания.

Опасна градоносна буря в Малъй Салонци, Украйна - 14.06.12

С видеото по долу Украйна затвърждава реномето си на една от държавите в Европа с екстремно време през лятото. Джет стрийм минаващ над Ц и И райони е отключил условия за силни гръмотевични бури, довел до образуване над тази силна градоносна буря. На моменти ледените зърна са достигали големина на топка за софтбол. Пораженията в района са големи.
Видео:

Риск от гръмотевични бури за 27.06.12


Важи за периода от 27.06.12 06GMT до 28.06.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за И България главно за петнист конвективен валеж и гръмотевична дейност.

Утре над по-голямата част от страната ще се задържи ветровито, като над източните части е възможно възникването на сравнително слаба нестабилност - до 500 J/kg MLCAPE. С присъстващата влажност и вода за изваляване е вероятно възникването на отделни купесто-дъждовни облаци и локални краткотрайни превалявания. Засягащ С България джетстрийм ще предизвика около 12 м/с 0-8 км. вятърен срез, който по-скоро няма да помогне за формирането на организирана буря с оглед настъпващото от запад стабилизиране.

вторник, 26 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 26.06.12

Важи за периода от 26.06.12 06GMT до 27.06.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за централните и югоизточни райони на страната главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж, дребна градушка и силни пориви на вятъра.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част от страната главно за конвективен валеж и гръмотевична дейност.


Тази нощ и утре през страната ще премине бърз студен фронт. От запад на изток през страната ще премине зона с условия за бури. В западните райони условията ще са през нощта и в сутрешните часове. Поради липсата на дневно нагряване те ще са слаби - малки количества нестабилност, съчетани със сравнително високи количества вода за изваляване и умерен срез на вятъра. В тези райони не са изключени локални интензивни валежи. През деня фронтът ще се придвижва на югоизток, създавайки все по-добри условия за бури. В зоната с риск "Нисък" се очакват около 1000J/kg MLCAPE, в комбинация отново с добри количества вода за изваляване и умерен срез. Там са възможни и по-мощни и добре организирани бури, има вероятност за възникването на линейна система бури, която ще носи със себе си риск от силни ветрове. Поради водата за изваляване локалните интензивни валежи също ще представляват риск, дребна градушка също не бива да се изключва.
Фронтът сравнително бързо ще се изнесе от територията на страната, до вечерта се очаква и в крайните източни райони времето да се успокои.

неделя, 24 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 25.06.12


Важи за периода от 25.06.12 06GMT до 26.06.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за З България и части от Ц България главно за гръмотевична дейност, локален по-обилен конвективен валеж и условия за дребна/локално и по-големи по размер градушка.

Риск “Незначителен” се поставя за части от Ц България и за И България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и локална дребна градушка.


Във височина... долина над С райони на Европа ще прогресира на И; дълбока област от ниско налягане над същите райони... обширен СФ, свързан с тази област ще прогресира на И, прекосявайки Ц и И части на континента.

И България... УКМО чертае ос на приземна долина, която да минава през И части на нашата стана, като ще има условия по/пред нея за възникване на гръм дейност. Предвид до около 1000 джаула потенц енергия и липсата на вятърен срез, е възможно локално развитие на по-силни, но и по-бързо разпадащи се бури.

ЮЗ България/ЦЮ България... това са местата, в които е най-възможно реализиране по-големи количества нестабилност през дневните часове/по време на пика на слънчевото греене. Бурите отново се очертава да бъдат от пулсиращ тип, като са възможни краткотрайни по-силни конв извалявания, придружени от по-силни конв пориви и на места градоносен валеж.

ЦЗ България/СЗ България... пред дневните часове местата под наблюдение ще бъдат планинските райони. С наближаване на вечерните часове... с приближаването на СФ... и в равнинните места се очаква развитие на гръм дейност. С подкрепата на вятърен срез до 10м/сек... както и бавно подвижните бури... локално е възможно да паднат и по-обилни конв извалявания.

събота, 23 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 24.06.12


Важи за периода от 24.06.12 06GMT до 25.06.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за ЮЗ, З, СЗ и част от С България главно за гръмотевична дейност, интензивни локални валежи и градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част от страната за гръмотевична дейност, конвективен валеж и възможност за дребна градушка.

Утре предимно западната част от страната ще попада под влиянието на слабоизразена висока долина, която ще е достатъчна за раздвижването на атмосферата, особено на височина 300 hPa с ветрове около 20 м/с. Заедно с това ще се адвектира влажен въздух и в комбинация с MLCAPE до 2000 J/kg, ще се създаде подходяща обстановка за гръмотевични бури. Фаворитната зона за зараждане и развитие на по-организирани дългоживущи клетки е СЗ България, където височинните ветрове ще са най-изразени, ще присъстват 0-6 и 1-8 км. вятърен срез до 10 м/с, както и слаби SC и Tornado параметри. Забелязва се силен Mixing Ratio индекс, облачните бази ще бъдат на около 1000 м. височина. В тази част са твърде вероятни градушки. ЮЗ част от зона с риск "Нисък" се обуславя с краткоживущи бури, все пак с потенциал за интензивен валеж.
В зона с риск "Незначителен" ще има по-малко нестабилност и влажност, облачните бази ще са високи. Очакват се малки по площ конвективни клетки с гръмотевици и краткотраен дъжд.

Риск от гръмотевични бури за 23.06.12


Важи за периода от 23.06.12 06GMT до 24.06.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за северозападните райони и планините на западна България главно за конвективен валеж, гръмотевична дейност и градушка.

Утре страната ще остане под влияние на висок гребен, който обаче постепенно ще се руши. При земя ще се образува слаба долина с ос, минаваща през северозападните райони, но налягането ще остане сравнително високо, макар и с тенденция към понижение. В зоната с риск се очаква генерирането на нестабилност 1000-1500 J/kg MLCAPE. Влажността в ниската и средна атмосфера ще се повиши, количеството вода за изваляване ще бъде умерено. Очаква се развитието на някои бури, най-вече до планините, но също и в западната Дунавска равнина. Те ще са сравнително слабо организирани и краткоживущи поради почти пълната липса на вятърен срез и слабата динамика в атмосферата. Обаче все пак са възможни локални значителни валежи, както и градушки, поради високата нестабилност и ниските стойности на EL температурата. Поради все още високото налягане при земя и баричния гребен във височина се очаква бурите да са на малко места, затова и слагаме само риск "Незначителен".
Голямо количество нестабилност ще се генерира и над североизточните райони, локално над
2000 J/kg MLCAPE, но там вероятността за бури е още по-малка, заради ниската влажност в средната атмосфера. Затова там не слагаме риск.

четвъртък, 21 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 22.06.12


Важи за периода от 22.0612 06GMT до 23.06.12 06GMT

Област от високо налягане при земята и стабилен гребен във височина ще продължат да оказват влияние на времето над ЮИ Европа/България. Високите темп във височина... влажност в средните слоеве около и под 40% по време на най-силното слънчево греене, ще лимитира условията за развитие на по-организирана дълбока конвекция/гръм бури.

Планинските райони/СИ България... това са местата, в които най-вероятно може да се развие купеста облачност; СИ България... очакваният и за утре СИ поток... конвергирането на влажност предимно в ниските слоеве... както и прогнозираната нестабилност, е възможно да дадат резултат в конв клетка или две със средно вертикално развитие от пулсиращ тип. Водещо явление ще бъде краткотраен конв валеж.

сряда, 20 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 21.06.12


Важи за периода от 21.06.12 06GMT до 22.06.12 06GMT

За утре моделите прогнозират до 1000 J/kg MLCAPE за части от Северна България, но тази енергия ще остане неоползотворена поради присъстващия CIN - около -300 J/kg, който в комбинация с ниската влажност и липсата на вода за изваляване, ще възпрепятства сериозна конвекция. Възможна е появата на бързоразпадащи се и невалежни купести облаци тип "кули".

Риск от гръмотевични бури за 20.06.12

Без възможност за изготвяне на прогноза.

понеделник, 18 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 19.06.12


Важи за периода от 19.0612 06GMT до 20.06.12 06GMT

Област от високо налягане с център СИ от България ще покрива през утрешния ден по-голямата част от И Европа; във височина... устойчив гребен ще продължи да бъде позициониран над ЦЮ Европа и ЮИ Европа, повишавайки темп там и лимитирайки условията за възникване на сериозна дълбока конвекция.
Поглед към метео картите ни показват високи темп във височина, както и минимални стойности на влажността в средните слоеве, което ни задължава да поставим карта без зона с риск от гръмотевични бури. Все пак... развитие... твърде локално... на по-развита купеста облачност е възможно над планинските райони.

Май 2012 - вторият най-топъл май в историята на измерванията

Според редовния доклад за глобалната температурна аномалия на NOAA май месец 2012 година е бил вторият най-топъл май в историята на измерванията, започнати от 1880 година. Осреднено и отново глобално, май месец е 327-мия пореден с положителна аномалия! За последно отрицателна аномалия в световен мащаб сме имали през февруари 1985 година.

Температурната аномалия въз основа на температури, измерени на сушата:

Температурната аномалия въз основа на температури, измерени на сушата и водните басейни:

В доклада се споменава и за аномалията, свързана с валежите, за същия този месец май. Отчитат се много под нормата валежи в Испания, части от Средиземноморието и Индия, но и над норма валежите в Австралийския регион, включително и о-в Тасмания.

Аномалия на падналите валежи:


неделя, 17 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 18.06.12


Важи за периода от 18.06.12 06GMT до 19.06.12 06GMT

Топло и сухо остава времето и утре. Влажността в атмосферата ще бъде под 50% за по-голямата част от страната. Известна нестабилност може да се генерира над СЗ България, но поради твърде ниската влажност и присъстващия CIN няма да успее да формира конвективни облаци.

Риск от гръмотевични бури за 17.06.12


Важи за периода от 17.06.12 09GMT до 18.06.12 06GMT

Стабилно време, без условия за конвекция, под влияние на мощен висок гребен.

петък, 15 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 16.06.12


Важи за периода от 16.06.12 06GMT до 17.06.12 06GMT

Област от високо налягане ще покрива нашия регион; във височина... гребен над Ю и И Европа ще продължи разширението си на С... с изключение на някои планински райони, трудно ще бъде развитието на дълбока конвекция над местата с равнинен характер от нашата страна.

Риск от гръмотевични бури за 15.06.12

Без възможност за изготвяне на прогноза.

вторник, 12 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 13.06.12


Важи за периода от 13.06.12 06GMT до 14.06.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за Централна Северна България главно за гръмотевична дейност, силен конвективен валеж и градушка.

Риск "Незначителен" се поставя над по-голямата част от Източна България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и вероятност за дребна градушка.

Утре в следобедните часове над част от И България ще се освободи голяма нестабилност - над 2000 J/kg MLCAPE. Джетстрийм, свързан с висока долина, ще присъства основно над С България и ще е причина за наличието на 15 м/с шиър в ниските и средни слоеве на тропосферата. В зона с риск "Нисък" ще присъства до 200 m2/s2 SREH, сравнително силен SC, както и слаб Tornado параметър. Възможен е незначителен CIN, който лесно ще бъде пробит от конвекцията и дори може да спомогне за интензифицирането й. Тези условия ще благоприятстват за възникване и развитие на 1-2 добре организирани бури в района, които по-късно през деня и вечерта има голяма вероятност да се разгърнат в по-голяма буреносна система. Част от нестабилността и наличната вода за изваляване ще се запазят и през нощта, като вече по-слаби бури са възможни в зона с риск "Незначителен".

Риск от гръмотевични бури за 12.06.12


Важи за периода от 12.0612 09GMT до 13.06.12 06GMT

Твърде локалният характер на обстановката за срока на прогнозата е причина да не бъде поставяна зона с риск от гръм бури. GFS от последното си обновление разкрива сравнително устойчив среден-висок слой с темп градиент за равнините около и под 6С/км. Под наблюдение и с по-голям шанс за развитие на дълбока конвекция/гръм бури ще бъдат отново планинските райони.
В равнините... моделите фаворизират крайния СЗ и крайния СИ за местата с по-големи шансове за развитие на високобазисна гръм буря с водещо явление краткотраен конв валеж.

понеделник, 11 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 11.06.12



Важи за периода от 11.06.12 09GMT до 12.06.12 06GMT

Риск "Среден" се поставя за малка зона в северозападна България главно за градушка, интензивни конвективни валежи, силни пориви на вятъра и гръмотевична дейност.

Риск "Нисък" се поставя за останалата част на северозападна България за същите явления, които ще са по-петнисти.

Риск "Незначителен" се поставя за западна и централна България главно за конвективен валеж, дребна градушка и гръмотевична дейност.


Днес през страната ще преминава размит студен фронт, който ще засегне най-вече западните и централните райони. Най-интересни ще са условията в северозападните райони, както личи и от разпределението на рисковете. Очаква се 1500+ J/kg MLCAPE да се пресече с до 20м/с DLS в комбинация с много висока приземна влажност. Стойностите на водата за изваляване също ще бъдат добри. Влажността в средната атмосфера обаче ще е със средни стойности, не повече от 60-70% за нивата 850-700хпа, освен това вертикалните движения на 500 и 700хпа няма да са много силни и възходящи. Поради това конвективните клетки няма да са масови и явленията ще са много петнисти. Но образувалите се бури ще носят голяма опасност от екстремно време. Поради големите стойности на вятърния срез и storm relative helicity се очаква някои бури да са суперклетъчни, носейки голяма опасност главно от градушка, пороен дъжд и силен вятър. Очаква се и интензивна гръмотевична дейност. Образуването на шквалова линия не се очаква, бурите ще засегнат малка площ, но опасността, която ще носят със себе си оправдава слагането на риск "Среден" за опасно време. В зоната с риск "Нисък" са възможни същите явления като в тази с риск "Среден", само че там петнистостта ще е още по-голяма. В зоната с риск "Незначителен" явленията ще са по-слаби и отново, доста петнисти, но локални интензивни валежи и градушки не са изключени, особено в планинските райони.

неделя, 10 юни 2012 г.

Силна градоносна буря в Ходоров, Украйна - 09.06.12

На няколко пъти акцентираме върху голямата нестабилност, която се генерира не само в България, но и в И Европа. Докато в нашата страна условията за тяхното реализиране са трудни, то в Украйна през вчерашния ден на челно място беше екстремното време. То се изрази с тази страховита градоносна буря, клипче и снимки от която може да видите по-долу. Около 2000+ джаула конв енергия, съчетани с 10-15м/с вятърен срез, намериха място във вчерашната обстановка. Те са дали резултат в силни ветрове по време на бурите и в градоносен валеж, като на места размерът на ледените зърна е бил едър в горна граница (от топка голф до топка за бейзбол).
Снимки:

Видео (внимание: силен шум):

Риск от гръмотевични бури за 10.06.12


Важи за периода от 10.0612 09GMT до 11.06.12 06GMT

Риск “Незначителен” се поставя за части от З България и части от Ц България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и изолирани условия за дребна градушка.

З България... лимитирани... но условия за гръм дейност ще има там, където бъде пробит задържащия слой в средните/високи слоеве. Фаворитни места изглеждат крайните З райони/ЮЗ райони на страната ни, където локално може да се зародят конв клетки... също така локално дребна градушка е възможно да бъде отчетена. Коментираните конв клетки ще се характеризират с бързо изграждане, бавно подвижност и бързо разпадане.

Ц България/И Бъгария... гореща... предимно суха ще бъде атмосферата в тези райони, със силен задържащ слой... локално по планинските райони на Ц България е възможно зараждане на по-дълбока конвекция/конв преваляване.

петък, 8 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 09.06.12


Важи за периода от 09.0612 06GMT до 10.06.12 06GMT

Област от високо налягане ще покрива Ю и И райони на Балканите... плитка област от ниско налягане се прогнозира за З Балкани.
България... средни стойности на влажността се прогнозират за средните/високи слоеве на атмосферата, съчетани с много ниски прогностични количества на валежната вода в слоя до 300хПа. Условия за по-дълбока конвекция/краткотрайни конв превалявания се загатват за ЮЗ България, но това не задължава поставяне на риск от гръмотевични бури.

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 08.06.12



Важи за периода от 08.0612 06GMT до 09.06.12 06GMT

Утре страната ще е под влияние на разрастващ се от югозапад висок гребен. Във височина ще се пренася топъл въздух. Дневното нагряване ще генерира известно количество CAPE в западната част на страната, но низходящите движения от гребена ще попречат на освобождаването на тази енергия под формата на бури. Съвсем изолирани явления са възможни в планините, с минимален потенциал за опасност.

сряда, 6 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 07.06.12


Важи за периода от 07.0612 06GMT до 08.06.12 06GMT

Стабилна атмосфера, с минимална вероятност за развитие на дълбока конвекция, ни очаква за прогнозирания период... поради което зона с риск от гръм бури няма да бъде издавана.

Риск от гръмотевични бури за 06.06.12

Без възможност за изготвяне на прогноза.

вторник, 5 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 05.06.12



Важи за периода от 05.0612 06GMT до 06.06.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за централна и североизточна България главно за конвективни валежи, градушка и локален силен вятър.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част от страната за същите явления.


Утре през страната ще премине студен атмосферен фронт от северозапад, който ще донесе със себе си типичните за топлото полугодие явления почти навсякъде. Още тази нощ в крайните западни райони ще има условия за бури. Но по-сериозни ще са условията утре и най-вече в зоната с риск "Нисък". Около 1000-1200J/kg MLCAPE ще се генерират около обяд в централните райони, като същевременно ще има и умерен срез на вятъра до 15м/с DLS. Влажността ще е висока, стойностите на водата за изваляване също ще са добри. При преминаването на фронта ще се развият гръмотевични бури, които ще носят опасност главно от обилни валежи, локално над 30мм. Условията за градушка също ще са добри, тъй като бурите ще са мощни, добре организирани и с много ниска температура във върха на облаците. Характерно при преминаването на студен фронт през топлото полугодие е образуването на шквалова линия, която при преминаването си носи силни пориви на вятъра. Вероятността за образуване на шквалова линия утре също е голяма, най-вече в северните райони. По-специално внимание заслужават североизточните райони, където фронтът ще премине по-късно и генерираната нестабилност при преминаването му ще е по-голяма. Там в комбинация с умерения шиър са възможни локални суперклетки и като цяло вероятността за опасни явления е по-голяма. В крайните източни райони, близо до морето, фронтът ще премине едва през нощта срещу сряда, поради което там очакваните явления ще са по-слаби.

неделя, 3 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 04.06.12


Важи за периода от 04.0612 06GMT до 05.06.12 06GMT

Риск “Незначителен” се поставя за части от З България и части от Ц България главно гръмотевична дейност и конвективен валеж.

И през утрешния ден дневната топлина ще генерира до над 1000 джаула конв енергия, която трудно ще бъде реализирана на много места/в пълен размер, поради сухата атмосфера. Все пак... местата с конвергенция на влага... взимане на предвид показанията на индекса Омега700хПа... ни карат да фаворизираме именно местата, отбелязни с риск НЗЧТ, като най-вероятни за развитие на по-организирана гръм дейност. Липсата на вятърен срез, допълнително ще лимитира потенциала на обстановката.
Под риск НЗЧТ се поставя за останалата част от страната... твърде локално развитие на конв клетка/краткотрайно преваляване не бива да се изключва.

Риск от гръмотевични бури за 03.06.12


Важи за периода от 03.0612 06GMT до 04.06.12 06GMT

Риск “Незначителен” се поставя за З България главно за изолирана гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Многоцентрова област от високо налягане ще покрива Ю Балкани. Прогнозираната висока нестабилност ще бъде съчетана със суха атмосфера в средните и високи слоеве... прибавяйки и очакваните високи бази, условията за по-дълбока конвекция ще бъдат твърде лимитирани. Изолирани клетки с потенциал за по-добро развитие и гръм дейност ще има най-вече в зоната с риск НЗЧТ.
Ц България/И България... това ще са районите за днешния ден с малка вероятност за гръм дейност... твърде локално е възможна по-дълбока конвекция... изолиран конв валеж.

събота, 2 юни 2012 г.

Вихри край село Прогрес, област Темрюк, Русия - 01.06.12

Изключвайки дразнещия звук, видеото е едно от най-добрите попадения напоследък. Главната причина е неразумният автор на материала, който се приближи опасно близо до вихрушката, доставяйки страхотни кадри. Другата причина е, че същият този автор се е намирал едновременно между два вихъра - единият е този, който коментирахме, а другият ще видите в края на видеото, когато обръща камерата. Има съмнения другата вихрушка да е била водна, образувала се над водите на Черно море.
Нарочно споменавам вихрушка в описанието, защото най-вероятно явленията са несуперклетъчни и затова не можем да говорим за торнадо (смерч). Обстановката се е характеризирала със силна нестабилност и почти отсъствие на вятърен срез.

Риск от гръмотевични бури за 02.06.12


Важи за периода от 02.0612 06GMT до 03.06.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за планинските райони на западна България главно за конвективен валеж, гръмотевична дейност и дребна градушка.

Утре страната ни ще е в размито барично поле. След обяд около планинските райони ще се генерират до 500J/kg MLCAPE поради слънчевото греене, които ще се пресекат със слаб до умерен срез на вятъра и добри стойности на приземната влажност. Там се очаква и да се развият бури, които ще носят риск от краткотрайни интензивни валежи и градушка. Поради ниските стойности на нестабилността, както и поради локалността на очакваните процеси, само около планининте, слагаме риск "Незначителен".

петък, 1 юни 2012 г.

Силна буря в Гютрие, САЩ - 30.05.12

Преди два дни акцентирахме на стената ни във фейсбук за обявения риск MDT в САЩ, главно за едра/много едра по размер градушка, силни ветрове и по-малко за торнада. Очакванията се оправдаха и по официални данни има репорти за 189 за градушка (37 от тях за такава с над 5см в диаметър), 143 за силен вятър (5 от тях за вятър със скорост над 115км/ч) и 8 торнадо. Представям ви кратко клипче от интензивна буря в Тексас, довела до градушка с размер около и над топка за голф, както и до силен вятър, предизвикващ материални щети (severe wind).