петък, 8 февруари 2013 г.

Историческа снежна буря за Североизточните щати на Америка


Явно са обречени американците в последните месеци да говорят за исторически бури. След Sandy, наречена Frankenstorm, сега Североизточните щати очакват незапомнена снежна буря, като в един от частните метео офиси прогнозират до събота да се натрупа над 60см нова снежна покривка.

Ще се опитаме малко по-конкретно да разгледаме обстановката, която ще доведе до всичко това. На приложения анализ виждаме две системи от ниско налягане и двете прогресирайки на север-североизток. Едната от тях се намира в океана, движейки се успоредно на брега и с големи шансове да се превърне в Nor'easter. Напомням, че последното е термин за област от ниско налягане с характеристики на ураган, с бързо понижаващо се налягане в центъра и захранваща се от топлите води на Гълфстрийм.

Двете области от ниско налягане се очаква да се слеят в една обща буря някъде край североизточното крайбрежие. Това, съчетано с областта от високо налягане над канадските прерии, ще създаде обстановка със снежни бури като по учебник. Ураганни ветрове, обилни снеговалежи, които ще бъдат в голямата си част и конвективни (нищо чудно снеговалежите на места да са придружени с гръмотевици), ще блокират живота в щатите от Ню Джърси до Мейн.

Вярвам, че всички ще бъдем информирани от новинарските емисии, как се развива тази обстановка отвъд Океана, но ние също си запазваме правото, попадайки на интересни материали, да ги споделим с вас. За повече информация следете блога и страницата ни във фейсбук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар