понеделник, 27 август 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 27.08.12

Важи за периода от 27.08.12 06GMT до 28.08.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за цялата страна без североизточните райони главно за конвективен валеж и гръмотевична дейност.

Риск "Нисък" се поставя за североизточна България главно за обилен конвективен валеж, градушка, гръмотевична дейност и силни пориви на вятъра.


Утре ще настъпи чувствителна промяна на времето над страната. Ще я донесе студен фронт от северозапад. В резултат на него ще се създадат условия за бури на места.
Още от сутринта фронтът ще премине през западна България. Ще има малки количества нестабилност, които обаче ще се освободят, понеже се очаква образуването на геострофичен максимум, свързан с фронта, в челото на който ще се създадат вертикални движения, които ще дадат тласък на бурите. Вятърният срез ще бъде умерен до силен, което ще доведе до добре организирани клетки, но поради ниската нестабилност и вода за изваляване не се очакват сериозни явления в западните райони, възможен е локален пороен дъжд, както и гръмотевична дейност. Ниската влажност на въздуха като цяло сериозно ще ограничи потенциала на обстановката, поради което тези явления ще са на много малко места. През деня фронтът ще се движи на изток към зони с повече вода за изваляване и нестабилност. Поради това и умерения вятърен срез, в източните и най-вече североизточните райони са възможни и по-сериозни бури, с градушки, силен вятър, дори има условия за локални суперклетки. И все пак главната опасност ще бъде отново обилен конвективен валеж, поради високите стойности на водата за изваляване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар