понеделник, 13 февруари 2012 г.

Обзор на тропиците (към 13.02.12). Опасност за Мадагаскар!

Започваме редовния ни обзор за това, което се случва из тропическите води, с потенциално опасният Силен тропически циклон Giovanna, който в момента е 4-та категория (225км/ч сила на вятъра) и буквално ще се вреже централно в островната държава. Не искам да бъда лош пророк, но тази буря определено може да бъде една от най-зловещите за Мадагаскар.
На сат изображение се вижда много здрава стена около окото, която е започнала частично да се руши там, където има допир със сушата. Водите в региона са 30+ градуса, чудесно гориво за този звяр. Едва ли някой се съмнява, че бурята ще премине през острова. След това на път е Мозамбишкият канал и под основна опасност - самият Мозамбик, както и части от Замбия и ЮАР. Ще следим и занапред прогреса на тропическия циклон.
На следващото сат изображение е именуваната, но извън категориите тропическа буря Jasmine. Намира се около о-вите Фиджи и Самоа, с прогноза да поеме на юг, към по-студените води на Южния Пасифик. Там бурята ще започне да се руши.
И накрая завършваме с нова буря в Индийския океан, намираща се ЮЗ от Индонезия. Нямам данни за силата на нейните ветрове и затова не знам дали даже не се води тропическа депресия. Бурята между другото не е с никак лоши шансове да съществува поне още няколко дни, развивайки се в благоприятни условия.

1 коментар:

  1. Не мога и да си представя ако някаква такава буря мине през България... нас снегът ни изненадва всяка година, камоли нещо подобно. Късметлий сме, че живеем на такова място, жалкото е, че не го ценим.

    ОтговорИзтриване