понеделник, 23 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 24.07.12


Важи за периода от 23.07.12 21GMT до 25.07.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за централната и северна част на западна България главно за обилен конвективен валеж, гръмотевична дейност и силни пориви на вятъра.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част на западна България главно за конвективен валеж, гръмотевична дейност и силни пориви на вятъра.


Утре страната ни ще е в челната част на висока долина с център централното Средиземноморие.

... нощта на 24.07.12...
Активните процеси, свързани с нея, ще засегнат обаче най-вече западните райони и ще са най-добре изразени тази нощ, когато от изток-североизток ще нахлуе влажен въздух и в северозападните райони ще се генерира значително количество вода за изваляване. Ще има и доста силни вертикални движения на 700хпа. Срезът на вятъра ще е умерен до силен, 15-20м/с DLS. Моделите не дават нестабилност в нощните часове, но тогава тя е замаскирана, а при очакваната адвекция на влага условията за нощна конвекция ще са добри. Атмосферата ще е топла и градушки са малко вероятни, още по-малко едри такива, но никога не са изключени. Накратко, през нощта се очаква образуването на добре организирани гръмотевични бури в централна западна България, които ще носят опасност от локални интензивни валежи. Силни пориви на вятъра също се очакват, тъй като атмосферата ще е топла и относителната влажност на въздуха няма да е много висока.

...денят на 24.07.12...
Утре през деня условията ще се влошат. Количествата нестабилност, които ще се генерират, ще са малки, до 5-600J/kg. Вятърният срез остава, водата за изваляване ще е по-малко, но все пак умерена като количество, както и вертикалните движения ще са по-слаби и локализирани около планините. Все пак отново се очакват гръмотевични бури, сравнително добре организирани, които ще носят опасност от интензивни валежи и вятър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар