четвъртък, 26 май 2016 г.

Прогноза за 27.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 27.05.16 до 00:00 часа на 28.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна/малка по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд ...

... Подробности ...
Малка промяна в условията на континента, в сравнение с тези от четвъртък. С изключение на северните и южните райони - неустойчива въздушна маса с условия за развитие на до силни бури. Отбелязват се два високи циклона - първият западно от Иберийския п-ов, втория над Югоизточна Европа.

Вторият циклон от последното изречение отново ще оказва влияние на времето в страната. Северен поток, по който в следобедните часове на места в двата риска ще се образуват гръмотевични бури. Акцент върху Източна България и най-вече тези части все по-близо до/или по Черноморието, заради очертаващите се зони на сходимост там. Въпреки слабият вятърен срез в слоя 0-6 км - гръмотевична дейност, за кратко интензивен дъжд и дребна/малка по размер градушка изглеждат най-вероятни като горна граница на явленията. Процесите ще стихват през тъмните часове от срока на прогнозата.

По-разпокъсани, в голяма степен и по-слаби условия в зоната с риск "Незначителен". Гръмотевична дейност, дъжд, дори локално и за кратко, и интензивен дъжд.

Извън двата риска - отметка върху/около планинските райони на Западна България. Купеста, но на места и купесто-дъждовна облачност е възможно да се образува там в следобедните часове. Заради изолирания характер на обстановката тук и по-слабата неустойчивост - зона с риск не се налага да бъде поставяна. Очаквания явления - краткотрайна гръмотевична дейност и дъжд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар