събота, 26 май 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 26.05.12


Важи за периода от 26.05.12 06GMT до 27.05.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за ЮЗ България и ЦЮ България главно за по-обилни конвективни валежи, гръмотевична дейност и по-малко за неконвективни валежи.

Риск “Незначителен” се поставя за З България и Ц България главно за конвективен/неконвективен валеж и по-малко за гръмотевична дейност.


Многоцентрова плитка област от ниско налягане се прогнозира за най-южните части от континента/районите на Средиземноморието; център на плитка област от ниско налягане, със съпътстваща фронтална зона се прогнозира за районът на Ю Балкани; във височина... долина, разпростираща се от районите на Европейска Русия до районът на Адриатическо море, ще прогресира бавно на И.
Високи количества вода за изваляване в слоя до 300хПа се прогнозира за нашата страна; с условия тази вода в голямата си част да бъде почти изцяло реализирана като паднал валеж... вероятността за по-обилни локални конв/неконв извалявания ще има в НСК зоната, като за там ще са по-добри условията и за гръм дейност, предвид по-големия темп градиент във височина... това се подкрепя и от по-ниските стойности на EL температурата. До 10-15м/с вятърен срез в слоя 0-6км засилва предпоставките за по-дълбока конвекция в коментирания регион.
Районите от страната с риск НЗЧТ/извън зона на риск... водещо явление ще бъдат валежите... с конв характер в зоната с риск НЗЧТ и с предимно неконв характер в районите от страната извън зона на риск. Локални по-обилни извалявания са възможни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар