понеделник, 16 май 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 16.05.11


Важи за периода от 16.05.11 06GMT до 17.05.11 06GMT

Риск "Среден" се поставя за СЗ България, ЦЗ България и ЦС България главно за гръмотевична дейност, обилен конвективен валеж и средна градушка.

Риск "Нисък" се поставя за СЗ България, ЦЗ България, ЮЗ България, ЦЮ България и ЦС България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за СЗ България, ЦЗ България, ЮЗ България, ЦЮ България и СИ България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Геопотенциална ниска област над Адриатическо море ще се придвижва слабо в района; обширна област на ниско налягане при земята ще се простира от З части на Балканския п-ов до С Румъния... двете ще окажат влияние на времето през днешния ден в България, засилвайки потенциала за конвекция.
Вниманието днес ще е насочено към З и Ц части на страната.
В зоната с риск "Среден"... 600-700J MLCAPE, SREH 0-3km до около 225м2/сек2 и дълбок шиър до около 30м/сек ще доведат до условия за по-силни бури и вероятност за средна по размер градушка, въпреки че нулевата Wet-Bulb изотерма ще бъде на малко по-голяма височина... не са изключва възможността за ниски суперклетъчно-генезисни бури.
В зоната с риск "Нисък"... до около 300J MLCAPE и дълбок шиър до 15м/сек... бурите ще бъдат с по-малко мощ, като дребна градушка е твърде вероятна.
Зоните на конверенция на влага ще бъдат концентрирани над З половина на България, като това ще доведе до потенциала за локални обилни конвективни валежи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар