неделя, 8 май 2016 г.

Прогноза за 09.05.16


Важи за периода от 06:00 часа на 09.05.16 до 06:00 часа на 10.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, малка/дребна по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд, вероятност за дребна по размер градушка ...

... Подробности ...
Без значима промяна в условията от тези в неделя. Висок циклон западно от Пиренейския п-ов и друг над Румъния/Унгария ще определят по-динамичното време из континента.

България не остава встрани. Температури от -18°... -20° в средната тропосфера осигурява достатъчно сериозен температурен градиент. Това, допълнено от до 10 г/кг специфична влажност в граничния слой, отварят отново условия за развитие на дълбока конвекция. Основните явления в зоната с риск "Нисък" ще бъдат гръмотевичната дейност, при някои бури за кратко и интензивен дъжд, придружен от дребна или малка по размер градушка. За по-продължителния живот на някоя от бурите роля ще изиграе и прогнозираните в слоя до 6 км височина 10-20 м/с вятърен срез.

По-разпокъсани/слаби условия в зоната с риск "Незначителен". Не бива да се изключва вероятността тези части от страната да бъдат засегнати от идващи от зоната с риск "Нисък"/или от Сърбия и Македония гръмотевични бури.

Извън най-топлите часове от денонощието/включително ранно сутрин или нощта - на места из страната ще има процеси от остатъчна конвекция, но повече от дъжд и слаба гръмотевична дейност не се очаква.

Няма коментари:

Публикуване на коментар