събота, 16 юли 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 17.07.11


Важи за периода от 17.07.11 06GMT до 18.07.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за ЦС България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за почти цялата територия на България с изключение на И България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Във високите слоеве... short-wave долина З от България ще се движи бавно на И; при земята... слабо смущение се прогнозира З от България, което ще се движи бавно на И... двете заедно ще повишат потенциала за развитие на гръмотевична дейност през утрешния ден.
Горещото време от последните дни ще продължи да бъде изразено в натрупване на голяма нестабилност.
Зоната с риск "Нисък"... над 2000J SBCAPE и над 1000J MLCAPE ще успеят да се реализират в по-голяма степен. Предвид джет стрийма на 500hPa, се очаква образувалите се гръмотевични бури да не бъдат статични. Въпреки по-голямото от днес количество вода за изваляване, рискът за обилни конвективни валежи не е голям. Въпреки високите стойности на CAPE и до около 10-12m/s дълбок вятърен срез, предвид височината на нулевата Wet-Bulb изотерма, не се очакват големи размери в ледените зърна на падналата градушка. Възмжно е част от гръмотевичните бури да имат и суперклетъчен характер.
Зоната с риск "Незначителен"... основният акцент тук ще бъде върху по-локалния характер на гръмотевичните бури. Конвективните клетки ще бъдат с по-слаб потенциал... не бива да се изключва и вероятността на места валежът да е примесен с дребна градушка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар