събота, 19 май 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 20.05.12


Важи за периода от 20.05.12 06GMT до 21.05.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за части от Ц България и части от И България главно за конвективен валеж, гръмотевична дейност и по-малко за дребна по размер градушка.

Риск “Незначителен” се поставя за цялата територия на България, с изключение на СЗ България и части от ЦС България, главно за конвективен валеж и гръмотевична дейност


Моментната сат снимка показва изтегляща се на З конв/неконв облачност със слаби превалявания над Ц и З райони... над И части от страната настъпва изясняване; за утрешния ден моделите се консолидират за център на плитка област от ниско налягане около З брегове на Черно море... затворена ниска област във височина се прогнозира за района на СЗ Турция.
Прибавяйки прогнозираните 500+ CAPE, по-организирани гръм бури ще се образуват главно в И половина на страната... гръм клетки няма да бъдат подкрепени от вятърен срез, като такъв се прогнозира само за крайни райони от България; прогнозираната валежна вода в атмосферата... по-ниските бази на места... очакваната бавно подвижност на гръм клетки, както и зоните с конвергенция, ще доведат до условия за локални по-обилни извалявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар