събота, 8 май 2010 г.

Екшънът над България - 6 & 7.05.10

Четвъртък и петък бяха много интензивни по отношение на екстремното време. Процесите започнаха в четвъртък в крайните СЗ райони. На сателитната снимка се вижда мощната буря над СЗ България в един от пиковите й моменти, както и мощната конвекция, която е имало в района.









От първата радарната снимка се вижда и интезитета на валежа, а от следващата - траекторията по която поеха някои от бурите. Образувайки се в Македония и Сърбия, държейки ССИ компонента на движение, те минаваха през СЗ България и продължаваха към Румъния.











На изображението долу, показващо гръмотевичната активност, се вижда, че такава е имала чак до нощните часове на четвъртък срещу петък. От очевидци имаме информация, че на места в СЗ България и в малките часове на петък е продължила тази активност - или около 12 часа активност на процесите, при започването им малко след обяд в четвъртък.



В петък вече добри параметри за развитие на бури имаше и за И България. Процесите за деня започнаха отново в обедните часове и отново над СЗ райони. С течение на деня, бурите започнаха да се развиват на изток по мащаб и сила. На последната снимка е оградена бурята, която изсипа невероятните 60л дъжд над Шумен само за час и половина.
















Радарни снимки. Такова ядро рядко се вижда в България (първата снимка). На следващата радарна снимка се вижда валежното ядро на бурята, малко след като изсипа едрата градушка над Кнежа.











Снимки от очевидци.
СЗ България, четвъртък:

















Кнежа, петък:











Видео от градоносната буря над Габрово в петък:

Няма коментари:

Публикуване на коментар