вторник, 13 май 2014 г.

Прогноза за 14.05.14


Важи за периода 14.05.14 09:00 – 15.05.14 09:00

Обширна височинна долина, разпростираща се от Северозападна до Южна Европа, ставайки все по-видимо негативно наклонена, ще продължи движението си на изток. Свързан към тази долина височинен поток в средната тропосфера със скорост 25-35м/с ще премине над Югоизточна Европа. При земната повърхност… центърът на дълбок циклон се очаква да бъде позициониран някъде над територията на България, осигурявайки високи стойности на вятърния срез в ниските части на тропосферата.

…Зоната с риск Среден…
Изходящ поток в средната тропосфера пред коментираната височинна долина ще се вклини над централните и източни части от България със скорост до 30м/с. В комбинация със силно неустойчивата атмосфера (особено) в следобедните часове… ще се отключат условия за организирани гръмотевични бури. Част от бурите ще бъдат със суперклетъчен/мултиклетъчен характер. В подкрепа за това идват високите стойности и на параметъра, оценяваш вероятността за ротиращ възходящ поток, бъдейки в границите 200-300м2/с2. Не бива да бъдат подценявани наличните 10-12.5м/с вятърен срез в най-ниските 1000 метра… там, където успеят да се съчетаят с ниските бази на облаците, фуниевидни облаци/слабо торнадо (до ЕФ-1) може да бъде отбелязано. Друго, което ще отбележим за тази част от страната, е вероятната дребна/средна по размер градушка (около и над 2.5см в диаметър на места), силни конвективни пориви по време на бурите и силни извалявания. Ще има условия, макар и в по-слаба степен, активността да продължи и във вечерните/нощните часове.

…Зоната с риск Нисък…
Части от тази зона ще бъдат покрити до около 20-25м/с поток на 500хПа, съчетани с едва до около 400-500 джаула MLCAPE. Бурите тук също биха били сравнително организирани, макар и на пръв поглед с малко по-слаб потенциал. Малка по размер градушка (до 2.5см в диаметър), конвективни извалявания и интензивна гръмотевична дейност може да бъде очаквано. В източната част на тази зона, активността ще се запази и във вечерните/нощните часове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар