сряда, 4 януари 2012 г.

Торнада в Англия - 03.01.12

Поне два репорта за торнада има от вчерашния ден, вследствие на преминаването на дълбокия циклон, за който акцентирахме тази нощ. Най-вероятно торнадата не са били суперклетъчни, а такива, които се образуват в шквалови линии, при слаба нестабилност, но голяма динамика (високи стойности на вятърния срез и SREH) особено в слоя до 0-1..2km. Този тип торнада са известни и като квази-линейни и се характеризират с по-малкия си потенциал, влизайки в категориите EF0 и EF1. Разбира се, при малко по-висока нестабилност, не бива да се изключва образуването на малки (ниски) суперклетки в шкваловите линии.
Конкретно за вчерашния ден. Едно от торнадата е преминало през лондонски квартал, няма жертви, но има поражения по покривите на сградите и паднали дървета. Второто торнадо е било в Клактън, област Есекс. Освен пораженията, вследствие на силния вятър, вихърът е бил придружен от силен дъжд, който е наводнил повечето улици в града.
Сателитните изображения и приземните анализи показват, че в момента циклонът, именуван като Ulli, се намира в района на Ботаническия залив с налягане в центъра от 960hPa. Силни ветрове брулят северните райони на Полша, Литва, Латвия и Естония.

Няма коментари:

Публикуване на коментар