събота, 9 февруари 2013 г.

Малък коментар за случващата се зима в Европа и САЩ


Интересна дискусия се заформи под снимката от Бостън на страницата ни във фейсбук. Признавам, че точно тук едва ли съм най-големият специалист, но ще приложа тези обяснения, които съм чувал от хора, навътре по тези въпроси. Браво на Emanuil Emanuilov, който много добре се ориентира.
Виждате графиката за Ел Ниньо и Ла Ниня, т.е. колебанията на температурата на водната повърхност в тропическите райони на Пасифика. Отрицателна аномалия - Ла Ниня, положителна - Ел Ниньо. Последните две зими преминаха под Ла Ниня и зимата в Европа не беше никак зле, даже направо си беше за отбелязване. В Америка пък последната зима беше много слаба, което се отрази в по-топли води в Мексиканския залив, по-ранно започване на сезона на бурите (имахме опасни торнада още януари), но и по-ранен край, като в последствие даже беше рекордно тих. Към всичко това прибавяме и рекордна жега и суша през лятото. Т.е. Ла Ниня зимата се отрази зле за САЩ. Ла Ниня зимата в Европа пък после намери огледален образ в страхотните жеги в средата и края на лятото, които всички помним. Или, ако можем да направим още по-общо обяснение, конкретно за България, България имаше хубави зими при Ла Ниня и по-слаба такава при преобладаващ Ел Ниньо.
За тази зима още от рано се говореше, че ще бъде под знака на Ел Ниньо, бил той слабо или силно доминиращ. Има твърди прогнози, че под положителната аномалия ще мине и почти цялата 2013 година. Гледайки графиката отгоре можем, макар и с условности, да кажем, че очакванията са се сбъднали, което намира резултат в характера на зимата тази година в Европа - нормална/студена за по-голяма част от континента и мека/нормална за някои южни части.
Но нека се опитаме да я разчетем малко по-добре. Виждаме, че есента определено е минала под преобладаващ Ел Ниньо, като навлизайки в зимните месеци, по-скоро вече тенденцията е за Ел Ниньо-Ел Ниньо/неутрално - неутрално/Ла Ниня. Да, като че ли наистина навлизаме във фаза, с Ла Ниня, което би означавало, че вървим срещу прогнозите за аномалията в тропическите води на Пасифика, а оттам и срещу сезонните прогнози в САЩ и Европа (сигурен съм, че на основата на очакван Ел Ниньо, вече някои метео офиси са изготвили прогнози поне за пролетта). Това определено вкарва една интрига в очакванията за характера на пролетно-летните месеци и е достатъчно да си зададем въпроса ще минат ли отново топлите месеци от годината под знака на Ла Ниня или все пак Ел Ниньо ще вземе преимущество.

петък, 8 февруари 2013 г.

Историческа снежна буря за Североизточните щати на Америка


Явно са обречени американците в последните месеци да говорят за исторически бури. След Sandy, наречена Frankenstorm, сега Североизточните щати очакват незапомнена снежна буря, като в един от частните метео офиси прогнозират до събота да се натрупа над 60см нова снежна покривка.

Ще се опитаме малко по-конкретно да разгледаме обстановката, която ще доведе до всичко това. На приложения анализ виждаме две системи от ниско налягане и двете прогресирайки на север-североизток. Едната от тях се намира в океана, движейки се успоредно на брега и с големи шансове да се превърне в Nor'easter. Напомням, че последното е термин за област от ниско налягане с характеристики на ураган, с бързо понижаващо се налягане в центъра и захранваща се от топлите води на Гълфстрийм.

Двете области от ниско налягане се очаква да се слеят в една обща буря някъде край североизточното крайбрежие. Това, съчетано с областта от високо налягане над канадските прерии, ще създаде обстановка със снежни бури като по учебник. Ураганни ветрове, обилни снеговалежи, които ще бъдат в голямата си част и конвективни (нищо чудно снеговалежите на места да са придружени с гръмотевици), ще блокират живота в щатите от Ню Джърси до Мейн.

Вярвам, че всички ще бъдем информирани от новинарските емисии, как се развива тази обстановка отвъд Океана, но ние също си запазваме правото, попадайки на интересни материали, да ги споделим с вас. За повече информация следете блога и страницата ни във фейсбук.

четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Риск от гръмотевични бури за 07.02.13




ВАЖИ ЗА ПЕРИОДА 070213 12ГМТ - 080213 00ГМТ

...РИСК НЗЧТ СЕ ПОСТАВЯ ЗА ЧАСТИ ОТ И БЪЛГАРИЯ ГЛАВНО ЗА КОНВ ВАЛЕЖ, ГРМТЧ ДЕЙНОСТ И ИЗОЛИРАНА ДРЕБНА ГРАДУШКА...

ПОСЛЕДНИТЕ САТ ИЗОБРАЖЕНИЯ ПОКАЗВАТ АКТИВНА И РАЗВИВАЩА СЕ КОНВ ДЕЙНОСТ В ЧАСТИ ОТ И БЪЛГАРИЯ. ПОСЛЕДНИТЕ ПРИЗЕМНИ АНАЛИЗИ ЧЕРТАЯТ ЦЕНТЪР НА ОБЛАСТ ОТ НИСКО НАЛЯГАНЕ НЯКЪДЕ НАД З ЧАСТИ НА БЪЛГАРИЯ... И ОТ НЕЯ ЩЕ СЕ ПРЕНАСЯТ ТОПЛИ И ВЛАЖНИ ВЪЗДУШНИ МАСИ.

ПО ПОСЛЕДНОТО ОБНОВЛЕНИЕ НА GFS СЕ ВИЖДАТ ДОСТАТЪЧНИ ТЕМП ГРАДИЕНТИ В НИСКИТЕ И СРЕДНИ СЛОЕВЕ... НАЛИЧИЕ НА СЛАБА НЕСТАБИЛНОСТ, ИЗРАЗЯВАЙКИ СЕ В ДО 300J CAPE... АДВЕКЦИЯ НА ВЛАГА В СЛОЯ 0-2КМ... ПОДКРЕПЕНО ОТ НАЛИЧИЕ НА ВЯТЪРЕН СРЕЗ... ВСИЧКО ТОВА НИ КАРА ДА МИСЛИМ, ЧЕ КОНВ ДЕЙНОСТ ЩЕ СЕ РАЗВИВА И В СЛЕДВАЩИТЕ ЧАСОВЕ ЗА КОМЕНТИРАНИЯ РАЙОН. ПРЕДВИД УСЛОВИЯТА... ГРМТЧ БУРИ ЩЕ БЪДАТ ДАЛЕЧ ОТ ТЕЗИ СЪС СЕРИОЗЕН ПОТЕНЦИАЛ. ПРЕДВИД ВИСОЧИНАТА НА НУЛЕВАТА ИЗОТЕРМА... НЯМА ДА Е ИЗНЕНАДА, АКО ВАЛЕЖЪТ НА МЕСТА БЪДЕ ПРИДРУЖЕН ОТ СЪВСЕМ ДРЕБНА ГРАДУШКА. ОЧАКВАТ СЕ И ПО-СИЛНИ КОНВ ПОРИВИ НА ВЯТЪРА, ГЛАВНО Ю ОТ СТАРА ПЛАНИНА.