сряда, 23 февруари 2011 г.

Силни снеговалежи в Източна България - тази нощ и утре

Предстоят обилни снеговалежи за Източна България в следващите 30 часа. През нощта температурите ще паднат и валежите ще преминат в сняг дори и по Черноморието. Възможни са валежи от порядъка на 10-20 литра. Очаква се образуването на снежна покривка между 5 и 15 см.

Сателитна снимка от 12 ч и 30 мин , червената стрелка дава посоката на движение на облачната маса в следващите 30 часа.


Сборно изображение от турските радари- 12 ч и 50 мин:

4 коментара:

  1. Анонимен24/2/11 18:12

    За варна не се оправда прогнозата за обилен сняг,или се забавя засега....

    ОтговорИзтриване
  2. Да, за Варна не се оправда, но на много места в Източна България валя добре. В Бургас даже се натрупа много хубава СП.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/2/11 23:53

    А защо все пак така се получава мн често Варна е заобилокена от сняг,а в града няма? и конкретно сега?

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко зависи от конкретната обстановка. В случая потокът беше от югоизток, валежите идваха от морето и се придвижваха на северозапад. Варна оставаше южно от валежната линия която преминаваще от Царево до Слънчев Бряг. Така основните валежи минаваха на юг и на запад от града. Главната причина Варна да е заобиколена от сняг, а в града да няма такъв, е голямата температурна разлика до морето и 20-30 км на запад и на север от него. Такава разлика има дори и от центъра на града до крайните квартали, понякога до 2-3 градуса. От друга страна обикновенно валежите, които се движат по оснояния поток от запад на изток, отслабват стигайки до Варна.

    ОтговорИзтриване