четвъртък, 24 януари 2013 г.

Първи поглед: Времето в България през уикенда


(важи за периода от 250113 18гмт - 280113 06гмт)

Очертава се интересен уикенд за нашата страна, ще имаме застудяване, снеговалежи, дъжд, вятър и нова снежна покривка в ниското и увеличаване на снежната покривка по планините. Сега ще направим първи поглед за уикенда, като оставяме отворена вратичка при промяна на вижданията на моделите. В случая, графиките по-долу са въз основа на нощното и сутрешното обновление, съответно на ECMWF и GFS.

Зимна обстановка

Маркираната зона е тази, която според мен, заслужава внимание. Като мащабност, тук изглежда, че ще вали най-много сняг, ще бъде ветровито, ще има условия за навявания. Бързам да уточня, това, че липсва оградена зона на други места из страната, съвсем не означава, че на други места не е възможно също да се извали добре, но най-вероятно ще бъде по-локално. Такива места могат да бъдат селищата около планините.

Дъжд

Моделите тук се консолидират (прибавяйки към горе изброените УКМО и НАЕ) - много дъжд ще падне по време на коментирания период в оградената зона. Особено внимание трябва да се отдели на крайните централни южни райони. Към края/втората половина на обстановката дъждът ще преминава в сняг, като все още имам колебания за сериозно акумулиране на снежна покривка в ниското.

Планините
Завършваме с планините. Ще вали сняг, ще се трупа снежна покривка, като най-обилен ми се струва, че ще бъде снеговалежът в Родопите. Няма да е изненада, ако до понеделник снежната покривка там се увеличи с 1 метър.

Ще продължим да следим обновленията на основните модели. При драстична промяна на очакванията им, или на стената ни във фейсбук, или тук в блога, ще направим нов коментар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар