четвъртък, 4 април 2013 г.

Първа сериозна обстановка в САЩ в началото на следващата седмица?


Днес екстремният метеоролог Рийд Тимър сподели този прогностичен сондаж и ходограф за началото на следващата седмица за щата Оклахома, за когато все повече се очаква първия outbreak в САЩ за тази година.
Нека разгледаме малко по-добре този сондаж, за да се опитаме да прогнозираме, какви бури да очакваме. Започваме с базата на бурята, която ще бъде сравнително ниска - LCL (lifted condensation level) и CCL (convective condensation level) ще са на височина някъде между 830хПа и 880хПа. "Правилото" за силни бури казва, че LFC (level of free convection) трябва да е близко до LCL, затова търсим и него - в случая би трябвало да е около 800хПа. Позиционирайки го, ще придобием представа за един много важен параметър - CAPE (convective available potential energy). Между другото, CIN (convective inhibition) ще е със стойности, които не биха попречили на развитието на бурята; CAPE обаче ще изглежда впечатляващо- кривата на PLR (parcel lapse rate) ще загради един доста хубав профил на CAPE, с пресечна точка на EL (equilibrium level; някъде между 250хПа и 200хПа). Това говори за много нестабилна атмосфера, дълбока конвекция и много развити във височина бури. За това, че CAPE никак няма да е в малки стойности, можем да преценим и от стръмния температурен градиент, особено между 800хПа и 600хПа.
Ще бъде ли бурята обаче суперклетъчна? За целта ще погледнем профила на вятъра, представен  ни в дясната част на сондажа. Какво виждаме там? Чудесно "извъртане" на посоката на вятъра във височина, както и никак не лошите стойности на скоростта на вятъра по различните етажи. Това си е профил на вятърния срез за суперклетъчни бури, които биха произвели и торнадо.
За същото говори и приложеният ходограф, при който отново добре се вижда изменението на посоката на вятъра във височина.
И така обобщено можем да кажем, че в действителност, в началото на следващата седмица, някои райони на САЩ ще бъдат с условия на крайно нестабилна атмосфера, в която биха се зародили бури с ротиращ ъпдрафт и в която торнадата ще бъдат очаквано явление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар