вторник, 31 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 01.08.12


Важи за периода от 01.08.12 06GMT до 02.08.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за З България главно за гръмотевична дейност, интензивен конвективен валеж и градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за ЦЗ България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Утре Западна България ще попада в периферията на плитка депресия над Черно море и свързаната с нея приземна долина.
В зона с риск "Нисък" се очаква освобождаване на най-много нестабилност - до 1000 J/kg MLCAPE, подпомогната и от прогнозирания геострофичен максимум. Бурите ще започнат да се развиват в околообедните часове с шансове да продължат развитието си и до късните вечерни часове. С наличната влажност над 70% в повечето атмосферни слоеве и поради почти напълно липсващия вятърен срез, ще се създадат подходящи условия за обилни и продължителни конвективни извалявания, придружаващи бавноподвижните пулсиращи бури. С присъстващата засилена приземна нестабилност и предвид слабодинамичната атмосфера, не бива да се изключва формиране на фуниевидни облаци/земни вихрушки.
В зона с риск "Незначителен" се очакват по-слаби бури и извалявания, като там най-голяма вероятност за такива ще има в часовете около обяд.

Високо планинско торнадо в Монт Евънс, САЩ - 28.07.12

Изминалият уикенд ни донесе доказателство, че торнада, макар и много рядко, могат да възникват и на много голяма надморска височина. В планина Монт Евънс, щата Колорадо, очевидци са запечатали това рядко за подобно място явление. Торнадото е докоснало твърда повърхност някъде около 3600м н.в., като веднага бе обявено от офиса на Националната метео служба в САЩ в Колорадо, за второто най-високо намиращо се торнадо, след това от 2004 година в Калифорния.
Път на торнадото, след като е докоснало планинския склон:
Допълнителни снимки:




Снимки: Шейла Гевинс и Крис Кърби

Риск от гръмотевични бури за 31.07.12

Важи за периода от 31.07.12 06GMT до 01.08.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за югозападна и част от североизточна България главно за интензивен конвективен валеж, градушка и силни пориви на вятъра.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част от западна и централна България, както и за североизточна, главно за конвективен валеж и градушка.


Утре отново ще е горещо, но от северозапад ще проникне малко по-хладен и влажен въздух. Това ще доведе до условия за бури в страната. Около 1000J/kg MLCAPE ще се генерират в зоните с риск, като това ще е в комбинация със сравнително добри стойности на влагата в ниската и средна атмосфера. Стойностите на водата за изваляване също ще са умерени. Лимитиращ фактор за силата и обхвата на бурите ще бъде липсата на динамика в атмосферата в зоната с риск "Незначителен". Там те ще бъдат бавно подвижни и краткоживущи, поради липсата на срез на вятъра. Все пак са възможни локални обилни валежи над 20мм поради бавното движение на клетките и изваляването им на място. Градушка също е възможна, поради ниската температура по върховете на облаците. В югозападните райони нещата са малко по различни. Моделите дават в този район усилване на потока на 500хпа. Ще се създадат условия за дивергенция във височина, което ще подпомогне развитието на бури в района. Освен това и срезът на вятъра там ще е по-силен, макар че не се очаква да надвиши 10м/с 0-6км срез. Бурите там ще са повече и по-дългоживущи, също и по-добре организирани и бързо подвижни. Очакваните опасни явления са отново главно конвективен валеж и градушка, само че се очаква да са на повече места.
В североизточна България обстановката ще се динамизира от бризовата циркулация, там също моделите очакват локално усилване на височинния поток, само че по-късно след обяд. В зоната с риск "Нисък" там се очаква образуването на линия от гръмотевични бури, подобно на тази от 30.07, успоредна на основния височинен поток, който ще бъде север-юг. Опасността е главно обилен конвективен валеж. Градушка също не е изключена.

неделя, 29 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 30.07.12


Важи за периода от 30.07.12 06GMT до 31.07.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за части от З България и части от Ц България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж/пориви и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за цялата територия на България, с изключние на крайните И райони, главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж (с възможност за локална интензивност).


СФ, свързан с област от ниско налягане над Скандинавието, през утрешния ден ще прдължи да се движи бавно на И, прекосявайки Ц райони от континента и навлизайки в неустойчива въздушна маса над И Европа; UKMO отново прогнозира обширни приземни долини, по които ще има условия за възникване на гръм бури.

...части от З България/Ц България...
Това са районите, които изглеждат като най-възможни за реализиране на по-голяма част от дневната нестабилност. Бурите отново ще бъдат бавно подвижни, с високи бази... по-големите стойности на валежната вода, сумирана за слоя до 300хПа... зоните на конвергенция тук... прибавяйки и бавната скорост на придвижване, загатват за условия за локални по-обилни конв извалявания. Около 1000J MLCAPE (GFS) ни кара да не изключваме вероятността за поява на градушка във валежа на бурите; 16-18 градуса разлика в приземните стойности на theta-e и тези в средните слоеве ще спомогнат за засилване на низходящия поток в бурите... конв по-силни пориви са вероятни.

...останалата част от България...
Условия за възникване на по-дълбока конвекция ще има и в районите, заградени от риск НЗЧТ... но по-слабата нестабилност като цяло, както и по-малкото райони със стръмен темп градиент, ни кара да мислим, че тук очакваните бури няма да бъдат толкова масирани и с голяма интензивност... условията за по-интензивни конв извалявания и конв пориви ще бъдат твърде локални.

събота, 28 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 29.07.12


Важи за периода от 29.07.12 06GMT до 30.07.12 06GMT

Сравнително стабилна се очертава атмосферата за утре. Известни количества MLCAPE (до 500 J/kg) се очакват за СЗ Бъргария, но влажността в атмосферата ще бъде твърде ниска, поради което не се очаква значимо конвективно развитие и гръмотевични бури.

петък, 27 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 28.07.12


Важи за периода от 28.07.12 06GMT до 29.07.12 06GMT

Център на област от високо налягане (1012хПа) се прогнозира за района на З/Ц Балкани, занижавайки условията за развитие на по-дълбока конвекция.

…цялата територия на България...
Разпокъсани условия се очертават за периода на прогнозата, с преплитане на 10-15м/с вятърен срез за по-дълбок слой към късните следобедни/вечерни часове. Локални условия за развитие на гръм бури с краткотрайни конв превалявания са възможни... екстремни явления не се очакват.

четвъртък, 26 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 27.07.12


Важи за периода от 27.07.12 06GMT до 28.07.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за Западна България за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Слабоизразена долина ще обхваща страната ни утре. Под нейно влияние отново в следобедните часове над Западна България атмосферата ще бъде лабилна с до 1000 J/kg MLCAPE, с присъствие на PLD индекс до около 1750м. В средните атмосферни слоеве влажността ще бъде над 70%, ще има вода за изваляване. Очаква се бурите да са единични пулсиращи клетки, но не са изключени и по-организирани мултиклетъчни ядра, подпомогнати от присъстващия геострофичен максимум, както и от 10 до 15м/с 1-8км. DLS.

сряда, 25 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 26.07.12


Важи за периода от 26.07.12 06GMT до 27.07.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за З България и Ц България главно за гръмотевична дейност и конвективен (локално възможно по-силен) валеж.

Във височина... почти стационарен cut-off ще продължи да бъде фактор за динамичното време в Ц Европа и части от Балканите. Засягайки България, условия за развитие на гръм бури ще има за З и Ц България; зад прогресиращия на И cut-off ще започне изграждане на гребен, със съпътстващо повишение на темп в региона.

...З/Ц България...
Поглед към картите за нивото на кондензация, както и разликата му с нивото на свободна конвекция, както и темп във височина, фаворизира отново З и Ц райони като по-вероятни за развитие гръмотевични бури. Образувалите се такива се очаква да бъдат от пулсиращ тип, с не дълъг живот. Високите темп във височина... липсата на вятърен срез занижава условията за поява на градушка във валежа. В нощните часове на прогнозата е възможно някои от бурите да бъдат придружени от по-силни конв валежи.

...И България...
Акцент за срока на прогнозата изглежда, че отново ще бъде ветровитото време за този регион от страната. Отново се прогнозират твърде високи темп за средните слоеве, което ще направи трудни условията за развитие на сериозна облачност/гръм бури. Предвид присъствието на вятърен срез в слоя до 6км... не бива напълно да се изключва вероятността за зараждане на по-организирана конв клетка.

Юни 2012 година - глобално четвърти в историята



ТЕМПЕРАТУРА НА ВЪЗДУХА

Изминалият Юни се нарежда на четвърто място по топлина. Това показва редовния глобален доклад на NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration - http://www.noaa.gov/).   Измерванията обхващат сушата и океаните, а общата им оценка дава глобалната информация относно аномалията. Разбира се, публикува се информация и за сушата, и океаните поотделно както и за двете полукълба на планетата, за които също се води отделна статистика. Измерванията обхващат периода от 1880г насам (133 години обхват). Изминалия месец е 36-ия Юни поред и изобщо 328-ми пореден с глобална температура над средната (спрямо средните за 20 век). На повечето места по света се отчитат много по-високи от средните месечни температури, включително по-голямата част на Северна Америка, Евразия, Северна Африка. Единствено  Австралия, Северна и Западна Европа, Северозападната част на Съединените щати са били по-хладни от средното. В Арктика, показанията относно морския лед са за вторите най-ниски в историята на наблюденията през Юни.

Любопитни фактически данни, относно това което се случва на планетата през изминалия месец :

  • Вече споменахме, че глобално изминалия Юни е четвърти по топлина като средна температура обхващаща континентите (земната повърхност) и океаните (водната повърхност). Общата глобална стойност възлиза на 16,13°C или +0,63 °C аномалия спрямо 20 век
Глобална карта на аномалията (земна повърхност и океан) 


  • Глобалната средна температура само на земната повърхност за Юни 2012 е с аномалия +1,07°C над средното, което го предопределя като най-топлият в историята на наблюденията относно земната повърхност
Глобална карта на аномалията (земна повърхност ) 

  •  Повърхностните температури на океанската вода в световен мащаб класира Юни като 10-ият най-топъл
  • Средната температура на земната повърхност за Северното полукълбо (където се намира по-голямата част от земната повърхност на планетата) е най-топлият рекорд за месец юни в историята. Това прави три поредни месеца - април, май и юни, в които са с рекордно високи месечни записи на температурата. На повечето места на сушата в Северното полукълбо се наблюдават много по-високи от средните месечни температури, включително по-голямата част на Северна Америка и Евразия, Северна Африка. Само Северна и Западна Европа, и в северозападната част на САЩ е било значително по-хладна от средното.
  •  Северното полукълбо като температура на земната повърхност и океана  също е най-топлото в историята на наблюденията с +1,3°C  над средното ниво.
  • Последният поднормен Юни глобално (спрямо 20 век) е бил през 1976г (вече споменахме, че настоящият е 36-ти пореден наднормен). А последният поднормен месец ( въобще спрямо 20 век) е бил Февруари 1985г.

Любопитни факти от Европа :

- На 30 юни в Австрия е отбелязан нов абсолютен рекорд за месеца   от 37,7 °C  , откакто се водят наблюдения - в столицата Виена (Vienna) и Алтенбург (Altenburg). Предишният рекорд е 37,2°C от Юни, 2000г в Lutmannburg, Burganland и Langenlebarn. По средна месечна температура, това е шестият най-топъл Юни в Австрия за 250 години наблюдения в страната.

- В Норвегия отбелязаха 25-ия по хлад месец Юни от 1900г година насам (113 г). В източните части на страната аномалията достига -2 °C ,-3 °C под средномесечните нормални температури.

- Във Великобритания средномесечната температура е с -0,3С по-ниска от нормалната за 1971г-2000г, което го нарежда като най-хладният Юни от 1991г насам.

Периода Януари-Юли

Глобално е 11-ият най-топъл в историята (комбинирано земна повърхност и океан) с + 0,52 °C над средното за 20 век за същия отрязък от време. Януари. Аномалията нараства от месец в месец в условията на отслабваща Ла Ниня (Януари +0,35С, Януари-Февруари +0,37С, Януари-Март +0,39С, Януари-Април +0,46С, Януари-Май +0,5С. Януари -Юни +0,52С). Рекорда за най-топъл Януари-Юни е от 2010г с +0,7С аномалия. На графиката долу се вижда положението на 2012г спрямо други топли години.









Северно полукълбо (Януари - Юли) :


Земя +1,04С (5-ти по топлина, 129-ти по студ). Най-топъл +1,38С от 2007г, най-студен -0,96С от 1893г
Океан +0,38С (09-ти по  топлина, 125-три по студ). Най-топъл +0,56С от 2010г, най-студен -0,48С от 1910г

Земя и Океан +0,63С (07-ми по топлина, 127-ми по  студ). Най-топъл +0,81С от 2007г, най-студен -0,59С от 1893г.


Южно полукълбо  (Януари - Юли) :


Земя +0,46С (17-ти по топлина, 117-ти по студ). Най-топъл +0,95С от 2005г, най-студен -0,85С от 1917г
Океан +0,41С (13-ти по  топлина, 121-ви по студ). Най-топъл +0,6С от 1998г, най-студен -0,53С от 1911г

Земя и Океан +0,42С (13-ти по топлина, 121-ви по  студ). Най-топъл +0,65С от 1998г, най-студен -0,55С от 1911г


 Глобално (Януари - Юли) :


Земя +0,88С (6-ти по топлина, 128-ми по студ). Най-топъл +1,19С от 2007г, най-студен -0,85С от 1893г
Океан +0,39С (12-ти по  топлина, 122-ри по студ). Най-топъл +0,57С от 1998г, най-студен -0,51С от 1911г

Земя и Океан +0,52С (11-ти по топлина, 123-ти по  студ). Най-топъл +0,7С от 2010г, най-студен -0,5С от 1911г.




ВАЛЕЖИ


Типично, разпределението на валежите контрастира значително по целия свят. Картите на аномалията са по стандартния период 1961-1990г.   Интересно е да се отбележи че това е най-влажният Юни във Великобритания от 1911г насам. В Англия и Уелс е най-влажният от 1860г насам (наблюдения над валежите там се осъществяват от 1766г). На картите долу са представени аномалиите по света и се отличават местата с големи отклонения.

Карта на аномалията в процент (%) от нормата

Карта на аномалията в милиметри (л/м2)


Забележки :


Може би е направило впечатление, че съществуват различия в периодите на отчитане на температурните аномалии. Например изследването за глобалната температура на земната повърхност и океана е с отчет на аномалии по работния период 1971-2000г, а на земната повърхност по  стандартния период  1961-1990г. Не е обяснено никъде защо се използват различни периоди за двата вида сравнение, което поражда различия в изводите (нямат обща база за сравнение)

В изследването на много места се споменава за отчет спрямо средните стойности за 20 век. Имат предвид само работния период 1971-2000г, който съвсем не обхваща 20 век, ами единствено последната третина от него. Тук като пропуск бих отбелязал, че най-меродавно би било да сравняваме аномалии по усреднени устойчиви стойности за 1901 - 2000г (целия 20 век), при положение че са налични такива данни за много от местата по света.

Периода по който отчитат валежите е по стандартния 1961-1990г. Да, той все още е меродавен за съвременния климат що се касае до температура на въздуха и някои други елементи, но по отношение на валежите е твърде кратък. По принцип валежите са елемент със значителна амплитуда и е необходим период с по-голям обхват за устойчивост на данните. Необходимо е нормата за тях да бъде с продължителност поне 50 години. При 30 годишен период вероятността да има струпване на повече сушави или повече водни години е много по-голяма (тоест имаме една недопълнена норма).

И не на последно място..., глобалната обработка на данни е обект на много противоречия сред климатолозите. Като се започне от качество на информацията (качество на измерванията, използването на различен брой станции и т.н.) и се стигне до фалшифициране (манипулиране) и  политизиране  на информацията в полза на определени интереси

вторник, 24 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 25.07.12


Важи за периода от 25.07.12 21GMT до 26.07.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за СЗ България главно за обилен конвективен валеж, гръмотевична дейност, силни пориви на вятъра по време на буря и възможност за градушка.

Утре все още ще попадаме в динамичната периферия на високата долина, разположена западно от страната ни. Ще са засилени както ветровете на 300 hPa, така и тези на по-ниските височини като 500 hPa, което особено ще засили вертикалния вятърен срез. Около е след обяд положителния геострофичен максимум, който се наблюдава в последните 2-3 дни, особено добре ще засегне зоната, което повишава шанса за формиране на бури. С присъствие на около 700-1000 MLCAPE, 20 м/с вятърен срез, засилен Mixing Ratio индекс, както и до 200 m2/s2 SREH, ще се създадат доста подходящи условия за възникване на отделни организирани гръмотевични ядра с отлична възможност за сепариране на възходящ/низходящ потоци, което ще поддържа бурите дългоживущи и все пак бързоподвижни. Моделът GFS предвижда солидна адвекция на влага за крайния северозапад, както и на места интензивен конвективен валеж особено в по-късните следобедни часове. Възможни са локални извалявания около и над 16 литра на квадратен метър.

понеделник, 23 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 24.07.12


Важи за периода от 23.07.12 21GMT до 25.07.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за централната и северна част на западна България главно за обилен конвективен валеж, гръмотевична дейност и силни пориви на вятъра.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част на западна България главно за конвективен валеж, гръмотевична дейност и силни пориви на вятъра.


Утре страната ни ще е в челната част на висока долина с център централното Средиземноморие.

... нощта на 24.07.12...
Активните процеси, свързани с нея, ще засегнат обаче най-вече западните райони и ще са най-добре изразени тази нощ, когато от изток-североизток ще нахлуе влажен въздух и в северозападните райони ще се генерира значително количество вода за изваляване. Ще има и доста силни вертикални движения на 700хпа. Срезът на вятъра ще е умерен до силен, 15-20м/с DLS. Моделите не дават нестабилност в нощните часове, но тогава тя е замаскирана, а при очакваната адвекция на влага условията за нощна конвекция ще са добри. Атмосферата ще е топла и градушки са малко вероятни, още по-малко едри такива, но никога не са изключени. Накратко, през нощта се очаква образуването на добре организирани гръмотевични бури в централна западна България, които ще носят опасност от локални интензивни валежи. Силни пориви на вятъра също се очакват, тъй като атмосферата ще е топла и относителната влажност на въздуха няма да е много висока.

...денят на 24.07.12...
Утре през деня условията ще се влошат. Количествата нестабилност, които ще се генерират, ще са малки, до 5-600J/kg. Вятърният срез остава, водата за изваляване ще е по-малко, но все пак умерена като количество, както и вертикалните движения ще са по-слаби и локализирани около планините. Все пак отново се очакват гръмотевични бури, сравнително добре организирани, които ще носят опасност от интензивни валежи и вятър.

неделя, 22 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 23.07.12


Важи за периода от 23.07.12 06GMT до 24.07.12 06GMT

Във височина... бавно подвижна затворена долина с ядро около -14С, ще продължи да бъде причина за екстремното време в Ц Средиземноморие; при земята... последните анализи показват обширна фронтална зона, разпростираща се от Средиземноморието до С части на Европейска Русия... зад нея антициклон, заемащ почти цяла Ц Европа, ще се разширява бавно на Ю в следващите дни.
Сравнително разпокъсани/не сериозно организирани за развитие на дълбока конвекция ще бъдат условията за утрешния ден в нашата страна. Последните обновления на моделите фаворизират планинските райони, като по-вероятни за подобна конвекция, за където се очаква конвергенция на влага и малко по-стръмен темп градиент над приземния слой.
И България... в тази част от страната се очаква да бъде по-ветровито с ясно изразен СИ поток... развитие на купеста облачност/с по-малка вероятност за краткотраен конв валеж не бива да се изключват напълно.

събота, 21 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 22.07.12


Важи за периода от 22.07.12 06GMT до 23.07.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за Западна България за гръмотевична дейност, конвективен валеж и възможност за градушка.

Утре в следобедните часове и привечер над крайните западни части от страната ще има временно динамизиране на атмосферата, причинено от висок циклон с център над Италия и свързаните с него височинни течения, както и приземна долина, засягаща западната ни граница. Ще се зароди нестабилност до около 1000 J/kg MLCAPE, която на места ще бъде примесена със стабилен вятърен срез от порядъка на 20м/с 1-8km. DLS и 15м/с 0-6km. Ще настъпи адвекция на известно количество влага, както и вода за изваляване, атмосферата ще е свободна от CIN.
Тези фактори предполагат формирането на организирани бури със сравнително голям потенциал, както и с възможност за ротиращи ъпдрафт бази, но все пак има някои лимитиращи фактори като твърде слабия Mixing Ratio за южната част от зоната, също вятърният срез ще се пресича добре с нестабилността само на някои места.
В отделни райони не са изключени по-обилни валежи, като има вероятност и за градушка.

Свлачища в Австрия - 20/21.07.12

Докато части от Европа страдат под похлупака на жегите и липсата на валежи, то други преживяват истински бедствия, вследствие на обилни дъждове. Пример за това е област Общерщайермарк в Австрия, където изсипалите се силни дъждове, причиниха свличане на земни маси, последствията, от които, може да видите на снимките по-долу. Бурите в региона преминаха с интензивна гръмотевична дейност, придружени на места от градушка с големина на кестен.
Снимки:
 

 

петък, 20 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 21.07.12


Важи за периода от 21.07.12 06GMT до 22.07.12 06GMT

Утре страната за пореден ден ще е под влияние на суха и гореща тропична въздушна маса. Ще има вертикални движения, както и сравнително голям температурен градиент, но поради липсата на влага няма да се генерира почти никакъв MLCAPE, поради което практически няма шанс за бури.

четвъртък, 19 юли 2012 г.

Изминалия Юни рекордно горещ в България


ТЕМПЕРАТУРА НА ВЪЗДУХА


А. Средномесечна температура на въздуха


   На база измерванията на 20 (двадесет) основни синоптични станции (по http://www.stringmeteo.com), равномерно разпределени по територията на страната, изминалия месец Юни бе необичайно горещ. Средните месечни температури през изминалия месец бяха в диапазона 20С - 25С, по планинските върхове между 6С (по най-високите части) и 15С (1680-1750 м/н/в).

Аномалията на средномесечните стойности е най-голяма при планинските станции и средно е около +4С (Черни връх, връх Ботев, Рожен, Мургаш и Мусала с аномалии от +3,9С до +4,2С). Преобладаващо в страната, извън планините, аномалията на средномесечната температура е около и над +3С.   Най-голяма аномалия се наблюдава в Предбалкана на Стара планина (станциите Враца и Велико Търново с +3,9С и +3,8С). Най-ниска (между +2С и +3С) е аномалията  на места в Южна България (Кърджали +2,3С, Пазарджик +2,4С), както и в крайните западни райони на страната ( Кюстендил +2,6С) и по Черноморието (Варна +2,7С, Бургас +3,0С). Усреднено по 20 (двадесет) основни синоптични станции, отрицателни средноденонощни отклонения спрямо нормата за 1961г-1990г се наблюдават в едва 3 (три) денонощия от месеца, при датите 01, 06 и 07.06.2012г. Останалите 27 (двадесет и седем) усреднени денонощия в месеца са с положителна аномалия, като с най-високи средноденонощни стойности са датите 13.06.2012г и периода 20 -23.06.2012г (аномалията достига средноденощен връх от +7,0С!)


Карта на аномалията за месец Юни, 2012г в България 

Приложената карта отразява относително разпределението на средномесечната аномалия в България, поради липсата на информация от повече на брой станции.


*Средномесечните стойности в настоящата публикация (за всички станции) са получени в резултат на усредненяване на синоптични срокове (по http://www.stringmeteo.com). На тази база е и месечната карта на аномалията за месец Юни, 2012г.



Б. Екстремни температури на въздуха (екстремуми)


На базата на измерванията на 32 (тридесет и две) синоптични метеорологични станции (по http://www.stringmeteo.com) средните максимални температури в страната са в границите между 27С и 32С, в крайните югозападни райони до около 33С (Сандански 33,0С). В Северна България (Дунавската равнина) надвишават 30С (предимно) и са в границите 30С - 32С (Силистра 29,8С, Плевен 30,3С, Ново село 30,4С, Видин и Лом 30,8С,  Свищов 31,1С, Русе 31,6С и т.н.). В Предбалкана на Стара планина са малко по-ниски, между 29С и 31С (от запад на изток : Враца 29,2С, Ловеч 30,0С, Велико Търново 30,6С), по високите части на Лудогорието най-ниски - 27С-28С (гара Разград 27,8С). В Тракийската низина средните максимални температури навсякъде са около 30,0С ( Чирпан 30,2С, Пазарджик и Пловдив 30,3С, Елхово 30,4С). Най-ниски са по Черноморието между 26С и 28С (Варна 26,5С и Бургас 27,4С). По високите полета на Западна България са между 28С и 30С (София 28,2С, Кюстендил 29,5С), по полетата над 700 м/н/в и по-ниски (Драгоман 27,0С).  В планините по най-високите върхове (над 2000 м/н/в)  се движат между 10С и 15С (Мусала 9,6С, Ботев връх 11,4С, Черни връх 13,3С), в по-ниските части между 15С и 20С (в пояса 1700-2000 м/н/в).
Броя на горещите дни (макс. темп. ≥ 30,0С) е необичайно голям и варира твърде много в различните части на страната. В Северна България е от 5-10 по високите части на Лудогорието (гара Разград 7 бр) до 20-25 по низините (Плевен 20бр, Русе 23бр.). В Предбалкана този брой е 14 -19. В Южна България броя на горещите дни преобладава между 10 и 16, по най-високите полета на Западна България 4-10, в крайния Югозапад до 25. Най-малък е броя на горещите дни по Черноморието - от 0-2 дни по черноморските носове  до 3-5 в Бургас и Варна.

Броя на дните с максимални температури   35С (т. нар. тропични дни) масово в Северна България (Дунавската равнина) и Предбалкана са между 1 и 4, по високите части на Лудогорието липсват. В Тракия този брой е предимно около 1-2 дни, на изток към Сливен и на юг към Кърджали липсват такива дни. По високите полета на Западна България броя е 0-1, а в крайният Югозапад е имало най-много такива дни (Сандански - 8бр.).

Средните минимални температури в страната са в границите между  13С и 18С, на места до 19С. В В Северна България (Дунавската равнина, Лудогорието, Предбалкана на Стара планина) са в границите от 15С при негативните форми на релефа (Видин 15,3С) до 18С-19С в източните крайдунавски низини (Свищов 18,3С, Русе 18,2С, Силистра 18,8С).  В Тракия малко по-ниски - между 14С и 16С (Елхово 14,4С, Чирпан 15,2С, Пловдив 16,1С). Черноморието е със средни минимални стойности 13С-15С (Варна 13С, Бургас 14,5С). По високите полета на Западна България средните минимални също са в границите 13С-15С (Драгоман 12,7С, Кюстендил 13,1С, София 14,8С). В планините от 6-7С по най-високите части (Мусала 6,7С, Ботев връх 6,8С) до 10С-11С  в по-ниските части 1680-1750 м/н/в (Мургаш 10,4С, Рожен 10,9С).
Броя на тропичните нощи (мин. темп.  ≥ 20,0С) е необичайно голям. В Предбалкана на Стара планина са предимно 0-2 бр. дни, като към Дунавската равнина нарастват до 9-10 (без най-западната и част Ново село и Видин по 1 бр.). По високите части на Лудогорието се наблюдават 4 такива нощи по гара Разград. В Тракия (Пазарджик, Пловдив, Чирпан и др.), крайните южни райони (Кърджали) и крайният Югозапад (Сандански) тропичните нощи са 1-3 броя дни. Единствено по високите полета на Западна България липсват. Най-голям е броя дни на тропичните нощи по Черноморието  (без северното крайбрежие) до 7-10 дни, по черноморските носове до 13 (н. Калиакра), но на север към Шабла намаляват до 2 дни.  

Абсолютните максимални температури в страната са в границите между 32С и 37С, по-ниски по Черноморието 30С - 34С (Ахтопол 30,4С, Варна 30,5С, Бургас 33,5С). В   В Северна България преобладават стойностите 36С-37С (Ново село 35,8С до 37,3С Русе и 37,4С в Лом). Малко по-ниски са в Предбалкана на Стара планина между 35С-36С (Враца 35,4С В. Търново 36,0С, Ловеч 36,2С), а най-ниски в Северна България са по високите части на Лудогорието (гара Разград 33,0С). В Тракийската низина от запад на изток абсолютните максимални температури на въздуха се понижават (Пазарджик 36,5С, Пловдив 36,0С, Чирпан 34,8С) на юг към  Кърджали (34,0С) и на изток към Сливен (33,5С) също се понижават. По високите полета на Западна България абсолютните максимуми са в диапазона 32С-35С (Драгоман 32,2С, София 32,5С, Кюстендил 34,0С), а в крайните Югозападни райони до 37-38С (Сандански 37,0С). Планините по най-високите части (над 2000 м/н/в) от 14С (при Мусала) до 19С (при Черни връх), а на 1680-1750 м/н/в 24С-25С (Мургаш и Рожен).

Абсолютните минимални температури в страната са в широки граници. В западната и централна част на Дунавската равнина, Предбалкана на Стара планина и Лудогорието са предимно между 9С и 12С, до 14С-15С на места в източните крайдунавски низини (Свищов). В цяла южна България абсолютните минимуми са между 9С и 13С (Чирпан 9,8С, Кърджали 10,0С, Елхово и Пазарджик 11,8С и т.н.). По Черноморието са сред най-високите в страната 13С-15С (Варна 13,0С, Бургас 14,5С). По високите полета на Западна България са най-ниски - между 6С и 9С (Драгоман 6,3С, Кюстендил 7,2С, София 7,7С), в крайните Югозападни райони на страната 11С-13С (Сандански 12,0С). По най-високите части на планините абсолютните минимуми са отрицателни -1С - -3С (вр.Ботев -1,6С, Мусала -3,3С). Броя на дните с мраз (отрицателни минимуми) достига 3-4 по-най-високите части (Мусала). Абсолютни минимални температури в средния пояс са  3-5С.


РЕКОРДИ


През месеца няма измерени абсолютни температурни рекорди. Рекорди за деня по измерена максимална температура се наблюдават в 6 дни от месеца (по информация на НИМХ към БАН) :

На 10 Юни са отбелязани 5 планински рекорда (Мусала, Черни връх, вр. Ботев, Мургаш и Рожен).

На 13 Юни са отбелязани отново 5 рекорда (Силистра, Добрич, Сливен, н.Емине, вр. Рожен).

На 19 Юни са отбелязани рекорди в 7 станции (Сандански, Свищов, В. Търново, Оряхово, Ловеч, вр. Мургаш, вр. Рожен).

На 20 Юни са отбелязани 6 рекорда (Сандански, Силистра, Свищов, Лом, Оряхово, вр. Мургаш).

На 21 Юни са отбелязани 14 рекорда (вр. Мургаш, Видин, Драгоман, Русе, н.Емине, Казанлък, н. Калиакра, Карнобат, Ловеч, Лом, Разград, вр. Рожен, Свищов и Силистра)

На 22 юни са отбелязани 20 рекорда (Лом, Ловеч, Плевен, Силистра, В. Търново, Добрич, Сливен, Казанлък, Разград, н.Емине, Калиакра, вр. Мургаш, вр. Рожен, Враца, Карнобат, Драгоман, Елхово, Оряхово, Свищов, София)

Да се вземе предвид, че средномесечните стойности коментирани в настоящата публикация за тазгодишния Юни (за всички станции) са по усреднените синоптични срокове, а окончателните климатични данни все още не са излезли (Бюлетин на НИМХ). Това означава, че все още няма нищо официално, тъй като разликите между двете методики на усредняване (синоптична / климатична) понякога достига + / - няколко десети (рядко повече от +/- 0,2С ! ).  Изхождайки от последното, можем условно, но и с голям % сигурност да приемем че средномесечните стойности на Юни 2012г са рекордни спрямо данните за периода 1931г-1970г (по Климатичен Справочник НРБ). В Северна България подобрението на места е с +0,8С (Видин от 1931г) до + 1,4С (Враца от 1945г). В Южна България с +1,1С (Бургас - 1954г.) и +0,4С (Кюстендил - 1935г.), +1,2С (Сандански - 1935г.),  +0,6С (София - 1954г). Под голям въпрос е Варна с +0,1С от 1954г.  Много е възможно някои от станциите (с по-голяма аномалия) да са подобрили рекорда за средномесечна стойност въобще. Например станция София измерва най-високата средномесечна температура от 1887г насам (откакто се водят инструментални наблюдения) по синоптичните срокове със стойността от 21,5С. Подобрява рекордните стойности по  климатични данни от 21,3С през 1927г и 2003г. Преднината на този абсолютен рекорд е само с +0,2С, така че сме длъжни да изчакаме месечния бюлетин на НИМХ съдържащ климатична средномесечна стойност, за да обявим или отхвърлим официално абсолютният рекорд.



ВАЛЕЖИ


 Климатично месец юни често е най-валежният през годината в районите с изразен континентален климат. След много наднормения по валежи месец май, юни излезе сух като цяло за страната - под 50% от нормата (по http://www.stringmeteo.com). Усреднено през месеца са отбелязани количествени валежи в едва 5 дни от месеца, което е значително под нормата (обикновено, в последните години този брой е между 10 и 15 дни, по-рядко 8-10). При наличието на конвективни валежи е трудно да се търси регулярен характер относно териториалното им разпределение, понеже голяма част от тях през летния сезон са петнисти. Все пак ще се опитаме да локализираме по райони спрямо нормите от 1961-1990г и 1931-1985г (отбелязван  със звезда*). Северозападна България е от най-сухите през месеца райони в страната и с най-малко паднали валежи. От 5% до 20% (Видин 6%, Лом 15%*) са валежите в равнинната част на района, докато към Предбалкана нарастват до 50-55% от нормата (Враца 51%*-52%). Централна Северна България количествата преобладаващо са значително повече 40% до 70% (Плевен 52%, Оряхово 74%*) от нормата, но в този участък валежите към Предбалкана са с по-малък % (Ловеч 42%*, В. Търново 24% ), при част от Крайдунавските низини са още по-малко (Русе 17%, Свищов 37%*). Североизточна България отново с нарастване от равнината към предпланинието - по крайдунавието при Силистра 38%* до Разград при Лудогорието с 58% и Търговище с 63%, недалеч от Предбалкана. По Черноморието като цяло също сух месец, преобладаващо между 20%-50% валежи от нормата. Южната част от крайбрежието е другия изразено сух район (заедно с крайния Северозапад), в Бургас (20%), а в станция Ахтопол не са отчетени валежи!
Южна България, като цяло с петнисто разпределение на валежите, преобладаващо 40-60% от нормата. На места има и над 65-70% (Пазарджик 92% по 1931-1985г*), на други под 30% (например Чирпан 20%). Западна и Югозападна България са преобладаващо в 40%-60% от нормата.  Най-крайният югозапад и по-сухо (Петрич - 17%) . Едно от малкото места в страната с превишение на нормата е при крайните западни райони до 100-120%  (Кюстендил 111%). Софийското поле е по-влажно в северната си половина (40-70%), по-сухо в югоизточната половина (при ЦМС Младост едва 12% от нормата).


ОБОБЩЕНИЕ :


Изминалия юни е необичайно горещ и на повечето места необичайно сух!

През месеца се наблюдават средномесечни температури характерни климатично за месец като юли (хипотетично биха го характеризирали като месец Юли с положителна аномалия, дори и топъл на места), завишен брой на горещите дни (макс. темп. ≥ 30,0С),  броя на дните с максимални температури   ≥ 35,0С (т. нар. тропични дни),  и завишен брой на тропичните нощи (мин. темп.  ≥ 20,0С). При много от станциите средномесечните температури са рекордни спрямо изложените в Справочника на НРБ за периода 1931-1970.

 Абсолютните максимални температури са високи, на места рекордни спрямо базата данни за 1926г-1970г, но са далеч от достигнатите абсолютни стойности в условията на съвременния климат (през 2007г на места надвишават и 40С). Необичайно завишен брой на рекордите за деня. На практика месец Юни, 2012г не е толкова горещ от гледна точка на абсолютни стойности, колкото до необичайната продължителност на екстремните температури ежедневно.  Абсолютните минимални температури в страната са с различна позиция спрямо типичната (спрямо средната от абсолютните минимални по Справочника на НРБ за  1926г-1970г ). Можем да обобщим че като цяло от запад на изток аномалията се променя значително. Докато в Западна България абсолютните минимални дори са по-ниски от типичните (за 1926-1970г), то по някои Крайдунавски низини, черноморското крайбрежие и някои части на планините достига и около +3,0С над типичните стойности. Като цяло по този показател аномалията не е толкова голяма, особено в условията на толкова горещ месец като настоящия юни.

Циркулационната причина за продължителните горещини и липсата на така характерните за  юни чести валежи, можем да потърсим в придвижването на климатичните фронтове на север по-рано от обичайното. Така например полярният фронт (фронтът на умерените ширини), по който се развива активна циклонална дейност се е изместил на север  по-рано от обичайното (в това му положение най-много циклони възникват между 50 и 60 градуса с.ш.). Това обикновено се случва през месец Юли и е свързано с намаляване на валежите в България и доминирането на по-топъл и сух въздушен пренос.


*Климатичните фронтове /арктичен, полярен, тропичен/  представляват многогодишното (климатичното) средно положение на главните атмосферни фронтове през различните сезони и са с основен принос за изясняване на географското разпределение на климатите по Земята!

*Всички климатични фронтове /арктичен, полярен, тропичен/ от януари към юли се изместват на север, а от юли към януари на юг (климатично). Средното им положение показва коя въздушна маса е основна в даден географски район и има ли сезонна смяна на преобладаващите въздушни маси.

*Полярният фронт (в северното полукълбо) бележи южната граница на преобладаване на въздух от умерените ширини и северната граница на тропичен въздух !

Риск от гръмотевични бури за 20.07.12


Важи за периода от 20.07.12 06GMT до 21.07.12 06GMT

Мощен джет в средните/високи слоеве ще държи отново валежи и нестабилност далеч от крайните Ю части на Европа/България. Отново големите стойности на LCL... както и отсъствието на влага (осреднени стойности) в слоя до 600хПа, ще лимитират условията за дълбока конвекция.
Най-добри условия за възникване на купеста облачност, изглежда ще има над планинските райони на З/Ц България.

сряда, 18 юли 2012 г.

Опасна градоносна буря във Варфу Кампулуй, Румъния - 15.07.12

Не на шега, опасна буря с интензивна градушка, с размер до 7см в диаметър на моменти, атакува малкото градче в СИ Румъния, близо до границата с Молдова. Приказките са излишни, а снимките по-долу говорят достатъчно за това, какво е представлявала бурята. Пораженията по изолационните панели на къщите са впечатляващи.
Снимки:








Риск от гръмотевични бури за 19.07.12


Важи за периода от 19.07.12 06GMT до 20.07.12 06GMT

И през утрешният ден времето ще се задържи слънчево и стабилно. Условия за гръмотевични бури няма да присъстват.

вторник, 17 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 18.07.12


Важи за периода от 18.07.12 06GMT до 19.07.12 06GMT

Утре страната ще е под влияние на приземен антициклон и в тилната част на висока долина. Температурният градиент и влажността ще са ниски, поради което слаба конвекция е възможна само в планините. Валежи и бури не се очакват.

понеделник, 16 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 17.07.12


Важи за периода от 17.07.12 06GMT до 18.07.12 06GMT

Във височина... обширна долина ще продължи бавно да прогресира на И по време на срока на прогнозата със зони на джет максимум, изтеглящи се С от България.
Сравнително високите бази и малкия темп градиент над приземния слой (в граници 5 - 6С/км) ще лимитират условията за дълбока конвекция.
Местата, фаворитни за зараждане на по-сериозна купеста облачност, изглежда ще бъдат планинските райони на ЮЗ България, както и по СИ ни граница... съществува слаба вероятност за конв валеж.

неделя, 15 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 16.07.12


Важи за периода от 16.07.12 06GMT до 17.07.12 06GMT

Риск "Среден" се поставя за И-СИ България главно за силен конвективен валеж, гръмотевична дейност, силни пориви на вятъра по време на буря и възможност за едра градушка.

Риск "Нисък" се постява за източната половина от страната главно за обилен конвективен валеж, усилване на вятъра, гръмотевична дейност и градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част от страната, без крайните СЗ и ЮЗ райони, за гръмотевична дейност, конвективен валеж и възможност за дребна градушка.

Силно изразена височинна долина в момента определя динамичното и буреносно време над Ц и И Европа. Утре долината ще обхване и България, ще премине по-хладен атмосферен фронт.
Още тази нощ фронтът ще започне да нахлува от З-СЗ, понижавайки температурите първо в западната половина от страната. За Западна България фронтът ще е по-сух с малка възможност за гръмотевици и превалявания. През утрешния ден там е възможно формирането на слаби гръмотевични ядра, придружени с локални извалявания и гръмотевици.
Измествайки се на изток, фронтът ще попадне в по-влажна въздушна маса, особено на 700 hPa височина. Ще има достатъчно вода за изваляване и в южните райони на зона с риск "Нисък" са възможни по-обилни количества валеж от бурите. Със силният 0-6 и 1-8 км. вятърен срез, SREH до около 200 m2/s2, както и до 4 единици SC параметър, зоните с риск "Нисък" и "Среден" ще бъдат най-фаворитни за зараждането и развитието на организирани и бързоподвижни бури, като няколко от тях могат да се превърнат в суперклетки. В зона с риск "Среден" ще присъства и по-голямо количество MLCAPE, до 1500, което в комбинация с останалите параметри увеличава риска от едра градушка. Въпреки това има някои лимитиращи фактори като спорадичния PLD индекс, както и разпределянето на влажността на различните височини.

събота, 14 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 15.07.12

Важи за периода от 15.07.12 06GMT до 16.07.12 06GMT

Гореща и суха африканска въздушна маса ще се настани над страната ни. Поради това през деня бури не се очакват, ще бъде слънчево. Приземна конвергенция ще има в западните райони на страната, а в северните ще се генерира и MLCAPE, възможно над 1000J/kg. Привечер от северозапад ще нахлуе и по-влажен въздух при земя. Но в средната атмосфера влажността ще остане твърде ниска според основните модели. Затова не слагаме риск за бури никъде, но такива са възможни в крайните северозападни райони във вечерните часове и през нощта.

петък, 13 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 14.07.12


Важи за периода от 14.07.12 06GMT до 15.07.12 06GMT

Утре страната ни ще попада под слабо изразен висок гребен, условията за бури ще са твърде ограничени. В отделни райони, северно от Стара планина, ще се зароди до 500 J/kg MLCAPE, но ще липсват достатъчно влажност и налична вода за изваляване. Над крайните СЗ райони има шанс за формиране на конвективна клетка привечер с нахлуващата от северозапад малко по-влажна въздушна маса. Там ще бъде и ветровито със засилено присъствие на shear, SREH, както и SC Параметър.

Риск от гръмотевични бури за 13.07.12

Важи за периода от 13.07.12 06GMT до 14.07.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за планините на югозападна България главно за конвективен валеж и силен вятър.

Риск "Незначителен" се поставя за североизточните райони и Източна Стара планина за обилен конвективен валеж, силен вятър и градушка.


През нощта през страната ще премине атмосферно смущение и главно в крайните северозападни райони ще превали и прегърми. В останалата част на страната влагата в атмосферата ще е твърде ниска за да се генерират по-сериозни бури.
Утре западният поток над страната временно ще се обърне от изток. Ще нахлуе по-влажна въздушна маса, в резултат над доста голяма територия ще се генерират умерени количества MLCAPE(~1000J/kg). Срезът на вятъра ще е до умерен, около 10м/с DLS и ще бъде directional. Количествата вода за изваляване ще бъдат също умерени в северните райони. На пръв поглед добри условия, обаче ще има значително количество CIN и също така ще липсват смущения при земята, които да дадат начало на по-дълбока конвекция. Слагаме риск в планинските райони с акцент върху Стара планина, която ще е в зона с повече влага, както и до морето, където освен че влагата ще е още по-добра, е възможно бризовата циркулация да доведе до образуването на някои бури. Отново очакванията са твърде малка площ да бъде засегната от подобни явления.

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 12.07.12


Важи за периода от 12.07.12 06GMT до 13.07.12 06GMT

Риск “Незначителен” се поставя за СИ България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и изолирана дребна градушка.

Утре над страната ще преминава джетстрийм на 300 hPa със скорост на вятъра около 35-40 м/сек., който при подходящи условия би могъл да създаде обстановка с мощни бури и градушки. През утрешния ден, обаче, ситуацията няма да е такава най-вече поради липсата на достатъчна влажност във въздушните слоеве. Нестабилността ще бъде изолирана в крайните СИ райони от страната, където ще се примеси с високи стойности на вятърен срез, породен от височинните ветрове. Ще присъства Supercell Composite параметър, PLD индекс, както и завишени стойности на Theta-E параметъра. Поради ниската влажност и почти никаква вода за изваляване бури са малко вероятни. Все пак при възникнало конвективно развитие има шанс бурята да се интензифицира от вятърния срез и да продуцира локален силен дъжд, както и дребна градушка.

сряда, 11 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 11.07.12

Важи за периода от 11.07.12 06GMT до 12.07.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за североизточните райони главно за обилен конвективен валеж, гръмотевична дейност и силни пориви на вятъра.

Утре страната ни ще бъде отново под влияние на гореща въздушна маса, но за разлика от днес влажността при земя ще се понижи. Това ще доведе до генериране на по-малко нестабилност като цяло. Това ще важи за цялата страна без крайните североизточни райони. Очаква се формирането на слаба приземна долина в тези райони, което ще доведе до приземна конвергенция. Ефектът ще се усилва от бризовата циркулация и дивергенцията във височина. Приземната абсолютна влажност в този район ще е много голяма, поради което се очаква и генерирането на значителна нестабилност - около и над 1500J/kg MLCAPE. Срезът на вятъра ще е нисък, под 10м/с DLS, но няма да липсва напълно, което в комбинация с високата нестабилност ще означава условия за по-организирани бури. Формиралите се бури ще носят опасност от обилни валежи и силен вятър, поради ниската относителна влажност на въздуха, обусловена от високите температури. Не може да се каже със сигурност обаче дали и колко бури ще се образуват в района. Считаме че по всяка вероятност бурите ще засегнат малка площ, затова слагаме само риск "Незначителен", но всяка буря, която се образува в тази зона, ще има потенциал за повече. Условията ще са най-добри до ранния следобед.

Друга зона, на която ще обърнем внимание, е югозападна България. Там се очаква като цяло атмосферата да е по-суха, но поради падналите днес валежи локално над планините ще се генерира по-висока влажност, както индикират и картите за влажност в средната атмосфера. Ще има и вертикални движения, които вероятно ще дадат тласък на някои бури. Все пак влажността и нестабилността ще са доста ниски и не се очакват бури със сила като тази на днешните. Но пак е възможно локално да паднат интензивни валежи, а опасността от силен вятър ще е също налице. Очаква се бурите да са локализирани строго около планините.

понеделник, 9 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 10.07.12


Важи за периода от 10.07.12 06GMT до 11.07.12 06GMT

Разпокъсана се очертава обстановката в коментирания срок... горещ въздух във височина... твърде високите бази които се очакват... ще лимитират потенциала за развитие на дълбока конвекция, особено в ранната половина на следобедните часове. Местата под наблюдение за утре ще бъдат ЮЗ България, както и части от И България, където конвергенцията... наличието на известни количества валежна вода... и наличието на вятърен срез в слоя 0-6км, е възможно да доведат до малко по-организирани клетки с явления краткотраен конв валеж и гръм дейност.

Съвременен мониторинг на снежната покривка в Осло, Норвегия




Предлагаме едно кратко резюме на едно много интересно изследване, проведено  в обсега на град Осло, Норвегия. Провеждане на експериментални наблюдения   относно режима на снежната покривка  с монтирани специализирани сензори (snow depth sensors), които идентифицират височината на снега. Могат ли въпросните сензори да заместят ръчните замервания и постоянно човешко присъствие? Отговорът на този и много други въпроси ще намерим в следващите редове.

Нека представим част от проведения мониторинг в станция Воксенлия (северната висока част на Осло), разположена на  349 м/н/в


Update 25 October 2005

Сензора е монтиран на определена височина над земната повърхност. Неговата височина би трябвало да се регулира спрямо климатичния ресурсен потенциал на района относно снегонатрупванията.  При станция Воксенлия този потенциал е минимум 2м височина  (200 см). 

Както при всяка автоматична, визуализираща, мониторингова техника и тук се забелязват някои изпъкващи недостатъци. Наблюдателя споделя за наличие на временни подскоци (бъгове) в излизащите софтуерни графики (неестествен скок от 4 на 12см, с последвал неестествен спад).   

В изследването на 25 Октомври 2005г., наблюдателят съобщава, че сензора занижава височината на покривката, но с не повече от 2см височина (11-12 см ръчно замерени срещу 10-11 см подадени като информация от сензора). 



Update 21 January 2006

 На 21.01.2006г., сензора отчита 63см. Наблюдателят измерва ръчно под сензора сантиметри в диапазона 61-66см, което е повече от отличен резултат за измерването  на техниката. В страни от обхвата на сензора (в близост до държача) ръчно замерената височина е 78см, самата ограда при държача е висока около 97см (снимката отдолу). В района снежната покривка е показала значими разлики с височина между 45 и 86см (изключения с редки преспи до 100см), средно взетото от които е близо до измерената стойност от сензора.



Update 17 February 2006

Сензора замерва 119 см. Наблюдателят съобщава, че за два дни са паднали нови 50см сняг, но също съобщава и за навявания от хълма, което допринася вече за последвалата липса на хоризонтална повърхност под сензора (снимката отдолу)




Update 3 March 2006


 Нов голям снеговалеж  (трети толкова обилен за зимата)  оставя 50-60 см за три дни. Наблюдателя отбелязва първа виелица за зимата. Въпреки вятъра района около сензора е бил добре защитен и новия сняг е навявал сравнително равномерно. Показанията на сензора са от 81 до 129см.



Update 9 April 2006


 Наблюдателя съобщава за мъглив и мразовит Април с малко валежи от сняг и суграшица, почти без условия за снеготопене. На 08 Април падат 10 см сняг. Сензора измерва 93см. На втората снимка обаче се вижда, че оградата (височина ок. 97см) все още липсва, което вероятно е резултат от наклонения склон зад оградата. Споменава се, че снега е значително овлажнен спрямо изминалите месеци (мъглива, влажна и мразовита първа десетдневка на  Април). Това би допринесло за по-устойчиво снегозадържане при настъпването на значително по-топлият месец Май.





Update 20 April 2006


Наблюдателят споменава  за валеж от няколко милиметра дъжд при температура 1С, но след няколко часа валежа е преминал в сняг. Според него дъждът не е причинил снеготопене. За отбелязване е, че това е първият дъжд от месец Ноември насам. Височината на снежната покривка измерена по сензора е 66см.




Update 26 April 2006

 Наблюдателят съобщава за снеготпене с 3-6см на ден. В момента на снимките преобладава мъгливо време с ръмеж при температура от  +6С. Снежна покривка е между 40 и 50см






Update 1 May 2006


 Сензора отчита 25см. В момента на снимката е +2С по обяд (първата снимка). Втората снимка е правена над пункта, на 450 м/н/в и снежната покривка горе  е била 65 см, като е имало следи от пресен мокър сняг,паднал същата сутрин.




Update 10 May 2006


3 May




4 May




5 May



Средната температура през Май нараства бързо и ускорява снеготопенето. Последната купчинка сняг изчезва на 10 Май от обсега на сензора отбелязва наблюдателят.


Извод :

 Експеримента се оказва много успешен. Сензора предава изключително точно височината на снежната покривка. Може би се забелязва леко занижаване на показателите при тънки покривки (в случая не повече от 2см). Недостатък е малкия обхват на сензора (обхваща територията единствено под самия уред), което може да изкриви наблюденията при определени ситуации.  Например липсата на интерпретация от страна на машината - при последните три снимки от месец Май, сензора подава информация за снежна покривка, каквато реално вече няма и в случая завишава обобщаващите данни с няколко дни.   За целта е необхидмо много добре подбрано, представително място. То трябва да бъде открито (достъпно за слънчевите лъчи), с хоризонтална повърхност (без наклони), като самата подстилаща повърхнина на района (под и около сензора) да бъде равномерна (да няма бразди или изпъкнали препятствия, които да допринесат за навявания и да доведат до различия при снеготопенето). Всичките тези условия биха намалили риска сензора да интерпретира неправилно информация. Виждаме, че макар и автоматизиран, мониторинга изисква и човешко присъствие, което да подпомага неговото безпрепятствено провеждане. Разбира се, подобни автоматизирани продукти са част от бъдещето развитие на метеорологията и климатологията и биха улеснили голяма част от наблюденията и обработката на информация в съвремието. С толкова подробен мониторинг на снежността, ресурсния потенциал на даден район може да бъде установен много по-бързо от добре познатият ръчен метод - веднъж за сутрешния срок на наблюдение или през 3 - 6 часа по синоптичните срокве.


Обобщенията от автоматизирания мониторинг на снежната покривка за зима 2005г / 2006г, гр. Осло, станция   Воксенлия / Voksenlia (349 м/н/в)  :


Брой дни със снежна покривка - 171 дни

Устойчивите периоди на снегозадържане без прекъсване - 22 октомври - 28 октомври и 21 ноември - 4 май  

Първи сняг - 22 октомври 

Последен сняг - 1 май (мокър сняг / киша)

Най-висока снежна покривка 129 см (3 март, 2006г). 


Средната височина на снега за целия зимен сезон, по месеци :

 1 см (октомври)

1 см (ноември)

18 см (декември)

34 см (януари)

77 см (февруари)

109 см (март)

72 см (април)

2 cm (май)



Сравнения на мониторинга за снежна покривка на станция Воксенлия  с проведен такъв в други станции на град Осло, за зима 2005 / 2006 :   

 Ползваните станции при сравнението са  : 

1. Voksenlia (349 м/н/в) (вече разгледания мониторинг в настоящата публикация). Станция Воксенлия  е разположена във север-северозападната част на град Осло. Годишният валеж надхвърля 1000 л/м2. (за сравнение, в ниската част на града е ок 730-750 л/м2). В снежни зими при Воксенлия , снежната покривка надхвърля дори 2м, но обикновено достига метър. На 2км от Воксенлия, на 514 м/н/в е надхвърлила и 3 метра като рекорд (302 см) на 08 Април, 1951г в Tryvasshøgda.  

2. Bjørnholt (360 м/н/в), с неустановена локация. Обозначенията в Осло, отговарящи на такова име не са малко и локализацията и се оказа трудна задача.

3. Skullerud (175 м/н/в)  е станция в югоизточната част на града, не далеч от фиорда.

4. Blindern (94 м/н/в) Разположена е във вътрешността на града. Намира се в двора на Норвежкия метеорологичен институт и е основната метеорологична станция на града.

Ето сравненията по зима 2005 /2006 за вече споменатите станции :



  Установяваме, че дори и в ниската част на града снежната покривка достига голяма височина (60 см). В ниската част на града покривката също се характеризира като устойчива и трайна, макар и два пъти по-малка от максималните достигнати стойности по високите части на града. Продължителността на снегозадържане в различните части на града не е с големи разлики - не повече от 20 дни при разлика между най-високата и най-ниската станция от 266 м/н/в.

Климатични показатели, Осло за 96 м/н/в :




 
Зимата е студена (но мека като за тази географска ширина), дълга като продължителност с къс безмразов период (климатично свободното от мраз време е не повече от 3 месеца). Зимните валежи са големи като за умерения пояс. Характерна черта целогодишно е високата влажност на въздуха. Лятото е хладно (по нашите стандарти) и валежно. Август отбелязва годишният максимум (95 л/м2! ), но има наличие на топли дни, дори горещи (темп. > 30,0С). Като цяло горещините са кратки и малко на брой. Годишната сума на валежите варира от 730-750 до малко над 1000 л/м2, които са значителни количества за толкова северно разположена станция (в България такива стойности са характерни за планините на 700-1000-1500 м/н/в, или Предбалкана на по-ниска надморска височина).

Есктремумите, сами ще се убедите са  повече от комфортни за град разположен толкова на север.  Абсолютния максимум  е 35С от Юли 1901г (в България за сравнение тези граници са от 40С до 45С извън планините), а абсолютният минимум   от -27,1С  през Януари 1942г. (в България при станциите с най-изразени термични изстивания от -30С до -35С, Трън -38,3С ).  Разбира се там студовете са влажни и продължителни, но с по-малки амплитуди (смекчена континенталност, поради близостта на Атлантика). Средната годишна температура в рамките на града би варирала от 4,0С до към 5,5С-5,7С (средно аритметично около 4,8-4,9С). Последното, съвсем условно погледнато, в числово изражение сравнено с България би отговаряло на планинска станция с надморска височина от около 1600 м/н/в в Стара планина  или 1750 м/н.в в Родопите (приблизително толкова е средната годишна температура на вр. Рожен)   Осло е най-снежната скандинавска столица и не случайно града разполага с достатъчен ресурсен потенциал за зимни спортове. 

Осло попада на територия, от която може да се наблюдават и полярните бели нощи, но сравнително слабо тъй като е разположен в южната част на страната.