четвъртък, 19 април 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 20.04.12


Важи за периода от 20.04.12 06GMT до 21.04.12 06GMT

Риск “Незначителен” се поставя за З България и части от Ц България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и локална дребна градушка.

Риск “Незначителен” се поставя за И България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Последните анализи показват геопотенциална долина заемаща обширна част от Европа, простирайки се от Великобритания до З райони на Черно море; при земята... многоцентрова област от ниско налягане заема по-голямата част от континента... тенденцията ще се запази и през утрешния ден.
З България... Ц България... под 600 джаула CAPE, съчетани с не лош температурен градиент се прогнозират за СЗ България, давайки условия за развитие на по-организирана гръм дейност, при която, въпреки липсата на силен вятърен срез, локална дребна градушка не бива да бъде изключвана... температурите във височина остават много ниски, с не висока нулева изотерма.
И България... това е вторият район, който сме отбелязали, за по-организирана гръм дейност, бъдейки концентрирани в него под 500 джаула CAPE, пресичани с известен вятърен срез за 6км слой от атмосферата... И тук GFS дава достатъчно ниски температури на параметъра EL, затвърждавайки очакванията ни.
Не оградената част от страната попада в графата “Под риск “Незначителен””, като конв дейност с валежи не бива да бъде изключвана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар