сряда, 19 януари 2011 г.

Ветрови профил за района на Русе в следващите дни


Това е профилът на вятъра на различните височини за района на град Русе от днес до събота. На него добре може да се види скороста и посоката на вятъра в различните слоеве на атмосферата. Тези данни естестествено може да се намерят и на метео картите за различните геопотенциални височини. Удобството тук е, че всичко е на едно място, удобно за направа на една обща картина.
Ясно е, че определянето на основните гребени и долини по различните геопотенциални височини може да стане чрез силата и посоката на ветровете. Такава е идеята ми за тази диаграма.
В първата оградена зона (син цвят) се вижда, че профилът на вятъра чертае запазване на статуквото в момента - т.е. продължаване на мъгливото време, почти без вятър. Ако я нямаше мъглата, щяхме да си имаме хубаво, слънчево и топло за сезона време.
Следващата зона (нещо като оранжев цвят) вече е по-интересна, защото именно от нея се очертава времето да започне да се променя някъде около четвъртък. Забележете профила на вятъра в горната половина на атмосферата (от 500 до 200mb). Вижда се промяна в посоката му, който маркира настъпване на геопотенциална долина към нас. Тук вече си мисля, че мъглата над Русе ще почне да се руши, ще започне да се заоблачава, а в следващите дни ще има и условия за дъжд. Такава ще е тенденцията и до края на срока, който съм избрал.
Маркирал съм "застудяване" в последната зона (оградена в тъмен цвят) за часовете на събота, водейки се и от това, че в долния слой (от 1000 до 850mb) вятърът се обръща от север.

Източник на тази ветрова диаграма е сайтът на NOAA с модел GFS.
(За пълен размер на картинката, кликнете върху нея)

Няма коментари:

Публикуване на коментар