неделя, 12 юни 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 13.06.11


Важи за периода от 13.06.11 06GMT до 14.06.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за Ц България, ЦЮ България и СИ България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Нисък" се поставя за ЮЗ България главно за гръмотевична дейност, по-силен конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за цялата територия на България, с изключение на крайните СЗ части, главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Геопотенциален cut-off ще се намира СИ от България, ротирайки слабо над Украйна; при земята... приземна област на ниско налягане се прогнозира над Украйна... студен фронт ще пресича районите на И Европа, С от България... всичко това ще динамизира нестабилната атмосфера там, включително най-вече и И райони на България.
До 1000-1250J MLCAPE, изчислен за най-ниския слой с дебелина 0-1km, ще бъдат събрани най-вече над СИ България... изчисленият по този начин MLCAPE загатва и за по-високи стойности на SBCAPE... двете заедно увеличават вероятността валежът на бурите да е примесен с градушка.
Наличието на отрицателни стойности на Omega 700hPa и прогнозираните средни стойности на Lapse Rate 2000-4000km... загатват за по-лесно започване на конвекция и по-добро развитие на бурите в зоната с риск "Нисък".
Обстановката утре ще бъде лишена от джет стрийм в средните слоеве... локално не е изключено краткотрайни по-обилни валежи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар