вторник, 20 март 2012 г.

Първа пролет или последна зима?

Днес е началото на астрономическата пролет. Тези дни беше рекордно топло за това време на годината - много градове прехвърлиха топлите дори и за май 25 градуса. А само до преди месец, месец и половина отчитахме същите температури, само че с един мразовит "–" отпред. Да не би случайно да преминахме от зима направо на лято? Да не бързаме с изводите. Както има една поговорка - една птичка пролет не прави. По същия начин и два-три дни топло време (макар и рекордно) не са достатъчни, за да обявим началото на пролетта и окончателния край на зимата. А и имаме много солидни доводи, да не го правим.

Погледнете тази карта. На нея е показана състоянието на морския лед и снежната покривка около Европа:



Вижда се ясно, че на североизток от България, в Русия, е все още зима и има снежна покривка. Даже в момента (20 Март) в Москва вали сняг. С една дума, ако се смени циркулацията и има нахлуване от североизток, то би могло да бъде достатъчно студено за валежи от сняг, дори и в равнините.
А дали ще има такова нахлуване? Отговора е по-скоро да. В момента над Северно море се изгражда мощен антициклон, които с периферията си ще докара студена въздушна маса в нашия регион. Ако студеното нахлуване обхване и топлите морета около Балканите това от своя своя би генерирало циклон и валежи над страната, които в зависимост от дълбочината и интензивността на студеното нахлуване биха били или от дъжд и в планините сняг, или от повсеместен сняг и няколкодневна снежна покривка в равнините. Дори и да няма циклон, не са изключени орографски извалявания по северните склонове и високите места, а мразът е почти сигурен.
С една дума пролетта дойде, чакаме първия пролетен сняг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар