събота, 10 март 2012 г.

Впечатляваща буря над С Африка - 10/11.03.12

Забележителна циклонална система е активна в момента над С Африка. Циклонът се зароди над Сахара и бавно прогресира на север; изграждайки се, бурята атакува Средиземноморието с ветрове над 120км/ч; втората опасност от нея са проливните дъждове, които ще се изсипят в коментираните райони; прашни (пясъчни) бури също се вихрят в момента. Рядко се вижда такова ярко изобразяване на облачността в IR-режима на сателитите, така както се вижда на сателитното изображение, приложено най-отгоре. Подобни случаи съм срещал при облачност, достигнала високите етажи в атмосферата и при пренос на прах, идващ от Сахара. На цветното изображение отдолу в тъмно червен цвят е изобразена високата облачност, а в розов - наличие на прах (пясък).
Моделът GFS прогнозира бурята да стационира до северните брегове на Африка, носейки валежи от бреговете на Алжир до ЮЗ райони на България. И в момента се вижда (сателитната снимка отгоре), че облачността от тази циклонална система вече е достигнала и до България. Няма да е изненадващо на места да превалят и "кални" валежи. Друг любопитен момент с тази буря е, че при достигане и навлизайки над Средиземно море, тя ще придобие "топъл" характер, т.е. черти типични за бури, които се развиват в тропическите райони.
Прогнозите на GFS за следващите дни е, циклонът да се придвижва бавно на ИСИ, достигайки района на Ю Гърция, Кипър във втората половина на неделния ден.


Няма коментари:

Публикуване на коментар