вторник, 31 май 2016 г.

Прогноза за 01.06.16


Важи за периода от 12:00 часа на 01.06.16 до 06:00 часа на 02.06.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна до средна по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд, дребна по размер градушка ...

... Подробности ...
На границата между по-хладен въздух, проникващ през Северозападна/Западна Европа, и по-топлите въздушни маси, пренасящи се от Северна Африка към Югоизточна/Източна/Централна Европа, отново условия за развитие на до силни гръмотевични бури. Акцент върху някои централни и източни райони.

За България на места в тази част, оградена с риск "Нисък", следобед/по-късно следобед локално ще има условия да се образуват гръмотевични бури, които в известен период да бъдат по-интензивни. Някоя от клетките би получила допълнителна подкрепа от наличен вятърен срез, достигащ 15 м/с в слоя 0-6 км.

По-разпокъсани и може би по-слаби условия при риск "Незначителен". Всичко по-интересно и тук ще се случва главно през следобедните и късните следобедни часове.

Процесите в страната ще се развиват в североизточна/източна/югоизточна посока, по-слаби такива е възможно да има и през тъмните часове от срока на прогнозата.

понеделник, 30 май 2016 г.

Прогноза за 31.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 31.05.16 до 06:00 часа на 01.06.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна/малка по размер градушка ...

... Подробности ...
Малки промени в картината в Европа - все така големи части на континента, над които атмосферата ще е неустойчива и с условия за развитие на до силни гръмотевични бури.

Без особено промени и за България. Отбелязва се засилването на вятъра в средната тропосфера, но все пак отново не малка част от очакваните гръмотевични бури ще бъдат "пулсиращи". Акцент върху/около планинските райони, Източна България, като най-вероятните явления ще бъдат гръмотевична дейност, за не дълъг период от време интензивен дъжд, градушка. Процесите, по-скоро разпокъсани, не така повсеместни, ще се развиват в източна/североизточна посока и има вероятност в някои райони да продължат и през тъмната част от срока на прогнозата.

неделя, 29 май 2016 г.

Прогноза за 30.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 30.05.16 до 06:00 часа на 31.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна по размер градушка ...

... Подробности ...
В познат режим ще продължи времето на континента и през първия ден от новата седмица. Циклонално поле ще покрива големи територии, въздушната маса на места ще е силно неустойчива, като в тази среда ще има възможност да се образуват силни гръмотевични бури.

Все по-високите максимални температури и точка на оросяване ще намерят резултат в доста голям CAPE. Тази среда обаче ще се допълва от слаб вятърен срез. Взимайки предвид написаното - идеята е на места из страната да се образуват "пулсиращи" гръмотевични бури, способни в не дълъг интервал да донесат дъжд/интензивен дъжд, придружен от градушка. Заради вероятността от задържащ слой във височина - процесите е възможно да стартират няколко часа след пладне, главно около/над планинските райони, Източна България, и да продължат както през тъмната част от 30.05, така и в нощта на 31.05. Във вечерните/нощните часове на вторник някои от клетките може би и ще се групират. Въпреки че процесите ще бъдат по-скоро изолирани, не така повсеместни, заради наличните условия, прогнозирани от моделите, се поставя риск "Нисък".

събота, 28 май 2016 г.

Прогноза за 29.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 29.05.16 до 00:00 часа на 30.05.16

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд ...

... Подробности ...
Гребен откъм Африка ще се разширява през Балканите на север - лимитирани условия за дълбока конвекция тук. Много неустойчива ще е въздушната маса по цялата дължина от Западна Франция, през Централна Европа, до Европейска Русия със силни бури на места.

В часовете с най-силно слънчево греене, подпомогната от релефа, на места в оградената от риск "Незначителен" част от страната, ще се образува купеста и купесто-дъждовна облачност. Няма да е изненада, ако някоя от клетките получи по-сериозно развитие, като към отбелязаните явления да бъде добавена и дребна по размер градушка.

Извън оградената част от страната - акцент върху Източна България/Черноморските райони, където по-скоро изолирано е възможно за кратко да превали с гръмотевична дейност.

петък, 27 май 2016 г.

Прогноза за 28.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 28.05.16 до 21:00 часа на 28.05.16

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд ...

... Подробности ...
Влажна, неустойчива въздушна маса ще покрива голяма част от континента - силни гръмотевични бури се очакват над Западна и Централна Европа, Европейска Русия.

За България внимание привличат източните/крайните източни райони, където следобед с пик от няколко часа ще има условия да се образуват гръмотевични бури без особен потенциал. Към коментираните по-горе очаквания явления - на места дребна по размер градушка не бива да се изключва.

Извън очертаната зона с риск - акцент главно върху/около планинските райони, където релефът би спомогнал в по-доброто развитие на някоя-друга клетка. Краткотраен дъжд и гръмотевична дейност са най-вероятните явления.

четвъртък, 26 май 2016 г.

Прогноза за 27.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 27.05.16 до 00:00 часа на 28.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна/малка по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд ...

... Подробности ...
Малка промяна в условията на континента, в сравнение с тези от четвъртък. С изключение на северните и южните райони - неустойчива въздушна маса с условия за развитие на до силни бури. Отбелязват се два високи циклона - първият западно от Иберийския п-ов, втория над Югоизточна Европа.

Вторият циклон от последното изречение отново ще оказва влияние на времето в страната. Северен поток, по който в следобедните часове на места в двата риска ще се образуват гръмотевични бури. Акцент върху Източна България и най-вече тези части все по-близо до/или по Черноморието, заради очертаващите се зони на сходимост там. Въпреки слабият вятърен срез в слоя 0-6 км - гръмотевична дейност, за кратко интензивен дъжд и дребна/малка по размер градушка изглеждат най-вероятни като горна граница на явленията. Процесите ще стихват през тъмните часове от срока на прогнозата.

По-разпокъсани, в голяма степен и по-слаби условия в зоната с риск "Незначителен". Гръмотевична дейност, дъжд, дори локално и за кратко, и интензивен дъжд.

Извън двата риска - отметка върху/около планинските райони на Западна България. Купеста, но на места и купесто-дъждовна облачност е възможно да се образува там в следобедните часове. Заради изолирания характер на обстановката тук и по-слабата неустойчивост - зона с риск не се налага да бъде поставяна. Очаквания явления - краткотрайна гръмотевична дейност и дъжд.

сряда, 25 май 2016 г.

Прогноза за 26.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 26.05.16 до 00:00 часа на 27.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна/малка по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд ...

... Подробности ...
Неустойчива въздушна маса над голяма част от континента. Ще бъде маркиран почти неподвижен висок циклон над Югоизточна Европа/Черноморието. По-стабилна изглежда ще бъде атмосферата над Централното Средиземноморие/Апенините, заради разширяващ откъм Африка гребен.

Взимайки предвид, коментирания по-горе висок циклон - нови условия за дъждове и гръмотевична дейност над България. Процесите отново ще се развиват в южна/югоизточна посока, като никак не е малка вероятността северните райони от страната да бъдат засегнати от идващи откъм Южна Румъния бури. Силните ветрове в средната тропосфера ще са по-скоро южно/западно от България, но с наличния до около 15 м/с вятърен срез в слоя 0-6 км, все пак някоя от клетките би получила малко по-добро развитие. Вероятни явления - дъжд, който локално и за не дълъг период от време да бъде интензивен, дребна, а на места и малка по размер градушка. Процесите ще губят своята интензивност с навлизане в тъмната част от денонощието.

По-слаби и разпокъсани процеси в тази част от страната, оставаща само с риск "Незначителен".

вторник, 24 май 2016 г.

Прогноза за 25.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 25.05.16 до 03:00 часа на 26.05.16

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд ...

... Подробности ...
С някои изключения, времето на континента ще се определя от области на ниско налягане - акцент върху тази с център Балканите. Въздушната маса над Централна и Източна Европа ще е неустойчива, на места с до силни гръмотевични бури.

По-слаба неустойчивост в зададения период, в сравнение с вторник, 24.05, но отново богата на влага въздушна маса. Прибавяйки добре изразени зони на сходимост - на места в страната ще има условия да паднат по-добре изразени валежи. Актуален е сценарият по-големи количества да паднат и по преминаващи една след друга клетки или в случай на групиране на клетки. Появата на градушка в низходящите потоци също не бива да се изключва.

понеделник, 23 май 2016 г.

Прогноза за 24.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 24.05.16 до 06:00 часа на 25.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна/малка по размер градушка ...

... Подробности ...
Всичко най-интересно, свързано с гръмотевичните бури, ще се случва в граничните райони между топлите въздушни маси на изток, включително и някои централни части на Европа, и по-хладните въздушни маси придвижващи се през Западна Европа на изток.

България не остава встрани. Студен въздух в средната тропосфера (до -24°) в комбинация с топъл и богат на влага граничен слой, ще отворят шансове за развитие на гръмотевични бури. Важна роля някои от образувалите се бури да бъдат по-организирани, с по-дълъг живот, играе и очакваното вливане в средната тропосфера над нашата страна на югозападен вятър със скорост до около 25 м/с. Процесите ще се развиват в североизточна/източна посока, като акцент би се поставил върху Северна България/около и северно от Стара планина, Източна България. На места в страната, макар и отслабнали, процесите ще продължат и през тъмните часове на денонощието/нощта на сряда.

петък, 20 май 2016 г.

Прогноза за 21.05.16


Важи за периода от 06:00 часа на 21.05.16 до 06:00 часа на 22.05.16

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд ...

... Подробности ...
Вниманието ще е концентрирано в три области на континента - Западна Европа по долина и много добре изразен югозападен поток до 30 м/с в средната тропосфера; Североизточна и Югоизточна Европа по високи циклони. И в трите области с условия за гръмотевични бури, като отличаващи ще са условия за Франция и Бенелюкс.

Облачното време, с което ще стартира светлата част от денонощието, сериозно ще лимитира условията за образуване на гръмотевични бури в България. Акцент обаче върху богатия на влага поток в ниската тропосфера откъм Средиземноморието. Нови и нови клетки движещи се в северна посока, ще доведат на места в оградената с риск част да паднат сумарно по-големи количества. По някоя от клетките валежите ще бъдат в известен период интензивни, ще има и гръмотевична дейност.

четвъртък, 19 май 2016 г.

Прогноза за 20.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 20.05.16 до 06:00 часа на 21.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд ...

... Подробности ...
Висок циклон ще се придвижва през Централното Средиземноморие в югоизточна/източна посока; друг такъв над Европейска Русия ще прогресира бавно на север/североизток. В южните и източните части на континента ще бъдат освободени до около 600 J MLCAPE, на места с условия с до силни гръмотевични бури.

От коментирания по-горе първи висок циклон, свързания с него югозападен поток ще върне по-богатите на влага въздушни маси над нашата страна. Въпреки че облаците е възможно да лимитират в известна степен развитието на по-силни бури, риск "Нисък" се поставя главно за вероятността на места да паднат интензивни валежи/валежи със сумарно по-големи количества за срока на прогнозата. Като съпътстващи явления се добавя гръмотевичната дейност и дребна по размер градушка.

При риск "Незначителен" процесите изглежда, че ще бъдат по-разпокъсани, не така изразени, но едно на ум за източната периферия на страната.

Идеята на моделите е процесите да продължат и през тъмните часове от срока на прогнозата.

сряда, 18 май 2016 г.

Прогноза за 19.05.16


Важи за периода от 06:00 часа на 19.05.16 до 06:00 часа на 20.05.16

... Без необходимост от поставяне на зона с риск ...

... Подробности ...
Висок циклон ще се изтегля към Украйна. Втори такъв ще се придвижва на югозапад през Западна Европа към Апенините. Акцент върху условията за гръмотевични бури в Бенелюкс, Италия, Украйна и Европейска Русия.

В България някакви условия се разкриват главно около и над планините от западната част на страната/Северозападна България в следобедните часове. При по-добре развитите клетки най-вероятните явления ще бъдат краткотрайна гръмотевична дейност и дъжд. Процесите ще се придвижват в източна посока - възможно е през тъмните часове на денонощието да засегнат и някои централни райони от Дунавската равнина.

понеделник, 16 май 2016 г.

Прогноза за 17.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 17.05.16 до 00:00 часа на 18.05.16

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност и дъжд ...

... Подробности ...
Необичайно студена и по-суха въздушна маса в граничния слой (4-6 г/кг специфична влажност), с очаквания северозападен-северен пренос, ще ограничи развитието на гръмотевични бури из континента. Изключение от това ще са най-вече крайните източни райони.

България не попада встрани от написаното. Като изключение ще бъдат тези райони, оградени от риск "Незначителен". В отбелязаният срок, главно в дневните часове, на места тук ще се образуват клетки с не особено вертикално развитие. Гръмотевична дейност и дъжд ще са основните явления. При нулева изотерма около 2000-2200 метра - дребна по размер градушка на места също няма да бъде изненада.

Извън отбелязаната част от страната - акцент за някои райони по/около Черноморието/Североизточна България, но без необходимост от коментар и поставяне на зона с риск.

неделя, 15 май 2016 г.

Прогноза за 16.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 16.05.16 до 00:00 часа на 17.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд ...

... Подробности ...
Гребен ще покрива западната част на континента. По източната му периферия от високите ширини към Северна и Централна Европа ще се смъква студен въздух. Условия за гръмотевични бури ще има главно в източните и южните части на Европа по и пред студен фронт.

За територията на България акцент върху тази част, оградена с риск "Нисък". Следобедната неустойчивост ще се допълва от слаб вятърен срез, но и от сравнително високи количества вода за изваляване. Внимание главно за възможността на места по някоя от клетките да бъдат наблюдавани по-интензивни валежи.

събота, 14 май 2016 г.

Прогноза за 15.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 15.05.16 до 03:00 часа на 16.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност и дъжд ...

... Подробности ...
Силният югозападен поток в средната тропосфера, динамизирал допълнително последните няколко обстановки, ще продължи да се изнася на изток, в следствие на което вятърният срез ще отслабне чувствително.

Във все още богатата на влага въздушна маса - в зоната с риск "Нисък", главно през втората половина на денонощието, ще има възможност да се развият гръмотевични бури, по които да се очакват дъжд, локално и за кратко интензивен, гръмотевична дейност и дребна/локално и малка по размер градушка. Поне към момента изглежда, че клетките няма да бъдат така подвижни, както и способни за интензивни процеси в дълъг период от време.

В зоната с риск "Незначителен" се очакват значително по-разпокъсани, не така значими явления.

петък, 13 май 2016 г.

Прогноза за 14.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 14.05.16 до 00:00 часа на 15.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна/малка по размер градушка ...

... Подробности ...
Циклонално поле ще покрива голяма част от континента, въздушната маса над него ще е лабилизирана. Условия за развитие на до силни гръмотевични бури ще има от Западното Средиземноморие, през Апенините и Централна Европа, до Източна Европа и Европейска Русия.

Коментарът за България започва с уточнението, че на по-късен етап (при необходимост) е възможно да бъде добавена и зона с риск "Среден". Неустойчива въздушна маса, подкрепена и покрита от югозападен поток, достигащ 20-30 м/с в средната тропосфера. Пресметнатият вятърен срез в слоя 0-6 км, ще бъде между 15-25 м/с - стойности, при които някои от образувалите се бури ще бъдат с по-голям потенциал/по-дълъг живот, с най-вероятни явления гръмотевична дейност, интензивен дъжд, поривист вятър и малка по размер градушка. Процесите отново ще се развиват в североизточна/източна посока, като някои от тях, може би вече в по-отслабена фаза, ще продължат и през тъмната част от срока на прогнозата.

четвъртък, 12 май 2016 г.

Прогноза за 13.05.16


Важи за периода от 12:00 часа на 13.05.16 до 03:00 часа на 14.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, малка по размер градушка ...

... Подробности ...
Всичко по-интересно в срока на прогнозата, както за Европа, така и за България, ще бъде свързано с област на ниско налягане (993 хПа по UKMO) с център Централна Европа. Условия за образуване на повсеместни гръмотевични бури, някои от тях и силни.

Частта за България започва с условие, че при необходимост на по-късен етап, е възможно да бъде включена и зона с риск "Среден". В очакваната от моделите неустойчива атмосфера, на места ще има условия да се образуват и развият организирани гръмотевични бури - бури с по-дълъг живот и потенциал, при които да се наблюдава за кратко по-интензивен дъжд, поривист вятър, гръмотевична дейност и поне малка по размер градушка. Включването на 20-25 м/с вятърен срез в слоя 0-6 км подкрепя написаното, подсказвайки, че суперклетъчни бури няма да бъдат изненада. Процесите ще отслабват към полунощ/първите часове на събота.

сряда, 11 май 2016 г.

Прогноза за 12.05.16


Важи за периода от 09:00 часа на 12.05.16 до 06:00 часа на 13.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна градушка/вероятност за малка по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/вероятност за интензивен дъжд ...

... Подробности ...
Югозападен поток в средната тропосфера със скорост 20-30 м/с, свързан към висок циклон, разтеглен от Иберийския п-ов до Централна Европа, ще зарежда с богата на влага въздушна маса Централна Европа/Централното Средиземноморие, Източна/Югоизточна Европа. В изброените райони - условия с до силни гръмотевични бури.

В коментираната по-горе среда, главно през втората половина на денонощието/нощните часове на петък, в България ще се образуват гръмотевични бури, сравнително подвижни. Някои от бурите ще бъдат организирани/суперклетъчен характер, с по-дълъг живот, с прогнозираните 20-25 м/с вятърен срез в слоя 0-6 км. Високите стойности вода за изваляване и зоните на сходимост, и двете добре изразени в оградената от риск "Нисък" част от страната, поставят акцент там за възможни интензивни/или сумарно по-големи валежи. Дребна или малка по размер градушка също не бива да е изключва.

Част от процесите, развиващи се в североизточна/източна посока, ще засегнат и тази част от страната, оградена с риск "Незначителен", макар да има вероятност вече да бъдат извън своя пик.

Не малка е вероятността процесите да се развиват и през тъмната част от денонощието, включително нощните часове на петък.

вторник, 10 май 2016 г.

Прогноза за 11.05.16


Важи за периода от 06:00 часа на 11.05.16 до 06:00 часа на 12.05.16

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност и дъжд ...

... Подробности ...
Гребен ще се разширява от Северна Африка към Централна Европа. По-динамично ще е времето в Западна/Югозападна Европа, Средиземноморието, Източна Европа, под влиянието на висок циклон, западно от Иберийския п-ов и друг над Черно море/Украйна.

Екстремни явления по очакваната в България конвекция са малко вероятни. По-дълбока конвекция ще се развива главно в следобедните часове, като над отделни райони ще превали и пригърми. Част от процесите, в отслабена фаза, ще бъдат и през тъмната част от денонощието/първите часове на четвъртък. Акцент върху планинските райони, Западна и Източна България.

понеделник, 9 май 2016 г.

Прогноза за 10.05.16


Важи за периода от 06:00 часа на 10.05.16 до 06:00 часа на 11.05.16

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд, вероятност за дребна по размер градушка ...

... Подробности ...
Висок циклон изтеглен от Германия до Черно море ще динамизира времето над централните и източните части на Европа. Югозападен поток със скорост в средната тропосфера до 20-25 м/с, свързан към друг висок циклон, западно от Иберийския п-ов, ще определя по-динамичното време главно в югозападните и западните райони.

В България всичко по-интересно в отбелязания срок ще се случва над/около планинските райони, но акцент върху това, образувалите се клетки да бъдат сравнително подвижни с посока на движение изток-югоизток. Именно заради последното - има шансове части от Дунавската равнина да бъдат засегнати от бури, идващи отвъд границите на страната. Основните явления ще бъдат гръмотевична дейност, дъжд, който съвсем локално за кратко да бъде и по-интензивен. В някои от низходящите потоци с дъждът може да падне и дребнозърнеста градушка. Последно към прогнозата и до 20-25 м/с вятърен срез, но предвид очакваните условия, по-екстремни явления са малко вероятни.

неделя, 8 май 2016 г.

Прогноза за 09.05.16


Важи за периода от 06:00 часа на 09.05.16 до 06:00 часа на 10.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, малка/дребна по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд, вероятност за дребна по размер градушка ...

... Подробности ...
Без значима промяна в условията от тези в неделя. Висок циклон западно от Пиренейския п-ов и друг над Румъния/Унгария ще определят по-динамичното време из континента.

България не остава встрани. Температури от -18°... -20° в средната тропосфера осигурява достатъчно сериозен температурен градиент. Това, допълнено от до 10 г/кг специфична влажност в граничния слой, отварят отново условия за развитие на дълбока конвекция. Основните явления в зоната с риск "Нисък" ще бъдат гръмотевичната дейност, при някои бури за кратко и интензивен дъжд, придружен от дребна или малка по размер градушка. За по-продължителния живот на някоя от бурите роля ще изиграе и прогнозираните в слоя до 6 км височина 10-20 м/с вятърен срез.

По-разпокъсани/слаби условия в зоната с риск "Незначителен". Не бива да се изключва вероятността тези части от страната да бъдат засегнати от идващи от зоната с риск "Нисък"/или от Сърбия и Македония гръмотевични бури.

Извън най-топлите часове от денонощието/включително ранно сутрин или нощта - на места из страната ще има процеси от остатъчна конвекция, но повече от дъжд и слаба гръмотевична дейност не се очаква.

събота, 7 май 2016 г.

Прогноза за 08.05.16


Важи за периода от 09:00 часа на 08.05.16 до 06:00 часа на 09.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, малка/дребна по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд, вероятност за дребна по размер градушка ...

... Подробности ...
Висок циклон току западно от Иберия и друг над Румъния и Унгария ще определят всичко по-интересно, свързано с гръмотевичната активност на континента.

Южният пренос в ниската тропосфера към Балканите/България ще намери резултат в до 10 г/кг специфична влажност в граничния слой, в оградената с риск "Нисък" част от страната. В тази лабилна въздушна маса около обед и особено в следобедните часове ще се развиват гръмотевични бури, някои от тях допълнени от вятърен срез в слоя 0-6 км със скорост 10-15 м/с. Някоя от клетките ще има по-голям потенциал, с по-ясно изразени явления.

Малко по-слаби условия в зоната с риск "Незначителен", но в Северна България не бива да се подценява възможността за преминаване на също малко по-добре развита буря. В най-топлите часове от денонощието е възможно бризът да лимитира условията за развитие на конвекция по Черноморието, но такава, макар и по-слаба, да се развие в късните следобедни/вечерни, дори и нощни часове на понеделник.

петък, 6 май 2016 г.

Прогноза за 07.05.16


Важи за периода от 09:00 часа на 07.05.16 до 03:00 часа на 08.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна/малка по размер градушка ...

... Подробности ...
Висок циклон ще се спуска от север към Балканите с център в средата на денонощието над Западна Румъния. Друг такъв циклон, движещ се в източна посока, се чертае западно от Португалия. Неустойчива и в събота атмосфера на много места из континента, като внимание привлича Източна/Югоизточна Европа.

България не остава встрани. Малко преди, но главно след обед на много места из страната ще се образува купесто-дъждовна облачност. С обръщането на потока от северозапад - образувалите се бури, сравнително бавно подвижни, ще се придвижват в източна/югоизточна посока. Към обстановката GFS добавя 10-20 м/с вятърен срез - възможно е някои от бурите да получат по-добро развитие/по-дълъг живот, включително да бъдат и със суперклетъчен характер. Основните явления по обстановката ще са гръмотевичната дейност, дъжд, който при отделни бури ще бъде и за кратко интензивен, поява на дребна или малка по размер градушка.

четвъртък, 5 май 2016 г.

Прогноза за 06.05.16


Важи за периода от 09:00 часа на 06.05.16 до 03:00 часа на 07.05.16

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд, вероятност за дребна по размер градушка ...

... Подробности ...
Висок циклон над Източна Европа (с ядро с температура на 500 хПа под -24°) ще дестабилизира атмосферата над Източна/Югоизточна Европа, Европейска Русия. Друго място с условия за гръмотевична дейност ще бъде Югозападна Европа.

В неустойчивата атмосфера над нашата среда около обед и най-вече в следобедните часове ще се образуват гръмотевични бури с не голям потенциал. При наличния поток от североизток/север/северозапад, подобни бури ще навлизат и откъм Румъния. Все пак - заради възможността някоя от тях да придобие и малко по-добро развитие, явленията да бъдат малко по-добре изразени, се поставя риск "Незначителен".

сряда, 4 май 2016 г.

Прогноза за 05.05.16


Важи за периода от 06:00 часа на 05.05.16 до 03:00 часа на 06.05.16

... Без необходимост от поставяне на зона с риск ...

... Подробности ...
Висок циклон над Балканите/района на Черно море и втори на север, над Европейска Русия, ще продължат да дестабилизират атмосферата в Източна/Централна Европа. Друг висок циклон току западно от/над Португалия ще лабилизира атмосферата пък над крайния югозапад от континента.

Разпръснати, лимитирани условия за развитие на по-мощна конвекция в България за отбелязания период. Основните очаквания са за отделни конвективни валежи и гръмотевична дейност. Малка вероятност за дребнозърнеста градушка. Взимайки предвид коментираното - зона с риск няма да бъде поставяна.

вторник, 3 май 2016 г.

Прогноза за 04.05.16


Важи за периода от 06:00 часа на 04.05.16 до 00:00 часа на 05.05.16

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност и дъжд ...

... Подробности ...
Висок циклон над Балканите ще е причина за валежите там, също така около и над Черно море, Турция. Над изброените райони, прибавяйки Източна/Североизточна Европа, ще има условия за развитие на гръмотевични бури, локално с по-голям потенциал. Стабилна атмосфера, топло и слънчево време за западната част на континента под влиянието на гребен, разширяващ се от Северозападна Африка в посока Северно море.

С обръщане на потока от север-североизток, северозапад - при очаквани разкъсвания в облачното покритие, условия за по-сериозна конвекция ще има главно в Южна и Източна България. Образувалите се клетки ще бъдат с неособено добро вертикално развитие, като очакванията, свързани с тях, ще бъдат за гръмотевична дейност и дъжд. Малка вероятност за дребнозърнеста градушка.

понеделник, 2 май 2016 г.

Прогноза за 03.05.16


Важи за периода от 06:00 часа на 03.05.16 до 06:00 часа на 04.05.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за дъжд/интензивен дъжд, гръмотевична дейност, вероятност за дребна/малка по размер градушка ...

... Подробности ...
Висок циклон, причина за валежите в последните дни над Апенините и Западните Балкани, ще се придвижва в източна посока, динамизирайки времето и в нашия регион.

Прогнозата ще бъде разделена на две части.

Западна България/Централна Северна България. Прогнозираните високи стойности вода за изваляване, зоните на сходимост, бавно подвижните клетки, могат да намерят резултат в тази част на страната в по-продължителни (интензивни) валежи и не толкова в гръмотевична дейност.

Централна Северна България/Южна България/Източна България. Температурният градиент между ниската и средната тропосфера, 7-10 к/кг специфична влажност в граничния слой, покрити от югозападен пренос, както на 850 хПа, така и на 500 хПа (скорост до около 20 м/с), по-скоро налагат в тази част на страната риск "Нисък" да бъде поставен за вероятността за гръмотевични бури. На места тук освен гръмотевична дейност и дъжд (локално интензивен), акцент и за възможна дребнозърнеста/малка по размер градушка.