понеделник, 31 декември 2012 г.

Стратосферата и нейната връзка с характера на зимата


Малко като Ин и Ян, нали? Това всъщност са температурите на върха на стратосферата (10хПа) над най-северните ширини на Земята. Има установена връзка, макар и оспорвана от някои, между температурата на стратосферата и това, което се случва в ниската част на тропосферата. Тази връзка се използва най-вече за определяне характера на зимата в Северното полукълбо. Как?

През студеното полугодие стратосферата започва бързо да се охлажда, създавайки се температурна разлика със средните ширини. Това от своя страна създава над Северния полюс стратосферен вихър. Над същото място, но в по-ниската част на атмосферата - в тропосферата, се образува идентичен вихър. С натрупването на студен въздух, температурната разлика със средните ширини се увеличава, а тези вихри стават все по-ясно изразени. Колкото е по-ясно изразен този полярен вихър, толкова по-здраво студът остава заключен над крайните северни ширини. В този случай има ясно изразен +АО индекс. Какво показва АО индексът?

АО индексът показва разликата в атмосферното налягане между най-крайните северни ширини и средните ширини. Ако индексът е положителен (+АО), имаме наличие на полярен вихър, студът остава заключен над полярните области, а на юг от тях времето е меко. Когато индексът е отрицателен (-АО), има изградена област от високо налягане над полярните ширини (блокаж), студът по южната периферия на тази област започва да се спуска  към средните ширини и логично времето вече над тях ще е студено.

И така. След кратко отклонение се връщаме отново на темата за стратосферата и нейното влияние върху ниските части на атмосферата и в частност определяне характера на зимата. Нека си представим обаче, че започва затопляне на стратосферата над полярните ширини. Това  ще започне да оказва влияние върху полярния вихър, неговата цялост ще бъде разстроена или направо ще бъде частично изместен. Тук идват теориите, че със затоплянето на стратосферата и в последствие отслабване на полярния вихър, при земната повърхност ще започне да се образува блокаж, област от високо налягане. Това от своя страна ще доведе до отрицателен АО индекс, като именно с отрицателен АО индекс се свързват надеждите за студ и истинска зима в районите, намиращи се на юг от крайните северни ширини. Четох, че тази теория е по-скоро подходяща да се прогнозира зимата за Северна Европа, но мога да кажа, че и италиански, и испански метеоролози също следят най-горните части на стратосферата в опит да определят характера на зимата за техните региони.

Ако сте останали до край на това общо взето кратко обяснение на теорията за затопляне на стратосферата и характера на зимата, нека погледнем още веднъж изображението най-отгоре. С червен кръг съм обозначил северните части на Европа. От това изображение, показващо очакванията към 4.01.2013, можем да направим извод, че АО индексът ще е по-скоро положителен, но, като че ли, има наченка за започване на затопляне на стратосферата и един по-скоро отрицателен АО в съвсем близко бъдеще. Ще видим, тази теория наистина изглежда интересна и как не - правят се опити за прогноза за това, каква ще бъде зимата, като се следят температури на височина от близо 40 километра над земната повърхност.


неделя, 23 декември 2012 г.

Кой с какво време ще посрещне коледните празници

Коледата буквално чука на вратата, а какво по-хубаво от това един от най-големите семейни празници да бъде придружен с любимото ни време. Но какво всъщност предстои за различни точки по света?

Почваме с Нова Зеландия и позабравения тропически (вече "екс-тропически") циклон Evan.


За последно го следихме, когато беше достигнал 4-а категория и с центъра си закачи част от островите на Фиджи. Както и се очакваше, той пое на юг и вече оказва въздействие върху бреговата ивица на северния остров на Нова Зеландия. Остатъците от Evan продължават да бъдат с тропически характеристики, така че местното население за празничните дни ще трябва да е готово за гръмотевични бури и локални обилни извалявания и по-силни пориви на вятъра при обстановките.

След Нова Зеландия се пренасяме към Южна Америка. Там и в Австралия, както вече знаете, е сезонът на най-активната гръмотевична активност, сезона на бурите.
И за доказателство вижте графиката отгоре за районите на Росарио и Буенос Айрес в Аржентина. Показателите отгоре говорят само за едно - крайно нестабилна атмосфера с потенциал за наистина опасни гръмотевични бури. Най-добре развитите бури ще са с потенциал да нанасят материални щети, като конвективните пориви ще надхвърлят 100км/ч. Няма да са изненада и локални, с потенциал за наводнения, дъждове. Освен Аржентина, под внимание ще бъде и Уругвай.

Наскоро писахме за торнадата в САЩ, като споменахме, че в тази част на света по това време на годината, откъм топлата страна на циклоните се образуват гръмотевични, с летен характер бури, способни даже да произведат и торнадо, докато, откъм студената страна - не рядко се образуват снежни бури.

Подобно се очертава да бъде положението някъде в периода Коледа - денят след Коледа. Област от ниско налягане ще се предвижи през централните южни райони на североизток, като Мисисипи, Алабама и бреговата ивица по Мексиканския залив ще бъдат под предупреждение за гръмотевични бури, някои от тях, придружени от торнадо. В студената част на приземния циклон пък ще има условия за снеговалежи.

И накрая завършваме с Европа, където само преди няколко дни очакванията ни бяха за съвсем различно нещо.
Топло ще бъде в централните и южни части на континента, като зимата ще отстъпи място точно за Коледа. По-неприятно ще е времето над западните части; там ще е по-хладно, на север - по-студено, като всичко това ще е придружено от дъждове и вятър. Сериозният студ ще е бъде изтласкан далеч на север и на североизток, към централните части на Русия. Местата с дебели снежни покривки най-вероятно ще я запазят в по-голямата си част, давайки допълнително настроение за празника.


петък, 21 декември 2012 г.

По-скоро меко време за края на 2012 година и началото на 2013 година?

Здравейте. Няма по-горещ картоф от това, да се прави прогноза за повече от 5 дена напред. Само преди няколко обновления моделите вмъкнаха топла нотка във вижданията си за края на коледните празници, карайки не само българските метеоролози да преправят средносрочните си прогнози.
Въпреки всичко, въз основа на очакванията за температурната аномалия на 850хПа, вижданията ми са следните:
Края на коледните празници ще бъде с топло време, осезаемо най-вече там, където няма снежна покривка и където няма да се образуват мъгли. Именно с последното се свързват надеждите някои райони в СИ България да запази част от дебелата си снежна покривка. В планините също можем да очакваме по-топло време. Към края на годината времето ще започне да се нормализира, с лека плюс аномалия. Валежи до края на годината са вероятни, като те ще бъдат от дъжд и сняг.
Новата година няма да започне кой знае, колко по-различно, като тенденцията към днес изглежда за лек минус аномалия. Отново ще има вероятност за превалявания.
Времето по планините в края на тази и началото на новата година ще се нормализира с вероятност, очакваните превалявания да бъдат от сняг.
Правя тази прогноза с надеждата, да не се налага тук или на стената ни във фейсбук, да пускам пълно опровержение, при ново рязка смяна във вижданията на основните модели.

понеделник, 17 декември 2012 г.

Зимна обстановка 18-20 декември

След дълго лутане едва 2 дни преди началото моделите се обединиха около създаването на зимна обстановка у нас в периода 18-20.12. Още утре след обяд от юг ще започнат валежи, в началото от дъжд. Ще се появи умерен вятър от изток-североизток, който по-късно във вторник ще се ориентира от север-североизток и с него ще започне да нахлува студен континентален въздух. Валежите ще обхванат почти цялата страна и ще преминат в сняг. В сряда валежите ще са най-вече в централна и източна България, там ще духа и умерен до силен вятър от север и ще има условия за виелици. Очакванията към момента са цяла България да побелее след този процес. Най много валежи се очакват в Родопите, Странджа и Предбалкана, там новата снежна покривка се очаква да надмине 20см. В останалата част на страната се очаква покривка между 5 и 20см, като все пак подчертаваме, че прогнозите за снежна покривка са крайно несигурни, особено при текущата обстановка, която ще е с много вятър и при която количествата валеж силно ще зависят от релефа. Прогнозата ще бъде обновявана при нужда.

неделя, 16 декември 2012 г.

Декемврийски торнада в Тексас, САЩ - 14.12.12

Рядко срещано, но пък доказващо, че в САЩ торнада може да има буквално през цялата година, бе случилото се в щата Тексас преди няколко дни. Преминаващ студен фронт бе причина за образуване на гръмотевични бури, като се оказа, че в шкваловата линия има вградени три торнада. Логично, предвид периода от годината, в който сме, торнадата бяха квалифицирани като слаби (ЕФ-0), а бурите бяха придружени и от дребна/малка по размер градушка. На приложените радарни изображения (виж горе) съм оградил зоните, които показват наличие на ротиращ ъпдрафт и най-вероятно това са местата, където торнадата са се образували. В лявата част на изображението, която ни дава информация от рефлективния радар, забележете "чупките" в линията с най-висока рефлективност. Ако не разполагаме с радар, който замерва скорост и посоката на вятъра, именно тези знаци на рефлективния радар, може да послужат като ориентир.
Иначе, това са първите регистрирани декемврийски торнада около района на Амарийо, в северната част на Тексас, известна като "panhandle''. Снимки от събитието, по-долу.
Едно от торнадата край Уошбърн



събота, 15 декември 2012 г.

Предупреждение за зимна обстановка за 15/16.12.12


...ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ЗИМНА ОБСТАНОВКА СЕ ПОСТАВЯ ЗА ЧАСТИ ОТ СЗ БЪЛГАРИЯ...

ПОСЛЕДНИТЕ РАДАРНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ ДАВАТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАПОЧНАЛИ ВАЛЕЖИ НАД КРАЙНИТЕ СЗ РАЙОНИ. ВАЛЕЖИТЕ ОТ ДЪЖД... ТЕМПЕРАТУРИ ПРИ ЗЕМЯТА, БЛИЗКИ ДО 0 ГРАДУСА/ОТРИЦАТЕЛНИ ТЕМПЕРАТУРИ... СЛОЙ С ПОЛОЖИТЕЛНА ТЕМПЕРАТУРА ВЪВ ВИСОЧИНА... СЪЗДАВАТ УСЛОВИЯ ЗА ОБЛЕДЯВАНЕ НА ЗЕМНАТА ПОВЪРХНОСТ/ОБРАЗУВАНЕ НА ПОЛЕДИЦА. БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ!



...НАБЛЮДЕНИЕ ЗА ЗИМНА ОБСТАНОВКА...

МОДЕЛЪТ GFS ОЧАКВА ВАЛЕЖИ В СЛЕДВАЩИТЕ ЧАСОВЕ И ЗА Ц ЧАСТИ НА С БЪЛГАРИЯ, КАКТО И НЯКОИ И ЧАСТИ. ОТНОВО ПРИСЪСТВИЕТО НА СЛОЙ С ПОЛОЖИТЕЛНА ТЕМПЕРАТУРА ВЪВ ВИСОЧИНА... ТЕМПЕРАТУРИ ПРИ ЗЕМЯТА, БЛИЗКИ ДО 0 ГРАДУСА/ОТРИЦАТЕЛНИ ТЕМПЕРАТУРИ... ЩЕ СЪЗДАДАТ УСЛОВИЯ ЗА ЛЕДЕН ДЪЖД/ПОЛЕДИЦА.

петък, 14 декември 2012 г.

Един метър сняг на планина Фихтелберг, Германия - 12.12.12

Метеорологът Клаудиа Хинц, работеща в планинската метео станция, направи тези снимки за всички любители на зимата. Тези дни снежната покривка там достигна един метър.









четвъртък, 13 декември 2012 г.

Тропическия циклон Evan - 13.12.12

Тропическият циклон Evan се превърна в първата именувана буря в Южния Пасифик за този сезон. Тропическата буря връхлетя о-в Самоа със скорост на ветровете от 110км/ч. Около и над 4м височина на вълните по бреговата ивица, наводнителни валежи, блокирани пътища, множество материални щети, проблеми с токоподаване и интернет са последствията. Много туристи останаха блокирани на малката островна държава, а по-рано днес изтече информация за две жертви.
Тропическият циклон (в тази част на света, разбирай Австралийския регион и Южния Пасифик, така е прието да бъдат квалифицирани тропически бури, влезли в категориите) в момента е 2-а категория, но прогнозите са той да премине в 3-а категория и скоростта на вятъра да надхвърли 200км/ч с пориви до 250км/ч. Следващата островна държава, която е започнала подготовка да посрещне Evan е о-в Тонга, а след нея - о-в Фиджи.

Снимки от о-в Самоа след преминаването на Evan:









Автор на снимките: Jo McIntosh







сряда, 5 декември 2012 г.

Краят на есента и началото на зима 2012г.- 2013г.

Декември климатично е първият зимен месец. Радиационните условия се отбелязват с характерно намаление на стойностите на сумарната радиация, радиационния бюджет и действителното слънчево греене (което отбелязва най-ниски стойности през декември). Средномесечните температури в страната са най-ниски в интервала 0,5С - 2,0С в Северна България и високите хълмисти и котловинни полета на Западна България, в Южна България са между 2,0С и 4,0С, а най-високи по Черноморието - между 4,0С и 6,0С. През Декември е максимумът на годишният ход на влажността на въздуха (относителната влажност е в границите между 80 и 90% извън планините). Климатично се наблюдава и най-голямото количество на общата облачност, както и максималния брой на мрачните и мъгливите дни в много станции от страната. Абсолютните минимални температури в отделни години могат да се понижат до и под -20С, но средно климатично са между -10С и -15С (по Черноморието, Крайният Югозапад и част от Южна България са по-високи -4С / -9С). Абсолютните максимални температури понякога могат да достигнат или надхвърлят 20,0С, както се случи в последните години. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 30 и 60 л/м2, в планините и най-южните райони – между 60 и 120 л/м2. 



Кратък преглед на най-интересното


Кратката и топла есен свърши. Топла, напълно в духа на отминалото рекордно горещо лято или иначе казано в архива се вписа дълга серия от топли месеци без аналог (по комбинацията лято + есен). Аномалията за есенния сезон образува +2,8С отклонение (гледано по 20 синоптични станции http://www.stringmeteo.com), без съществени различия в териториалното и разпределение. Най-топъл излезе м. октомври със сериозната аномалия от +3,5С, следва м. септември (+2,6С) и м. ноември (+2,2С). Есента показа признаци на нормализиране едва през втората половина на м. ноември. На места средните дати за първи мраз закъсняха значително.

Сега ставаме свидетели на установяване на време типично за зимния сезон.  С оглед на краткосрочните и средносрочните прогнози за продължаващото динамизиране на времето и запазването на този тип циркулация можем да обявим метеорологичното начало на зима 2012г. -2013г. и да я броим към ранно започналите. Както вече Ви уведомихме, първият сняг и образуване на снежна покривка се осъществи на 03.12.2012г. по обстановка с бърз и агресивен студен атмосферен фронт съпроводен със силен вятър от северозапад и бързо понижение на температурите.  Образува се снежна покривка по високите полета на Западна България. През нощта срещу 04.12.2012г снеговалежи имаше и в голяма част от страната, като снежна покривка се образува главно в Предбалкана, Лудогорието и високите части край Черноморието, а изненадващо в Югоизточна България и на по-ниски височини (Елхово, Бургас). Покривката в страната бе с височина предимно между 1 и 10см, на места по наветрените склонове и 15-20см (високите части на Предбалкана, на изток от Ловеч), в планините до и над 30см. Без съществени валежи остана главно в Крайният Югозапад и северозападната половина от страната (на север от Балкана). 

Сателитното изображение (отдолу) показва снежното покритие на територията на страната в обедните часове на 04.12.2012г.. В Източна България обаче се забелязва наличие  на облачност, което затруднява пълната представа за крайните източни територии на страната.


Сателитна снимка на Балканския полуостров, 04.12.2012г., 13.20ч 


Ледът в Арктика 



Ледът в Арктика отбеляза бърз ръст в разрастването на площта, която заема. Вероятно редовните читатели на Блога помнят, че в края на лятото и началото на есента ледът отбеляза абсолютния минимум, падайки под нивото на предишния рекорд от 2007г.




Прави впечатлението, че най-съществените различия между снопа от години се наблюдава в края на летния сезон и началото на есента . Тази най-изразена амплитуда на графиката се дължи именно на летните горещини, които вероятно са най-съществената част от климатичните промени, която окава най-изразено влияние над леда. През зимния, пролетния и втората половина на есенния сезон показанията на леда през годините на 21 век са сравнително близки. Както се вижда след рекорда, в момента площта на леда е вече в снопа, което не го отличава от предходните години, тъй че нормалния за 21в цикъл е възстановен. Следващата графика може да затвърди донякъде гореизложеното :



Средните показатели на леда през 80-те, 90-те и годините на 21 век (2000 - 2010г). Най-голямата амплитуда при отделните години е именно в края на лятото и началото на есента, когато леда обичайно отбелязва минимума си. През останалата част от годината снопа е в допустимите отклонения (разбира се пак е в условията на намаляващи количества лед през десетилетията), което предполага, че промените в летния сезон са най-съществения фактор за намалението на ледената покривка на Северния полюс на Земята


понеделник, 3 декември 2012 г.

Първо включване на зимата - тази седмица

Зимата вече напомни за себе си в западна България, където в момента на места има обилни снеговалежи. Обстановката е причинена от бърз студен фронт от северозапад, който освен валежи ще донесе тази нощ и рязко понижение на температурите до типично зимни стойности. Очаква се след спирането на валежите и изясняването тази нощ температурите в западните райони да паднат до -4-5 градуса на места. При спиране на вятъра местата със снежна покривка биха могли да изпитат и доста по-ниски температури, но не се очаква вятърът да стихне напълно.

Тази седмица зимата ще напомни за себе си и в останалата част на страната. Времето ще бъде динамично, с чести атмосферни смущения/циклони, които ще носят резки затопляния и застудявания и валежи от дъжд и сняг на много места. Като цяло обаче температурите ще са около и под нормата. Дните, през които се очакват валежи тази седмица, са сряда, четвъртък, както и през уикенда. Процесите ще протичат по сходен начин - в началото затопляне с валежи предимно от дъжд, които обаче преминават в сняг с изнасянето на процеса на изток и последващото застудяване. Много райони в страната ще видят първия сняг тази седмица. В планините над 1200 метра се очакват валежи само от сняг и снежната покривка там ще расте. Там вече е зима.

неделя, 2 декември 2012 г.

Наблюдение за валежна обстановка за 02/03.12.12


ВАЖИ ЗА ПЕРИОДА 021212 18ГМТ - 031212 12ГМТ

...НАБЛЮДЕНИЕ ЗА ВАЛЕЖНА ОБСТАНОВКА СЕ ПОСТАВЯ ЗА ЧАСТИ ОТ ЦЮ БЪЛГАРИЯ/И БЪЛГАРИЯ...

МОМЕНТНИТЕ САТЕЛИТНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ И АНАЛИЗИ ПОКАЗВАТ ФРОНТАЛНА, ВАЛЕЖНА ЗОНА НАД КРАЙНИТЕ Ю РАЙОНИ НА БАЛКАНИТЕ... ЦЕНТЪР НА ОБЛАСТ ОТ НИСКО НАЛЯГАНЕ Ю ОТ КИПЪР; НА СЕВЕР...РАЙОНИТЕ НА З ОТ БРЕГА НА ЧЕРНО МОРЕ ПОПАДАТ ПОД ОБЛАСТ ОТ ВИСОКО НАЛЯГАНЕ, С ЦЕНТЪР НАД С ЧАСТИ НА И ЕВРОПА. В СПОМЕНАТИТЕ ОБЛАСТИ ПРЕОБЛАДАВА МЪГЛИВО, СТУДЕНО ВРЕМЕ... ВАЛЕЖИ СА ЗАПОЧНАЛИ В КРАЙНИТЕ Ю ЧАСТИ НА БЪЛГАРИЯ.
В ПОСЛЕДНИТЕ СИ ОБНОВЛЕНИЯ МОДЕЛИТЕ СЕ ОБЕДИНЯВАТ ОКОЛО ИДЕЯТА ОБЛАСТ ОТ НИСКО НАЛЯГАНЕ, ПРОДЪЛЖАВАЙКИ ДА СЕ ПОНИЖАВА, ДА ПРОГРЕСИРА НА ССИ, КАТО В СУТРЕШНИТЕ ЧАСОВЕ НА 031212 /ПОНЕДЕЛНИК/ СЕ ОЧАКВА ДА СЕ НАМИРА ДО СЗ БРЕГОВЕ НА ЧЕРНО МОРЕ... В ОГРАДЕНАТА ЗОНА НА МЕСТА ЩЕ ПАДНАТ ОБИЛНИ КОЛИЧЕСТВА ВАЛЕЖ ЗА КОМЕНТИРАНИЯ СРОК (ОКОЛО И НАД 40Л/М2), КАТО ВАЛЕЖИТЕ ЩЕ СПИРАТ С НАПРЕДВАНЕТО НА ДЕНЯ. НЯКОИ ОТ РЕКИТЕ ЩЕ ПОВИШАТ НИВОТО СИ.
ДРУГО ЯВЛЕНИЕ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ В ОГРАДЕНАТА ЗОНА ЩЕ БЪДАТ ВРЕМЕННИ ПО-СИЛНИ ПОРИВИ НА ВЯТЪРА, С НАПРЕДВАНЕ НА ЦИКЛОНА НА С КЪМ СЗ ЧАСТИ НА ЧЕРНО МОРЕ/И ЕВРОПА.