четвъртък, 12 май 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 12.05.11



Важи за периода от 12.05.11 06GMT до 13.05.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за СЗ България и ЦС България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Нисък" се поставя за ЮЗ България, ЦЮ България главно за гръмотевична дейност, по-обилен конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя, с изключение на крайните части на СЗ България и СИ България, за цялата територия на България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


И през днешния ден геопотенциална cut-off област ще продължава да се намира ЮИ от България; обширна област на ниско налягане при земята ще присъства над Турция. Двете ще оказват влияние на времето над ЮИ части на Балканския полуостров.
Очакваната нестабилност за прогнозирания период няма да надвишава 200-300J MLCAPE; SBCAPE ще бъде с няколко стотин джаула повече. Всичко това ще бъде лишено от сериозен вятър в ниските, средните и високи слоеве...плитък и дълбок вятърен срез...SREH 0-3km.
Бурите ще имат по-голям потенциал в З райони, с очакваните там зони на конвергенция, адвекция и отсъствие/бързо преодоляване на CAP(CIN).
С добрите стойности на конвергенцията на влага над ЮЗ райони, очаквам именно там водата за изваляване да може да се реализира най-добре, водейки до локални по-обилни извалявания.
Нулевата Wet-bulb изотерма ще бъде отново на височина, подходяща за появана на ледени зърна във валежа на бурите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар