вторник, 27 август 2013 г.

Прогноза за 28.08.13


Важи за периода 280813 06гмт - 290813 06гмт

...Риск СРДН се поставя за централна северна България за интензивен конвективен валеж, едра градушка и силни пориви на вятъра...

...Риск НСК се поставя за останалата част на страната без крайните югоизточни райони за същите явления...

Утре страната ни ще е под комбинираното влияние на висока долина и приземен циклон. Това ще създаде подходящи условия за бури. Влажността по всички нива ще е висока - в ниското потокът ще е от изток и ще носи влага от Черно море. В средните слоеве потокът ще е от югозапад и ще носи влага и топлина от района на Йонийско море. Това ще обуслови средни до високи стойности на нестабилността - до 1500J/kg в северните райони. Динамиката ще е добра, потоците по всички нива ще са добре изразени, ще има и добра приземна конвергенция, свързана с приземен студен фронт в западна България. Срезът на вятъра ще е около 20м/с в СЗ райони и не по-малко от 10м/с в останалите райони. Гореописаните условия благоприятстват развитието на силни и добре организирани мултиклетки и суперклетки, носещи опасност от проливни валежи, едра градушка и силни пориви на вятъра, т.е. утре очакваме почти всички видове екстремно време, свързано с гръмотевични бури. Бурите ще започнат най-рано в западните райони - още преди пладне, като постепенно ще обхващат и централните райони. Поради повечето слънчеви часове преди обяд, най-силни бури се очакват в централните райони, където поставяме и риск среден. До вечерта бурите ще достигнат и източните райони, но през нощта ще отслабнат. Все пак и там са възможни мощни явления, най-вече в североизточните райони.

4 коментара:

  1. Анонимен28/8/13 01:42

    Торнадо очаква ли се ?

    ОтговорИзтриване
  2. Минимален е шансът. Особено в следобедните часове.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/8/13 13:57

    Значи няма място за притеснение, благодаря. Но със сигурност ще е интересно днес , а за Русе кога може да се очаква силна буря , смисъл такъв през нощта или през светлата част на деня ?

    ОтговорИзтриване
  4. През деня всичко най-интересно стоеше СИ-И от Русе. Надеждата е за следващите часове. В момента като цяло е доста по-интересно над България, отколкото през деня.

    ОтговорИзтриване