понеделник, 31 октомври 2011 г.

Екстремно време за бреговите райони на Франция?



Първият поглед за четвъртък показва заформяне на доста интересни условия за части от крайбрежните райони на Франция, особено ЮЗ и Ю райони. Както се вижда, голяма част от топлият и влажен нестабилен въздух ще остане извън вътрешността на сушата, което ни кара да фаворизираме тези райони. Освен от силен вятър, тези места ще са заплашени от появата на водни вихри/торнада.
Дълбок циклон на СЗ и мощна долина във високите слоеве определено ще раздвижат атмосферата  в този край на Европа. Без да броим валежите, не само във Франция, но и на много други места от З Европа, акцентът ще попадне върху ветровитото време.

неделя, 30 октомври 2011 г.

Историческа снежна обстановка в САЩ

След като по медиите вече изтече новината, че части от И крайбрежие на САЩ са ударени от най-силната октомврийска зимна буря, нека видим прогреса на обстановката и за днес. Североизточния циклон ще продължава да провлачва по крайбрежието, носейки силни ветрове, валежи от сняг и дъжд. В случая разглеждаме района, който днес ще е застрашен от нови снеговалежи и даже снежни бури. Това ще са американският щат Мейн и канадските области Ню Брънсуик, и Нова Скотиа.
На изображението отгоре са обозначени условията, които пораждат тази обстановка; вижда се добре и мощния циклон, както и областта от високо налягане.

събота, 29 октомври 2011 г.

Стабилно в България, чадъри далеч на северозапад

И през следващите няколко дни обстановката в България ще остане непроменена. На картата отгоре със синя стрелка виждате границата за основните тенденции в Европа за няколко срока напред.
В зоната, в която попада и България, със задържането на антициклоналния похлупак, ще преобладават предимно по-хладни температури, с не толкова добро затопляне, с минимални вероятности за валеж.
Зоната, обхващаща почти цяла Европа, под влиянието на геопотенциален гребен, в следващите дни ще се наслаждава на предимно топло време, а топлите и влажни преноси, локално ще създадат условия за валежи/гръмотевични бури.
Местата, попадащи от другата страна на синята стрелка, под влиянието на приземни области от ниско налягане/геопотенциални долини във височина, ще бъдат под дъжд и вятър, с предимно ниски температури.
Развитието тази обстановка за по-дълъг период: стабилното време за България ще се запази, докато по-сериозни валежи ще обхванат З Европа/З Средиземноморие.

вторник, 25 октомври 2011 г.

Обширен студен фронт над З Европа

Отново можем да направим бърз анализ на актуалната обстановка в Европа, поглеждайки една последните сателитни снимки. Впечатляващ студен фронт, свързан с циклон З от Британия, буквално разполовява цяла З Европа, стигайки чак до С брегове на Африка. Метеослужбата във Великобритания очаква опасност от наводнения на места. В районите, оградени от жълта зона, в момента има интензивна гръмотевична дейност.
Над Ц и И Европа времето е доста по-скучно, като тези райони са под похлупака на антициклон. На сателитната снимка добре може да се види и множеството места с мъгли и ниска облачност.
Тази обстановка ще продължи да се развива по-динамично главно в З и Ц райони на Европа, докато в България съществена промяна на времето не може да се очаква.

Предстои интересно време за З Средиземноморие

Последните карти на WRF модела загатват за интересна обстановка идващия четвъртък в З райони на Средиземно море (оградените зони на картите отгоре). Геопотенциална долина в ниските и високи слоеве на атмосферата, област от ниско налягане при земята, ще динамизират насъбралата се нестабилност там, давайки условия за развитие на гръмотевични бури с не лош потенциал. Предвид периода от годината в който сме, по-голямата част от нестабилността ще бъде в морето, оставяйки за сушата предимно силни ветрове и дъжд (обилни валежи на места са твърде вероятни). Всичко това, събирайки го към температурата на водата от последния репорт и тази във височина, ни карат да не изключваме вероятността от поява на водни вихри.

неделя, 23 октомври 2011 г.

Интензивна градушка в Стратфорд, Оклахома (САЩ) - 22.10.11

Благоприятно разположени при земята област от високо налягане и област от ниско налягане, заредиха с необходимата топлина и влага райони от Тексас и Оклахома, като от реализираната нестабилност бяха заформени не лоши гръмотевични бури. Видеото по-долу показва част от градоносния валеж, като в момент от него, градушката е била с размери до топка за тенис. Две от основните метео карти за този ден (показани над текста) са очаквали около 2000J CAPE и до около 20m/s дълбок вятърен срез.

Сезонът на мъгливото време започна

Отново голяма част от Европа е под антициклонален капак (зоната, обозначена с H) и вече на много места из континента все повече ще се виждат ниска облачност и мъгли. Така ще бъде и в България, поне в следващите няколко дни, като скучното време в някои райони ще бъде лишено от късното есенно слънце, получавайки за сметка на това, по-хладни маси от СИ-С.
В същото време, З райони на Европа ще бъдат под акцента на вятъра и дъжда, благодарение на област от ниско налягане (L), западно от Британия.
Прогрес на обстановката до края на идващата седмица: антициклонът бавно ще се изтегли, отстъпвайки място за обилни валежи в З Средиземноморие. В България антициклоналното време ще продължи.

сряда, 19 октомври 2011 г.

Силна градоносна буря на о-в Лефкада, Гърция - 14.10.11

Екстремното време в нашия регион се прояви в изминалия петък със страхотна градоносна буря на о-в Лефкада, намиращ се по западното крайбрежие на Гърция. Валежът е продължил 10 минути, образувайки и солидна покривка от ледените зърна.
Отгоре може да видите, как са изглеждали две от метео картите за тази дата. Вижда се долината в ниските слоеве, както и областта от ниско налягане при земята, причина за реализиране на екстремна обстановка в този регион.
Видео от бурята може да видите ТУК.

събота, 15 октомври 2011 г.

Воден вихър край Порто Сант'Елпидио, Италия - 09.10.11

На това красиво несупеклетъчно явление станаха свидетели жителите на италианското адриатическо градче миналата неделя. Водният вихър, забелязан в сутрешните часове, не е причинил никакви щети и до разпадането си е останал в морето.

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Условия за по-обилни валежи в Ю България

При очакваните валежи днес в страната, една зона прави по-сериозно впечатление. Южните части на България изглежда, че са с условия за по-обилни валежи. Спускащ се студен въздух от С и вмъкващ се по-топъл и влажен въздух от Ю, фаворизират именно тези райони. Водата за изваляване в атмосферата, зоните на конвергенция и 0-2km поток влага, затвърждават този изглед за днешния ден. Наличието на конвективни, слабоорганизирани процеси, също е вероятно.
Извън нашата страна - места от Балканския п-ов също са с условията за по-обилни валежи.

сряда, 12 октомври 2011 г.

Торнадо в област Балъкесир, Турция - 09.10.11

Със следващото видео продължаваме темата за екстремното време в Западна Турция, в края на миналата седмица. Любителско видео е заснело може би точно това торнадо, за което имахме съмнения, че е причинило щетитите, описани в тази публикация.

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Западна Турция след екстремната неделя

Очакванията за екстремна обстановка в западните райони на Турция се сбъднаха. Днес вече има данни за различни поражения (разрушени покриви и постройки, паднали стълбове), ранени, а даже и един смъртен случай. Има предположения, че част от щетите са причинени от торнадо, за което загатват и снимките отдолу. Като за капак тези райони бяха заляти и от наводнения, причинени от обилни валежи.
Няколко снимки от щетите:






събота, 8 октомври 2011 г.

Тропически бури: Изглед за началото на следващата седмица

Време е отново да хвърлим поглед към тропическите райони на Земята и да видим, какво прогнозира един от моделите за там. Започваме с най-интересния район към момента.

Източен Пасифик и Атлантически океан.
Цели три бури има тук, две от тях в Източния Пасифик (Irwin и Jova) и една в Атлантика (Philippe). По позната картинка Philippe също ще поеме на С, появявайки се и на европейските карти като екс-ураган. В района З от Мексико се прогнозира, след като вече Irwin е ураган, това да се случи и с Jova. Със сигурност в следващите дни няма да искате да живеете по това крайбрежие на латинската държава.

Западен Пасифик и Австралийски регион
Така коментираният в последните седмици Западен Пасифик изглежда, че отново ще се пробуди, макар и към момента не толкова сериозно. Обозначението "TS" най-вероятно ще бъде тропическа буря, почти вече до бреговете на Филипините", като към момента е рано да се каже, дали ще прерастне в тайфун.
По-малко от месец преди началото на тропическите циклони в Австралийския регион се вижда, че все още всичко е спокойно.

Индийски океан
И тук сезонът все още не е започнал, като се вижда, че обстановката също ще е спокойна. Нека все пак кажем, че само преди няколко дни имаше депресия, която по бегли спомени, не успя да достигне и до тропическа буря.

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Втори поглед: Сняг в България, торнада в Турция?

И днешните модели продължават да затвърждават коренната промяна на времето, която ни очаква в края на седмицата. Акцентираме отново на нашия регион. Докато в България неделята ще донесе сняг по високите места из планините, ЮЗ Турция с прилежащата брегова ивица са под заплахата за никак не лоши гръмотевични бури, с възможен потенциал за торнада. Във високите слоеве геопотенциална долина ще осигури силен джет стрийм, докато при земята средиземноморски циклон ще лабилизира атмосферата там, доставяйки и така необходимия нискослоен джет стрийм. Картата за точката на оросяване също затвърждава потенциала на обстановката.
500hPa
850hPa
Dew point

Обстановката в коментирания район ще продължим да следим и в следващите дни. За сметка на това, шансът в България за развитие на гръмотевични бури е твърде минимален.

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Първи поглед: края на седмицата

От днешна гледна точка изглежда, че краят на седмицата в нашия район на континента ще бъде интересен и доста по-различен. Ще имаме коренно различно време от спокойните и слънчеви есенни дни.
Отгоре са картите за 500hPa и MSLP на британската метеослужба за неделя. Върху тях е направен по-общ анализ за това, което очакваме за коментирания срок. Дълбока геопотенциална долина ще носи доста хладно, ветровито и дъждовно време за Ц част от континента. От двете страни на оградената зона времето ще бъде сравнително топло.
По-обилни се очертават да бъдат валежите в оградената зона на картата за атмосферното налягане, спрямо земната повърхност.

Екипът на блога ще следи обстановката и при очертаване на по-екстремни явления, ще бъде направена прогноза.

неделя, 2 октомври 2011 г.

Нов ураган тръгва към района на Европа?

Стигналият по-рано днес 3-та категория ураган Ophelia, по всичко изглежда, че ще поеме към З/СЗ части на Европа. Към това ни насочва анализът на GFS от 00Z на 2.10.2011. Благоприятното разположение на мощен антициклон над Средния Атлантик и подобен над И части на Северна Америка (оградени в бяло зони), ще подпомогнат урагана, вече като тропическа буря, да наближи европейската континентална част. Ако всичко това се случи, то без съмнение ще окаже влияние на времето в Европа, че дори и в България.