понеделник, 14 май 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 15.05.12


Важи за периода от 15.05.12 06GMT до 16.05.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за Източна България за обилни конвективни валежи, гръмотевична дейност, силен вятър и вероятност за градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част на страната без крайните югозападни райони за същата опасност.


Утре страната ни ще е под влияние на средиземноморски циклон. Ще се създаде силно валежна обстановка. Източните райони преди пладне ще са под влияние на топлия сектор на циклона и там ще се генерира нестабилност до 700J/kg MLCAPЕ. Нестабилността ще се пресече с умерен шиър, до 15-20м/с DLS. Ще има и LLS около 10м/с. С придвижването на студения фронт на циклона на изток в източните райони ще се развият гръмотевични бури. Те ще са добре организирани, има голяма вероятност от възникването на шквалова линия, както и отделни суперклетки. Бурите ще носят със себе си опасност най-вече от интензивни валежи, поради много високите стойности на влажността и водата за изваляване. Възможна е и дребна градушка. Особено опасно ще е в югоизточните райони, там рискът ще се доближава до риск "Среден".
В останалата част на страната също се очакват обилни валежи, които обаче няма да са конвективни. Най-големи количества валежи се очакват в централна северна България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар