петък, 13 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 13.07.12

Важи за периода от 13.07.12 06GMT до 14.07.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за планините на югозападна България главно за конвективен валеж и силен вятър.

Риск "Незначителен" се поставя за североизточните райони и Източна Стара планина за обилен конвективен валеж, силен вятър и градушка.


През нощта през страната ще премине атмосферно смущение и главно в крайните северозападни райони ще превали и прегърми. В останалата част на страната влагата в атмосферата ще е твърде ниска за да се генерират по-сериозни бури.
Утре западният поток над страната временно ще се обърне от изток. Ще нахлуе по-влажна въздушна маса, в резултат над доста голяма територия ще се генерират умерени количества MLCAPE(~1000J/kg). Срезът на вятъра ще е до умерен, около 10м/с DLS и ще бъде directional. Количествата вода за изваляване ще бъдат също умерени в северните райони. На пръв поглед добри условия, обаче ще има значително количество CIN и също така ще липсват смущения при земята, които да дадат начало на по-дълбока конвекция. Слагаме риск в планинските райони с акцент върху Стара планина, която ще е в зона с повече влага, както и до морето, където освен че влагата ще е още по-добра, е възможно бризовата циркулация да доведе до образуването на някои бури. Отново очакванията са твърде малка площ да бъде засегната от подобни явления.

Няма коментари:

Публикуване на коментар