четвъртък, 29 май 2014 г.

Прогноза за 30.05.14


Важи за периода 30.05.14 09:00 – 31.05.14 09:00

Циклонално поле ще продължи да определя неустойчивото време в по-голямата част от Европа с условия за развитие на гръмотевични бури най-вече по източната периферия на континента. Във височина… обширна долина ще покрива почти цяла Европа… свързаният с нея поток от запад в средните слоеве на тропосферата ще даде условия за организирани бури особено в крайните югоизточни части на континента.

…Зоната с риск Нисък…
Влажни въздушни маси ще се пренасят най-вече към Централна/Източна България, намирайки резултат в около 30мм PW в следобедните часове. Взимайки и предвид, че образувалите се бури ще бъдат бавно подвижни… на места е възможно да паднат по-продължителни/обилни валежи, които да бъдат придружени в даден момент от градушка под 2см в диаметър. Макар и с не този интензитет, конвективният елемент на обстановката ще се запази и във вечерните часове на петък/нощните часове на събота.

…Зоната с риск Незначителен…
Акцентът тук ще бъде върху продължителните валежи и на второ място върху гръмотевичната дейност. Бурите ще бъдат бавно подвижни, групирани, с не такова вертикално развитие като тези от зоната с риск Нисък. С навлизане в тъмната част от деня обстановката ще изгуби своя конвективен елемент.

вторник, 27 май 2014 г.

Прогноза за 27.05.14


Важи за периода 27.05.14 09:00 – 28.05.14 09:00

Всичко по-интересно през срока на прогнозата ще се случва в Централна, Източна и Югоизточна Европа, покрити от обширно циклонално поле, съчетано с високи следобедни температури.

…Зоната с риск Нисък…
Лишени от динамика условия (до около 10м/с вятърен срез 0-6км), но пък 15-20С точка на оросяване и високите температури в следобедните часове (+26С… +31С) ще намерят резултат в около и над 1000J MLCAPE. Образувалите се бури ще бъдат от пулсиращ тип, сравнително неподвижни, като интензивна гръмотевична дейност, резки извалявания и градушка около и малко над 2-2.5см в диаметър може да бъде очаквано. С навлизането в тъмната част от денонощието/отслабване на слънчевото греене… бурите ще губят потенциал, но остатъчна по-дълбока конвекция е възможно съвсем локално в тази част от деня.

…Зоната с риск Незначителен…
По-локални ще бъдат тук условията за дълбока конвекция… в части по поречието на Дунав и Горнотракийската низина - и с труден старт. Образувалите се бури в местата извън зоните с риск Нисък ще бъдат почти стационарни, краткоживущи, с пик в развитието си към по-късните следобедни часове. Освен по-кратките интензивни извалявания… градушка под 2см в диаметър също може да бъде очаквана.

сряда, 21 май 2014 г.

Прогноза за 22.05.14


Важи за периода 22.05.14 09:00 – 23.05.14 09:00

Динамиката в срока на периода ще стои далеч от България… под влиянието на височинна долина – главно над крайните западни и северни части от Европа. Югоизточният пренос към Източна Европа и вътрешността на континента, ще доведе до около и над 1000J MLCAPE в следобедните часове, подкрепяйки условия за гръмотевични бури.

…Зоната с риск Незначителен…
В тази част от страната ще има условия за развитието на дълбока конвекция. Вниманието ще бъде насочено най-вече около и по планинските райони. Образувалите се бури ще бъдат пулсиращи, сравнително кратко живущи и стационарни. По-организирани е възможно да бъдат тези, образували се над крайните западни части от България, където се вмъква около 10м/с вятърен срез в най-ниските 6км. Валежите ще бъдат кратки, локално силни. Височината на „мократа“ нулева изотерма (около 2000-2500м) ще е подходяща и за поява на градушка… предвид условията – до дребна по размер (до 2см в диаметър).

вторник, 13 май 2014 г.

Прогноза за 14.05.14


Важи за периода 14.05.14 09:00 – 15.05.14 09:00

Обширна височинна долина, разпростираща се от Северозападна до Южна Европа, ставайки все по-видимо негативно наклонена, ще продължи движението си на изток. Свързан към тази долина височинен поток в средната тропосфера със скорост 25-35м/с ще премине над Югоизточна Европа. При земната повърхност… центърът на дълбок циклон се очаква да бъде позициониран някъде над територията на България, осигурявайки високи стойности на вятърния срез в ниските части на тропосферата.

…Зоната с риск Среден…
Изходящ поток в средната тропосфера пред коментираната височинна долина ще се вклини над централните и източни части от България със скорост до 30м/с. В комбинация със силно неустойчивата атмосфера (особено) в следобедните часове… ще се отключат условия за организирани гръмотевични бури. Част от бурите ще бъдат със суперклетъчен/мултиклетъчен характер. В подкрепа за това идват високите стойности и на параметъра, оценяваш вероятността за ротиращ възходящ поток, бъдейки в границите 200-300м2/с2. Не бива да бъдат подценявани наличните 10-12.5м/с вятърен срез в най-ниските 1000 метра… там, където успеят да се съчетаят с ниските бази на облаците, фуниевидни облаци/слабо торнадо (до ЕФ-1) може да бъде отбелязано. Друго, което ще отбележим за тази част от страната, е вероятната дребна/средна по размер градушка (около и над 2.5см в диаметър на места), силни конвективни пориви по време на бурите и силни извалявания. Ще има условия, макар и в по-слаба степен, активността да продължи и във вечерните/нощните часове.

…Зоната с риск Нисък…
Части от тази зона ще бъдат покрити до около 20-25м/с поток на 500хПа, съчетани с едва до около 400-500 джаула MLCAPE. Бурите тук също биха били сравнително организирани, макар и на пръв поглед с малко по-слаб потенциал. Малка по размер градушка (до 2.5см в диаметър), конвективни извалявания и интензивна гръмотевична дейност може да бъде очаквано. В източната част на тази зона, активността ще се запази и във вечерните/нощните часове.

понеделник, 12 май 2014 г.

Прогноза за 12.05.14


Важи за периода 12.05.14 13:00 - 13.05.14 09:00

Негативно наклонена долина във височина, разпростираща се от северозападните до централните и южни части от Европа, продължава своето движение на изток. При земната повърхност... студен фронт, свързан с циклонална област над Северна/Източна Европа, прогресира към източните/югоизточните части от континента.

...Зоната с риск Нисък...
Наличната динамика в атмосферата (свързан с височинна долина поток в средната тропосфера със скорост около 20м/с) ще срещне добре затоплени и влажни въздушни маси настанени в нашата страна (в следобедните часове около/над +25С и точка на оросяване около/над +16С), отключвайки се условия за локално добре развити гръмотевични бури. Шансът да бъдат организирани не е за подценяване, като на лице са условия някои от тях да бъдат с мултиклетъчен/суперклетъчен характер. Това, което може да се очаква, е силен валеж, силни конвективни пориви по време на бурите и малка по размер градушка (до 2см в диаметър).

неделя, 4 май 2014 г.

Прогноза за 05.05.14


Важи за периода 05.05.14 09:00 - 06.05.14 09:00

Височинна долина ще бъде позиционирана над Южните Балкани, докато по свързан с циклон в Европейска Русия студен фронт, ще се развива гръмотевична дейност от Русия до Южните Балкани.

...Зоната с риск Незначителен...
Коментираният студен фронт се очаква да засегне и България... около 7-8г/кг специфична влажност за най-ниските 500 метра и около +12С... +14С точка на оросяване в следобедните часове, ще отключат условия за развитие на по-дълбока конвекция. Тя ще бъде подпомогната и от наличието на вятърен срез в най-ниските 6км, с което бурите биха получили допълнителен импулс. Въпреки това... освен по-интензивните извалявания (около 20-24л PW за коментираната част от деня), трудно би било да падне градушка с големина по-голяма от маслина, череша.

Прогноза за 04.05.14


Важи за периода 04.05.14 09:00 - 05.05.14 09:00

Височинна долина, намираща се във вечерните часове на събота, 03.05.14, над Централното Средиземноморие, ще продължи движението си на изток. Свързаният с нея поток със скорост 20-35м/с, ще преминава над крайните югоизточни части от Балканския п-ов, закачайки и източните части от България.

...Зоните с риск Нисък...
Сравнително организирани бури се очакват тук. Неустойчивата атмосфера, особено в следобедните часове, ще бъде допълнена от 10-15м/с вятърен срез, давайки условия за бързо развитие на бурите. В низходящия поток на някоя от тях може да бъде очаквана и малка по размер (маслина) градушка. В зоната, ограждаща Северозападна и част от Централна България, в следобедните часове се очаква и около 24мм Precipitable Water... взимайки предвид и очакваната конвергенция за най-ниските 2км... локално по-интензивни валежи също може да бъдат отчетени. Във втората зона, ограждаща части от Североизточна България, ще има условия за по-силни конвективни пориви.

...Зоната с риск Незначителен...
Под 500 джаула MLCAPE в следобедните часове и предимно пулсиращи ще бъдат образувалите се бури. Дребна/малка по размер градушка може да бъде отбелязана. В Източна България моделите прогнозират силно неустойчива атмосфера, допълнена от около 20м/с югозападен поток в средната тропосфера... в ниските слоеве на тропосферата обаче, се очаква джоб от много сух въздух, който би лимитирал възможността за развитие на силни бури или въобще за стартиране на бури. Тази част на страната по-скоро бихме я отбелязали, като потенциална за силни конвективни пориви, ако някоя клетка успее да се развие тук.

петък, 2 май 2014 г.

Прогноза за 03.05.14


Важи за периода 03.05.14 09:00 - 04.05.14 09:00

Височинна долина над Централното Средиземноморие в следващите ден-два ще се придвижва бавно на изток, динамизирайки атмосферата в тази част на Европа. Свързаният с нея югозападен поток със скорост 20-40м/с ще премине директно през Балканите, увеличавайки потенциала на гръмотевичните бури.

...Зоната с риск Нисък...
В следобедните часове, в периода с най-високите температури и неустойчива атмосфера, 10-15м/с вятърен срез 0-6км ще засегне тази част от България. Освен представен със скорост, той ще е представен и от смяна на посоката с височина в първата зона в Западна България. Това би увеличило потенциала в някой от възходящите потоци на образувалите се конвективни клетки... с вероятност за по-дълго живущи бури. Екстремни явления трудно може да бъдат очаквани, с поява на малка по размер градушка (маслина). Към коментара по-горе, за втората зона в Югоизточна България, се прибавят и условията за по-силни конвективни пориви по време на бурите.

...Зоната с риск Незначителен...
По-слабо организирани/с по-кратък живот бури се очаква за тук. Локално, дребна по размер градушка може да бъде отчетена, както и по-силни конвективни пориви в източната част на отбелязаната зона. Бурите ще губят бързо потенциала си, конвективните превалявания ще бъдат сравнителни кратки.