петък, 17 май 2013 г.

Силна буря над Русе - 17.05.13


Като неприятно съвпадение, точно когато над България се появиха едни от най-добрите условия за гръмотевични бури в последните сезони, нашият блог нямаше възможност за прогноза или акцент. Но пък каква обстановка наистина. В условия с MLCAPE около 1000J, вятърен срез достигащ 20м/с за слоя 0-6км и доброто обръщане на ветровете във височина, намиращо резултат в 200-250м2/с2 helicity за слоя 0-3км, бурите днес бяха с условия да бъдат наистина сериозни и даже със суперклетъчен характер.
Всичко започна над СЗ части от страната някъде в ранния следобед, за да може после, добре организирани, да поемат към централните и източни части на Дунавската равнина. Радарното изображение показва извита, дъгообразна рефлективност, което ни кара да мислим, че тази система е била bow echo - подвижни, дългоживущи и със силен вятър бури. Няма да е никак чудно, предвид условията, които изредих по-горе, ако някоя от клетките там е била и със суперклетъчен характер.
Следващите снимки са правени от Русе, когато бурята е над града. Като за учебник направо, добре се вижда водещата периферна част на бурята, изразена с този чудесен shelf cloud. Ако трябва да изразя мнение, по-скоро бурята минала през града не е била суперклетка. Самата обстановка за града премина със силни конвективни пориви и дъжд; интензивна гръмотевична дейност и ярки светкавици. Данни за градушка няма.
Радарни изображения:

Снимки:







Няма коментари:

Публикуване на коментар