неделя, 12 юни 2016 г.

Прогноза за 13.06.16


Важи за периода от 06:00 часа на 13.06.16 до 06:00 часа на 14.06.16

... Риск "Среден" се поставя главно за гръмотевична дейност, интензивен дъжд, малка/средна по размер градушка ...

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна/ малка по размер градушка ...

... Подробности ...
Богата на влага, неустойчива въздушна маса за голяма част от континента, особено южно от линията Бенелюкс - Полша - Източна Украйна. На места тук - до силни гръмотевични бури с първи акцент обилни валежи.

Със задържащия се югозападен пренос в ниското - до 12 г/кг специфична влажност в приземния слой. Това плюс прогнозираните високи стойности вода за изваляване, поставят като водещо явление в риск "Среден" интензивните валежи. Образувалите се клетки ще бъдат бавно подвижни и при изразените зони на сходимост, на места ще има условия за по-големи сумарни количества. С до над 18° точка на оросяване, моделите пресмятат високи стойности на CAPE, като при не толкова силно валежните клетки, в низходящия им поток е възможно наличието на до средна по размер градушка.

При риск "Нисък" - малко по-слаби условия, като районите там изглежда ще останат встрани от интензивни/натрупващи се валежи. Освен гръмотевичната дейност, клетките ще носят още дъжд, локално интензивен, градушка.

Процесите ще се развиват в североизточна/източна посока, като се очаква да продължат и вечерта на понеделник/нощта на вторник. Тогава, малко преди/след залез слънце, клетките е възможно да се групират.

Няма коментари:

Публикуване на коментар