неделя, 5 февруари 2012 г.

Обзор на тропиците (към 05.02.12)

Редовният ни обзор към актуалната обстановка в тропическите райони този път среща една доста спокойна картина. Две системи заслужават внимание - едната се намира в Коралово море, край И брегове на Австралия, а другата - в район на Карибите.

Бурята в Австралийския регион, именувана на Jasmine, ще продължи в следващите дни отдалечаването си на изток. Това, което се вижда от различните сателитни източници, е вече добре организиран и компактен център, но твърде слаба оutflow структура. Температурата на океана е сравнително висока (около 29 градуса), но силният вятърен срез на С от бурята, според мен е причина тя да е все още слаба. На Ю от бурята е зоната с по-нисък и благоприятен срез, температурата на водата остава висока, затова, при прогнозираната ИЮИ траектория, условията за засилване на Jasmine са налице. Районите под внимание са о-ви Ванауту и Нова Каледония.

Другата буря, на която ще обърнем внимание, се намира на границата между Карибско море и Мексиканския залив. Водите в района на Карибите са сравнително високи (27... 28 градуса), което предоставя възможност вече извън сезона в Атлантика, да видим "топла" буря в Мексиканския залив. Самата буря представлява зона от струпана и неорганизирана конвекция, недълбока, като аз лично бих поставил 15% шанс тази система да се развие в нещо по-сериозно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар