петък, 20 май 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 20.05.11


Важи за периода от 20.05.11 06GMT до 21.05.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за СИ България, ЦИ България и ЮИ България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за СИ България, ЦИ България и ЮИ България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Геопотенциален cut-off ще се позиционира бавно ЮИ от България; слаба конвергенция на влага ще има над И райони на страната; пак там, слаби стойности на Omega 700hPa разкриват потенциал за конвергенция... вертикални движения;
Липсата на вятърен срез в плитките и дълбоки слоеве; SREH 0-3км ще ограничи бурите откъм всякакви сериозни явления... все пак дребна градушка е възможна в зоната с риск "Нисък". В същата зона бурите ще бъдат малко по-организирани.

2 коментара:

  1. Анонимен20/5/11 22:25

    Браво!!!Отново точна прогноза макар че градушката в русе в малко повече е дошла от риск "нисък'и диапазона на бурите се е поразширил малко още.Но все пак както се казва на този свят няма нищо сигурно!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей!
    Когато правех прогнозата вчера, леко ме заблуди очакваната посока на бурите от страна на моделите. Те даваха бурите да се движат почти в права посока от север на юг, но днес бурите се движеха под по-голям ъгъл - на югозапад. Още преди обяд на сателита се виждаше точно тази посока и беше ясно, че някои бури ще излязат от зоните.
    Но така е, нищо сигурно няма на този свят и винаги трябва да се има едно на ум.

    ОтговорИзтриване