понеделник, 2 май 2016 г.

Прогноза за 03.05.16


Важи за периода от 06:00 часа на 03.05.16 до 06:00 часа на 04.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за дъжд/интензивен дъжд, гръмотевична дейност, вероятност за дребна/малка по размер градушка ...

... Подробности ...
Висок циклон, причина за валежите в последните дни над Апенините и Западните Балкани, ще се придвижва в източна посока, динамизирайки времето и в нашия регион.

Прогнозата ще бъде разделена на две части.

Западна България/Централна Северна България. Прогнозираните високи стойности вода за изваляване, зоните на сходимост, бавно подвижните клетки, могат да намерят резултат в тази част на страната в по-продължителни (интензивни) валежи и не толкова в гръмотевична дейност.

Централна Северна България/Южна България/Източна България. Температурният градиент между ниската и средната тропосфера, 7-10 к/кг специфична влажност в граничния слой, покрити от югозападен пренос, както на 850 хПа, така и на 500 хПа (скорост до около 20 м/с), по-скоро налагат в тази част на страната риск "Нисък" да бъде поставен за вероятността за гръмотевични бури. На места тук освен гръмотевична дейност и дъжд (локално интензивен), акцент и за възможна дребнозърнеста/малка по размер градушка.






Няма коментари:

Публикуване на коментар