четвъртък, 31 май 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 01.06.12


Важи за периода от 01.0612 06GMT до 02.06.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за ЮЗ България, ЦЮ България и И България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и малка/средна по размер градушка.

Риск “Незначителен” се поставя за цялата територия на България, с изключение на части от С България, главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и локална дребна градушка.


Обширна област от ниско налягане обхваща районите от Скандинавия почти до Ю Балкани... в южната й периферия се прогнозира до около 1000 джаула MLCAPE; във височина... обширна долина над С и Ц части на континента ще прогресира на И с джет максимум от 30-35м/с над части от З и Ц Европа.
И България... за тази част от страната се прогнозира най-сериозната нестабилност, която само локално ще бъде подкрепена от около 10м/с вятърен срез в слоя до 6км... слаба ще бъде скоростта на вятъра на 500хПа; резките темп градиенти във височина, както и очакваните под -14С на 500хПа, подсказват за условия за градоносен валеж... не бива да бъде изключвана възможността локално размерът на ледените зърна да надминава големина на маслина. Бурите... с предимно пулсиращ характер... ще имат потенциала и за по-обилни конв извалявания из всички райони в зоната с риск НСК.
Районите с риск НЗЧТ... по-слабата нестабилност и не толкова фаворитна среда ще реализират по-кратко живущи гръм клетки... част от тях е възможно да бъдат по-интензивни... дребна по размер градушка е възможна на места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар