сряда, 11 май 2016 г.

Прогноза за 12.05.16


Важи за периода от 09:00 часа на 12.05.16 до 06:00 часа на 13.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна градушка/вероятност за малка по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/вероятност за интензивен дъжд ...

... Подробности ...
Югозападен поток в средната тропосфера със скорост 20-30 м/с, свързан към висок циклон, разтеглен от Иберийския п-ов до Централна Европа, ще зарежда с богата на влага въздушна маса Централна Европа/Централното Средиземноморие, Източна/Югоизточна Европа. В изброените райони - условия с до силни гръмотевични бури.

В коментираната по-горе среда, главно през втората половина на денонощието/нощните часове на петък, в България ще се образуват гръмотевични бури, сравнително подвижни. Някои от бурите ще бъдат организирани/суперклетъчен характер, с по-дълъг живот, с прогнозираните 20-25 м/с вятърен срез в слоя 0-6 км. Високите стойности вода за изваляване и зоните на сходимост, и двете добре изразени в оградената от риск "Нисък" част от страната, поставят акцент там за възможни интензивни/или сумарно по-големи валежи. Дребна или малка по размер градушка също не бива да е изключва.

Част от процесите, развиващи се в североизточна/източна посока, ще засегнат и тази част от страната, оградена с риск "Незначителен", макар да има вероятност вече да бъдат извън своя пик.

Не малка е вероятността процесите да се развиват и през тъмната част от денонощието, включително нощните часове на петък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар