вторник, 1 март 2011 г.

Торнадо удари о-в Родос - 23.02.11

Вече бяхме споменали, че над Западните и Южните Балкани има условия за първи за годината гръмотевични бури. В това се увериха и жителите на гръцкия о-в Родос, които преживяха истински ужас в следобеда на 23-ти февруари. Торнадо връхлита острова, като оставя разрушени магизини и сгради след себе си. Вихърът е бил със сила F2 и като по чудо не е взел жертви. Особено драматичен е следващият случай.
Семейство е играло карти в двора на къщата си и виждайки идващото към тях торнадо, се скриват вътре. Само доброто им прикриване ги е спасило, понеже торнадото е ударило къщата, оставяйки я полуразрушена и без покрив. Според разказите на членове от това семейство, вятърът е бил толкова силен, че е успял да повдигне и премести 2-3-тонен контейнер.
Нека погледнем и какво са прогнозирали метео картите за тази дата. В района е имало добри стойности на температурата на оросяване от 12-14 градуса и CAPE от 200-400J.

Всичко това е било добре подкрепено от SRH в слоя 0-3км със стойности 150-200м2/сек2, напълно достатъчни за да имаме подобно природно явление.

И накрая - две снимки на част от пораженията.


Снимки: Tinaki News

2 коментара:

  1. Анонимен4/3/11 14:45

    Здравейте!
    Не знам къде да пусна моя въпрос (не съм юзър на блогспот)...
    Отдавна ви следя публикациите, мога да кажа само БРАВО!
    Въпросът ми е: как бихте прогнозирали захлаждането от понеделник в БГ???? В какви граници са прогнозните температури на 1900 н.в.?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей и благодарим за оценката.
    Сега погледнах набързо и видях, че за понеделник и вторник се настаняват много ниски температури на 850hPa (около 1500 метра височина)- максималните ще бъдат около и под -10C. Като вземем предвид, че 1900м е на малко по-високо, можеш да си прецениш, какво горе-долу да очакваш... може би ще превалява и сняг. Аз лично бих тръгнал след сряда на планина.

    ОтговорИзтриване