четвъртък, 2 декември 2010 г.

Първи удар на зимата след 10-ти декември

След продължителната и необичайна за ноември студена вълна над Западна Европа и Англия, времето там ще започне постепенно да се подобрява. Ключова стъпка, прогнозирана от текущите модели, е изграждането на Атлантически антициклон над Великобритания около 9-10-ти декември. За Великобритания това ще означава постепенно затопляне, но съхраняване на приземният студ и ниски сутрешни температури, които ще станат причина за поледици. По това време втора студена арктическа вълна ще се спусне от север към Европа. Бидейки блокирана от антицклона на запад, тя ще се насочи към Югоизточна Европа. За България това ще означава рязко понижение на температурите и повишена опасност от образуване на южен средиземноморски циклон, който да донесе обилни снеговалежи. Картата по-долу е от мултимодела към италианския сайт Meteogiornale. Tой комбинира и осреднява очакванията на основните модели.

Следните варианти в еволюцията на моделите трябва да се имат предвид и да бъдат следени в следващите дни.
1) Вероятно към момента моделите надценяват силата и стабилността на Антлантическия антициклон.
а) Ако антициклонът е по-слаб и нестабилен, това може да означава отклоняване на част от студа към Западна Европа и Англия, което може да доведе до забавянето и отслаблването му за България. При по-силно развитие на този сценарий, това би означавало дори продължаване на тенденцията към топло време, но към момента този сценарий е малко вероятен.
2) Ако антициклонът е позициониран по-западно - отново забавяне и отслабване на студената вълна за България.
3) Ако антицклонът наистина е твърде силен и навлезе по-източно в Западна Европа - това може да доведе до бързото преминаване на студената вълна през България с малко сняг.
4) Ако се запази текущата еволюция от GFS (глобален модел за прогнозиране на времето от САЩ), е възможно образуването на средиземноморски циклон и обилни снеговалежи в периода 11-15-ти декември.

Идеята ми за развитие на обстановката:
Студен фронт от северозапад, 10-ти срещу 11-ти, ще понижи рязко температурите и в цялата страна ще има снеговалежи до 5-10 см. В последстие - образуване на южен циклон около 13-14-ти декември, носещ обилни снеговалежи в Югоизточна България и по Черноморието.

Очаквайте актуализация на прогнозата в следващите дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар