понеделник, 29 юли 2013 г.

Прогноза за 30.07.13


Важи за периода 300713 06гмт - 310713 06гмт

...Риск НСК се поставя за части от Ю България/части от Ц България/части от И България...

...Риск НЗЧТ се поставя за цялата територия на България...

При земята... област от високо налягане ще продължи да се разширява на И, покривайки З и Ц части на континента; в същото време... СФ ще продължи движението си на И, пренасяйки по-динамичното време към И части от континента.

...Части от Ю България/части от Ц България/части от И България...
Горещо време... през пика на слънчевото греене сериозен задържащ слой ще стопира развитието на по-дълбока конвекция. По-сериозна, вертикално развита, облачност е възможно да се образува над някои планински райони и най-вече край Черноморието, където моделът прогнозира и плитка циклонална област при земята. Именно тук ще са най-големите шансове за валеж, грмтч дейност и силен вятър при образуване на буря. Клетките ще бъдат със сравнително кратък живот.
Към късните следобедни/вечерни/нощни часове СФ ще е достигнал до И части от Балканския п-ов/България. По и пред него ще се развива грмтч дейност... в маркираните от зона НСК се очаква тя да бъде по-интензивна/по-добре изразена. Екстремни явления засега изглежда, че не бива да се очакват. На места тук ще има малко по-продължителни валежи и грмтч дейност. При поява на градушка по време на някоя от бурите, размерът й няма да бъде по-голям от дребна/малък (до големина на маслина).

...Цялата територия на България...
По-труден ни изглежда, че ще бъде старта за развитието на сериозни клетки в местата извън зоната с риск НСК... сериозен задържащ слой през пика на слънчевото греене, а в вечерните/нощните часове грмтч активност се очаква да не бъде толкова интензивна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар