неделя, 6 януари 2013 г.

Екстремна жега в Южна Австралия - 04.01.13

Докато в Европа зимата се колебае дали да се върне, лятото в Австралия действа на пълни обороти. След като Западна Австралия посрещна Новата година със седмица на температури около и над 40 градуса, сега горещата вълна затисна южните части на континента-държава.
Данните са от петък. В някои точки следобедните градуси достигнаха до +48С; в Аделаида не успяха да подобрят рекорда от 2009 година (+46С), измервайки "само" +44С; обобщено: 43 от 54 станции на Метео службата в Австралия в южните територии записаха дневни максимуми от и над +40С(!)
За да бъде обстановката още по-тежка, на места е обявен последен код за предупреждение от пожари. Сухият и горещ въздух е придружен от ветрове със скорост 25-45км/ч.

Отстоящият южно от Австралия о-в Тасмания вече пореден ден е връхлетян от сериозни горски пожари. Близо до административния град Хобърт бяха измерени +55С(!). Температурата е скочила с 16 градуса само за 22 минути, вследствие на продължаващата там жега, горски пожар на близо и силен порив на вятъра от 80км/ч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар