събота, 18 юни 2016 г.

Прогноза за 19.06.16


Важи за периода от 12:00 часа на 19.06.16 до 00:00 часа на 20.06.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, малка/средна по размер градушка, поривист вятър ...

... Подробности ...
Ден пореден за континента, където не малки части от него ще са с комбинация от много влажен граничен слой и високи температури, допълнени от вятърен срез. В тази среда, която предполага образуването на силни гръмотевични бури, в неделя главно попада югоизточната/източната част на континента. Важно допълнение към всичко това е силният на места задържащ слой, непозволяващ да бъдат реализирани, прогнозираните от моделите условия.

Този задържащ слой, определящ шансовете за бури в България в последните няколко дни, в неделя отново ще е на лице, но като че ли идеята е, да се отвори прозорец, в който, бъдейки по-отслабен, да позволи старта на образуване на дълбока конвекция. Именно поради неяснотата, кога, къде и най-вече дали ще се случи, се поставя зона с риск "Нисък". Има сценарий, въпреки очакваната нестабилност и форсинг, образувала се буря/бури да бъдат много интензивни, но пък с не дълъг живот/да не оказват влияние върху даден район в дълъг период от време. Самите клетки ще бъдат по-скоро отново с високи бази, с условия бързо да преминат в суперклетки. Очакваното от тях - поривист вятър, за кратко интензивен дъжд и до средна по размер градушка.

Извън зоната с риск "Нисък" - изолирани и не така интензивни клетки са възможни да се образуват по граничните западни планински райони/Рило-Родопския масив, засягайки районите около тях. Очаквания явления - кратък интензивен дъжд, до малка по размер градушка. Поради недостатъчната яснота, засега този коментар остава без подкрепа от зона с риск.

Няма коментари:

Публикуване на коментар